aniastefan 03.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Czy drodzy Forumowicze nowy kominek podczas palenia też u Was tak śmierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 03.09.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 mój pachnie. brzozowe drewno ma najładniejszy zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 03.09.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Bo pewnie nie masz dobrego tzw ciagu. Ja by sie tego pozbyc to musialem rozwiercac komin i troche go przedluzyc. No i pewnie bedzie dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiA Wojtek 03.09.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 my jeszcze nie wykonalismy pierwszego palenia jednak wykonawca uprzedzil nas,ze bedzie smierdziec,dymic i wietrzyc przy tym paleniu porzadnie nalezy..moze w niektorych przypadkach tak byc musi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 03.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja nie mam w kominie rury więc mi nic nie śmierdzi. Ale koleżanka ma rozprowadzone ogrzewanie na dom ( nawiewy) i jej zawsze śmierdzi na poczatku sezonu grzewczego. Ale potem już jest w ok. Więc zależy co tam masz w środku. Może wkład się musi wygrzać. Np, kiedy miałam nowy piekarnik to tak samo ..zawsze na początku smierdziało, a jak się wygrzało to już nie było przykrego zapachu. No chyba, że u Ciebie to co innego... ale pewnie nie.... a może wkład masz jakiś ...dziwny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 03.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 U nas przy pierwszym paleniu dym i smród był okropny, przy drugim mniejszy, dzisiaj jest trzecie palenie i prawie nie śmierdzi. Dzwoniłam do firmy, która nam montowała i usłyszałam, ze tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 03.09.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Generalnie od pierwszego palnia nie smierdzi, nie ma dymu ani innych przykrych atrakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.09.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam U mni też lekko śmierdziało ale zostałam poinformowana wcześniej przez pana od którego kupowałam wkład kominkowy, że tak ma być. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia11 04.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Wiem, ze troche z innej beczki ale jaki wklad byscie polecili? Slyszalam, ze najlepsze sa Hajduka , ale wy moze macie doswaidczenia z innymi.Dodam, ze kominek nie ma ogrzewac domu , chcemy po prostu od czasu do czasu w nim napalic - by nacieszyc oko.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.09.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam Jeżeli tylko do sporadycznego palenia to Hajduk jest ok. Ja będę ogrzewać dom z kominka i dlatego musiałam kupić coś lepszego z przeznaczeniem do ciągłego palenia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudia11 04.09.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 No dobrze a jesli tak jak piszesz cos do ogrzania naszego parteru - przypuscmy to co bys polecil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam To nie jest taka prosta sprawa - ja bujałam się z tym tematem 5 miesiące a nawet dłużej. Podstawową sprawą, którą już teraz wiem napewno jest to żeby wkład kominkowy miał tylko dopływ powietrza z zewnątrz. I to właśnie komplikuje sparwę bo wbrew pozorom takich wkładów nie jest zbyt dużo. Za wszelką cenę chciałam mieć Jotula Harmony (dla mnie są po prostu piękne) ale okazało się, że dopływ powietrza tylko z zewnątrz mają wkłady o dużej mocy a ja mam dom o powierzchni 110m2. Jak poczytasz trochę postów na tym forum to dowiesz się jeszcze, że np. szuflada na popiół jest niepraktyczna bo i tak nawlatuje ci tam tego popiołu sporo i specjalny odkurzacz musisz kupić. Dlatego kupiłam Spartherma Speedy V1 .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 04.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Ja chciałam mieć tylko żeliwny, inny w ogóle mnie nie interesował. Kupiłam Jotula. Coś takiego: http://www.jotul.pl/content/products/ProductArticle____6789.aspx Takie też mi się podobały ale są dużo mniejsze, więc musiałam zrezygwać. http://www.jotul.pl/content/products/ProductArticle____6784.aspx (coś mi się zdjęcie nie chce wkleić, więc podaje tylko link) Dla mnie najważniejsze było, aby mozna było mieć kominek otwarty, a dzięki zastosowaniu takich drzwiczek...kominek jest cały czas otwarty, dopiero jak idzie się spać to się go zamyka. No ale każdy preferuje co innego. Dla mnie palenie z zamkniętą szybą, to jak lizanie loda przez papierek... juz o tym gdzies było. Tylko ze względu na bezpieczeństwo pożarowe zdecydowałam się na wkład. Wychodząc z pokoju, z domu, idąć spać, zamykasz i jesteś spokojny, co jest niedopuszczalne przy otwartym palenisku ( jakiekolwiek opuszczenie pomieszczenia) I jeszcze jedno ..u mnie Jotul nie smierdział przy pierwszym paleniu, ani przy zadnym następnym. Powietrze mam doprowadzone z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Witam Agdula mogę ci tylko pozazdrościć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.09.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 podobno zeliwo musi sie wygrzac. kominki z plaszczem nie smierdza, poniewaz wklad nie nagrzewa sie do wysokich temp - woda odbiera cieplo.pozostale przez kilka rozpalen (mocnych) beda waniać .... ale to mija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 05.09.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Czy drodzy Forumowicze nowy kominek podczas palenia też u Was tak śmierdzi? Śmierdzi,śmierdzi. Muszą się wypalić resztki technologiczne,poprodukcyjne.Rury też muszą się "przepalić". Po trzecim,czwartym paleniu jest już O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 21.09.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam,Keidys już Was męczyłam, dlaczego rozgrzane powietrze w czopuchu śmierdzi? nie jest to konserwant wkładu, za dużo czasu i "przepalań" już minęło.Chodzi o syntetyczny zapach, rozgrzanego plastiku czy coś w tym stylu.Hipotezy są takie:1. Wata izolacyjna jest za nisko ułożona, praktycznie dotyka wkładu - wykonawca twierdzi, że nie to, bo nie jest nawet przyciemniała, a dodaktowo taka wata ponoć wytrzymuje do 1000 stC.2. Odklejająca się taśma łącząca arkusze waty - Fakt, nie wiedzieć czemu ale w kilku miejscach ta taśma się poodkejała, czy klej z niej może śmierdzieć? Ma ktoś jakieś pomysły, sugestie?Bardzo dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 22.09.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Ja bym na Twoim iejscu wzięła innego fachowca, co by sparwdzili i potwierdzili słowa pierwszego, jeśli i ten nic nie pomoże weź trzeciego. Po trzech opiniach, powinnaś już byc bliżej powodu smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 23.09.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Może zwróc sie do poducenta, jeżeli masz gwarancję to niech oni rozwiążą zagadkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 23.09.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 U mnie jest dokładnie tak samo po długim niepaleniu.W tamtym roku nie było problemu, a teraz po letniej przeerwie zaczęło śmierdzieć taki właśnie plastikiem. Po 3 paleniach zapachu już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts