Marco36 27.10.2020 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) W instrukcji instalacji oryginalnego zbiornika CWU wyposażonego w grzałkę jest wszystko ładnie opisane jak to powinno się do pompy podłączyć. https://www.daikin.eu/content/dam/document-library/installation-manuals/heat/domestic-hot-water-tanks/EKHWE-A3V3_EKHWET-A3V3_EKHWE-A3Z2_4PWEN43396-1G_Installation%20manuals_English.pdf .... O i super - dzięki. Nie wpadłem na to, by sprawdzić manuale bojlerów Daikina. Jest to taki schemat co na "moim" schemacie, ale tu zdecydowanie czytelniej rozrysowany. Cenne informacje vr5 oraz _John. Czujnik temp. (termistor) mam w bojlerze i hydroboks wodę grzeje. Tylko chciałem dodatkowo pracą grzałki, która jest w bojlerze - sterować z poziomu hydroboksu. Bo ta niby ma termostat wbudowany, ale nie widzę możliwości regulacji. Fabrycznie jest ustawiony termostat na 65°C. Grzałkę w hydroboksie mam 9 kW i tej nie mam zamiaru ruszać, przyda się w mrozy. Gdy kompresor przestanie sobie radzić samodzielnie. Coraz lepiej schemat zaczynam rozumieć. Na 90% stycznika K3M nie mam (to do sprawdzenia), bo na zdjęciu grzałki są : 2 kostki, stycznik K3M i F2B (być może bezpiecznik). Czyli muszę kupić odpowiednik stycznika (przekaźnika), a jeśli F2B to bezpiecznik - to go mam tak czy siak w skrzynce bezpieczników. Przekaźniki widzę biwalentne co trzymają prąd aż do otrzymania drugiego sygnału. Potraficie może powiedzieć, czy sygnał z styku X13A jest podawany impulsowo? Tzn. 1 sygnał = zwarcie styków i drugi pojedynczy sygnał na rozwarcie styków. Gdyby to tak działało to starczy mi kupić taki przekaźnik biwalentny 16A - wpiąć w skrzynkę bezpieczników i sygnał sterujący pobrać ze styku X13A - wsio. Pytanie w jakim napięciu ten sygnał? 230V czy 16V? - będę musiał to zmierzyć. Przy sterowniku Madoka to serwisant wspomniał coś, że jest na 16V - zasilanie i sterowanie idzie po tych samych dwóch żyłach. Edytowane 27 Października 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 27.10.2020 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2020 @Marco36 U mnie podaje ze styków X13A napięcie na cewkę przekaźnika cały czas gdy jest włączona grzałka - 230 V. 16 A to bezpiecznik do zabezpieczenia obwodu zasilającego grzałkę. Stycznik może mieć styki robocze o większej obciążalności, bo to tylko stycznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 30.10.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Witam!Zastanawiam się nad najbardziej optymalnym sposobem sterowania. Teraz mam krzywą grzania + sterownik on/off. Temperatura ustawiona na 46 stopni. Czy nie lepiej zmniejszyc temperaturę i nie stosować sterownika a grzać tylko według krzywej? Nie wiem czu zużycie energi na poziomie 230kwh (według Althermy) na CO+CWU od 14.10 jest dobrym wynikiem - ogrzewam 200m2 22 stopnie w domu. 90% grzejniki. Edytowane 30 Października 2020 przez jawrob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.10.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 (edytowane) Witam! Zastanawiam się nad najbardziej optymalnym sposobem sterowania. 90% grzejniki. Warto zamieścić dane budynku i OZC w stopce ; 1/ Moc grzejników powinna być co najmniej równa mocy cieplnej budynku ......a najkorzystniej gdy jest większa, dla temperatur zasilania; 45 C/ 35 C, .....Stosować jak największej mocy grzejniki, http://termomodernizacja.pl/temperatura-zasilania-grzejnikow-wplywa-moc/ ..2/ Gdy moc grzejników będzie mniejsza, to będą wyższe temperatury ......zasilania na PC i tym samym mniejsze COP, czyli wyższe koszty, ..3/ Oprócz mocy grzejników istotny jest tzw; ....... Zład Wody w układzie, gdyż jednym z kluczy do ; ........ - optymalnej ilości startów PC ........ - stabilnej pracy pompy ciepła, ........ - wydłużenie czasu pracy sprężarki, .........- wydłużenie czasu postoju sprężarki Jest objętość wodna instalacji grzewczej; ..........Ilość zładu to ; moc pompy x 20 l/kW Edytowane 30 Października 2020 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SirRodney 01.11.2020 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Mam też Daikina Altherma 3 8 Kw. Walczę równie z taktowaniem przy wyższych temp. zewnętrznych. Warca ciepły powrót. Dużo pomogło ustawnie harmonogramu i mała delta tj. 4. (szczególnie jeśli wystarcza na zasilaniu 30 stp). Chciałem dodatkowo założyć termostat ale nie Madoke tylko taki zwykły on/off. Czy ktoś wie pod jakiś styki na listwie X5M podłączyć ? Wszystko wskazuje że na 30-34-35 tylko tam pomiędzy stykami 30 (com) a 34 H czy 35 C jest napięcie AC 230 V. Edytowane 1 Listopada 2020 przez SirRodney Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 01.11.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) Serwisant informował mnie, że Madoka pracuje na napięciu 16V - więc ostrożnie. Resztę bym musiał sprawdzić.Na okładce manuala od Madoki też jest info. Maximum Voltage DC 17,6V.W przypadku Madoki jest to zasilanie i komunikacja na jednym dwużyłowym kablu. Może w płycie Althermy są inne styki dla obcych sterowników? Edytowane 1 Listopada 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 02.11.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Mam podpięty zwykły sterownik on/off z starego pieca eko - połaczony dwużyłowym kablem -działa.Pytanie z innej beczki - czy mogę sprawdzić kiedy włacza się sprężarka i ile czasu pracowała? Wiem ,że w menu jest symaryczna iloś godzin pracy..W appce są tylko zakresy godzin dla bieżącego dnia i ilości kWh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 02.11.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 (edytowane) Witam! Zastanawiam się nad najbardziej optymalnym sposobem sterowania. Teraz mam krzywą grzania + sterownik on/off. Temperatura ustawiona na 46 stopni. Czy nie lepiej zmniejszyc temperaturę i nie stosować sterownika a grzać tylko według krzywej? Nie wiem czu zużycie energi na poziomie 230kwh (według Althermy) na CO+CWU od 14.10 jest dobrym wynikiem - ogrzewam 200m2 22 stopnie w domu. 90% grzejniki. Zużycie kWh jest zależne od powierzchni budynku, zapotrzebowania domu na ciepło - od zakresu izolacji termicznej, rozmiaru grzejników i temp. wody do jakiej grzejesz układ CO. W tej chwili nie mam pod ręką, spisanych danych z mojej PC, ale biorąc pod uwagę powierzchnię domu - to chyba podobnie wyszło. U siebie mam akurat Madoka - to komunikacja jest dwukierunkowa. PC otrzymuje informację jaka jest temp. w domu zmierzona na Madoku - to i sterowanie pracą może być pełniejsze. U siebie ustawiłem krzywą pogodową na 1 (najniższa dostępna), ale zwiększyłem kąt nachylenia. Do tego korektę temp. wody obniżyłem -5°C, gdyż fabrycznie nawet na najniższej krzywej nie chciała z wodą w CO zejść poniżej +40°C. Teraz powyżej +10°C grzeje mi wodę na +33°C, przy 8°C grzeje wodę na +35°C. Tyle że tata mówił że często słyszy syk przy kompresorze - czy to defrosty? Jeszcze nie ma mrozów?!? Dzisiaj czytałem, że powrót powinien mieć minimum 27°C by ograniczyć defrosty - to chyba będę musiał z powrotem podnieść obecną korektę o +3°C. Na grzejnikach delta T wynosi 10°C. Obawiam się jedynie, że podniesienie temp. wody w CO może na powrót zwiększyć fluktuację odczuwalnej temp. w domu. Mam podpięty zwykły sterownik on/off z starego pieca eko - połaczony dwużyłowym kablem -działa. Pytanie z innej beczki - czy mogę sprawdzić kiedy włacza się sprężarka i ile czasu pracowała? Wiem ,że w menu jest symaryczna iloś godzin pracy..W appce są tylko zakresy godzin dla bieżącego dnia i ilości kWh ... W menu hydroboksa też odnalazłem tylko sumę godzin pracy sprężarki, może w ustawieniach serwisowych będzie więcej informacji. Trzeba zmienić kod użytkownika. Jaką masz aplikację, czy do jej połączenia potrzebny jest moduł LAN? U siebie testowałem apkę do Madoka, niestety po sparowaniu Bluetooth nie nawiązuje połączenia. Inne aplikacje od Daikina też nie chcą mi się łączyć i tak już myślałem czy właśnie brak modułu LAN nie jest przeszkodą. Edytowane 2 Listopada 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jawrob 02.11.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Zużycie kWh jest zależne od powierzchni budynku, zapotrzebowania domu na ciepło - od zakresu izolacji termicznej, rozmiaru grzejników i temp. wody do jakiej grzejesz układ CO. W tej chwili nie mam pod ręką, spisanych danych z mojej PC, ale biorąc pod uwagę powierzchnię domu - to chyba podobnie wyszło. U siebie mam akurat Madoka - to komunikacja jest dwukierunkowa. PC otrzymuje informację jaka jest temp. w domu zmierzona na Madoku - to i sterowanie pracą może być pełniejsze. U siebie ustawiłem krzywą pogodową na 1 (najniższa dostępna), ale zwiększyłem kąt nachylenia, do tego korektę temp. wody obniżyłem -5°C, teraz powyżej +10°C grzeje mi wodę na +33°C, przy 8°C grzeje wodę na +35°C. Tyle że tata mówił że często słyszy syk przy kompresorze - czy to defrosty? Jeszcze nie ma mrozów?!? Dzisiaj czytałem, że powrót powinien mieć minimum 27°C by ograniczyć defrosty - to chyba będę musiał z powrotem podnieść obecną korektę o +3°C. Na grzejnikach delta T wynosi 10°C. Obawiam się jedynie, że podniesienie temp. wody w CO może na powrót zwiększyć fluktuację odczuwalnej temp. w domu. W menu hydroboksa też odnalazłem tylko sumę godzin pracy sprężarki, może w ustawieniach serwisowych będzie więcej informacji. Trzeba zmienić kod użytkownika. Jaką masz aplikację, czy do jej połączenia potrzebny jest moduł LAN? U siebie testowałem apkę do Madoka, niestety po sparowaniu Bluetooth nie nawiązuje połączenia. Inne aplikacje od Daikina też nie chcą mi się łączyć i tak już myślałem czy właśnie brak modułu LAN nie jest przeszkodą. Tak mam moduł LAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 07.11.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 witam,mam zamiar kupić altherme 3 6kw z zintegrowanym zbiornikiem i mam pytanie odnośnie montażu czy serwis Daikina wymaga w instalacji sprzęgła ma być 50l.całośc podłogówka ponieważ instalator upiera się że musi być pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.11.2020 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 witam,mam zamiar kupić altherme 3 6kw z zintegrowanym zbiornikiem i mam pytanie odnośnie montażu czy serwis Daikina wymaga w instalacji sprzęgła ma być 50l.całośc podłogówka ponieważ instalator upiera się że musi być pozdrawiam Nie wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.11.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 witam,mam zamiar kupić altherme 3 6kw z zintegrowanym zbiornikiem i mam pytanie odnośnie montażu czy serwis Daikina wymaga w instalacji sprzęgła ma być 50l.całośc podłogówka ponieważ instalator upiera się że musi być pozdrawiam Odczytaj w projekcie wymagane ciśnienie dyspozycyjne pompy obiegowej. Na podstawie tego będziesz wiedział, czy sprzęgło (bufor z 4 króćcami) jest potrzebny. Jeśli sprzedawca twierdzi, że bufor potrzebny ze względu na zład instalacji - to jest to raczej kiepski instalator. Chyba, że podłogówkę rozłożył lokalny fachman bez projektu, a pompę instaluje kto inny. Wtedy nie dziwie się, że chłop chce spać spokojnie i zaleca bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.11.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 A lokalny fachman bez projektu to jak wg ciebie rozłożył podłogówkę ? Połączył górną belkę z dolną dwumetrową pętlą a resztę rury schował ?Jakby tego nie rozłożył ( najgorsze byłyby znaczne różnice długości pętli) to bufor tego nie poprawi ( więc instalator spał spokojnie nie będzie jak doda bufor ) .Objętość zładu z długości rury ile poszło da się obliczyć , dla Pex 16 to 0,1l/m ( z dużym zapasem) , ,więc jeśli poszło więcej niż 500m takiej rury to zład jest. Instalator i tak po odpaleniu pompy sprawdzi przepływy na rotametrach ( i tu wyjdzie czy pętle w miarę jednakowe są ) , oraz powie ,żeby ich nie zamykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.11.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Migu to że poszło ponad 500m rury to nie oznacza że bufor nie będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.11.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 No nie , to tylko oznacza ,że jest zład 50l ( o ile sekcje w miarę równe i otwarte) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 08.11.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam, rzecz dotyczy zestawu ERGA08DV/EHVH08S18D9W. W lecie próbując ustawić chłodzenie klimakonwektorami "trochę" podłubałem w menu i niestety poprzestawiałem sobie to i owo. Dzięki pomocy jednej z osób z Forum, trochę to poporządkowałem ale i tak mam kilka zagwozdek/pytań.Na początek mam kilka pytań jak powinny być ustawione niektóre parametry.1-0A Czas uśredniania - czyli korekta na gradient temp. zewn.- mam pozostawione standardowe "0" czyli brak uśredniania, warto zmienić ?1-0B Różnica temperatur ogrzewania - delta ogrzewania - mam ustawioną na 10C wobec standardowej 5C1-0D Różnica temperatur chłodzenia - delta chłodzenia - mam ustawioną na 3C wobec standardowej 5C4-06 Praca awaryjna - mam ustawione na "1" czyli "automat podczas gdy domyślne jest "0) - do czego toto służy?4-08 Kontrola zużycia energii - mam ustawione na "2" - po co? to standardowe ustawienie w fabryce?5-01 Temperatura równowagi - zadziała pod warunkiem ustawienia 5-00 na wartość "1" ?6-02 Moc - Czy jeśli mam ustawione na "0" to mam brak grzałki BSH (czyli do c.w.u.)?D-03 Zwiększ w okolicy 0°C - macie ustawione na "0", czy podbijacie temp. (i dlaczego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 10.11.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2020 Czy to normalne, gdy przykładowo mam ustawioną dezynfekcje na 4:00 rano i trwa ona 60 minut, a po kilku godzinach nadal widnieje ikona z informującą że dezynfekcja jest aktywna? W trybie pracy również jest informacja o aktywnej dezynfekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 11.11.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 (edytowane) Z tego na ile rozumiem menu harmonogramu we swojej Althermie - to puki nie ustawisz innego trybu np. od 5:00 godz. tryb ekonomiczny - to poprzedni tryb będzie pracował aż do czasu wywołania z poziomu harmonogramu zmiany trybu. Zaznaczam, że u siebie nie mam jeszcze uruchomionej grzałki w bojlerze - więc funkcji dezynfekcji jeszcze nie używałem. Ale wydaje mi się że powinna być wywoływana właśnie z harmongramu. Przykładowo od 6:30 aktywuję tryb Economy (+46°C), który działa do 15:30 o 15:30 aktywowany jest tryb komfort (+50°C), daję mu godzinę czasu i o 16:30 (wywołuję) wracam do trybu Eco (podtrzymanie +46°C), o 23:00 tryb Zamknij (rozumiem, że od 23 do 6:30 rana PC nie uruchomi grzania wody w bojlerze, niezależnie do jakiej temperatury wychłodzi się woda).Jak bym miał dezynfekcję na grzałce to u siebie wcisnąłbym ją na sobotę na 17:00. Po wstępnym podgrzaniu przez PC do +50°C przeszłaby do dogrzania +65°C przez grzałkę. Edytowane 11 Listopada 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.11.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Z tego na ile rozumiem menu harmonogramu we swojej Althermie - to puki nie ustawisz innego trybu np. od 5:00 godz. tryb ekonomiczny - to poprzedni tryb będzie pracował aż do czasu wywołania z poziomu harmonogramu zmiany trybu. Zaznaczam, że u siebie nie mam jeszcze uruchomionej grzałki w bojlerze - więc funkcji dezynfekcji jeszcze nie używałem. Ale wydaje mi się że powinna być wywoływana właśnie z harmongramu. Przykładowo od 6:30 aktywuję tryb Economy (+46°C), który działa do 15:30 o 15:30 aktywowany jest tryb komfort (+50°C), daję mu godzinę czasu i o 16:30 (wywołuję) wracam do trybu Eco (podtrzymanie +46°C), o 23:00 tryb Zamknij (rozumiem, że od 23 do 6:30 rana PC nie uruchomi grzania wody w bojlerze, niezależnie do jakiej temperatury wychłodzi się woda). Jak bym miał dezynfekcję na grzałce to u siebie wcisnąłbym ją na sobotę na 17:00. Po wstępnym podgrzaniu przez PC do +50°C przeszłaby do dogrzania +65°C przez grzałkę. Przeciez masz grzalki w jednostce wewnetrznej to poco dodatkowo w bojlerze co nie zrobi dezynfekcji z ich pomocą? W panasie normalnie grzeje wode pompa a potem dogrzewa grzalka ta pomocniczą w jednostce wewnetrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.11.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Przeciez masz grzalki w jednostce wewnetrznej to poco dodatkowo w bojlerze co nie zrobi dezynfekcji z ich pomocą? W panasie normalnie grzeje wode pompa a potem dogrzewa grzalka ta pomocniczą w jednostce wewnetrznej Grzałka w w hydroboksie przewidziana jest na dogrzewanie c.o. Grzałka w bojlerze przewidziana jest na dodatkowe dogrzewanie wody dla potrzeb c.w.u. Ta grzałka do c.w.u. pracuje w bojlerze by "podbić" temperaturę wody. W tym czasie PC przechodzi ponownie na grzanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts