Wioska 27.07.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 No właśnie.Bo mam takiego mądralę inspektora, co to mi się nie wpisuje, bo "wie pani trzeba by to w gminie zarejestrować".Zastanawiam się jaką wartość ma taki nadzór, szczególnie, że druga wizyta poświęcona była głównie krytyce mojego projektu (Murator D-45): "Pani, ta 3-warstwowa ściana to beznadziejna technologia, kotwy w cegle zardzewieją i wszystko to się Pani na głowę zawali za 40 lat!". A bierze 150 zeta za wizyte. Pozdrawiam wszystkich walczących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 27.07.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Hey Inspektor nadzoru ma za zadanie czuwać nad poprawnością wykonania poszczególnych etapów robót na budowie. Za każdym razem, taka wizyta powinna być odnotowana w dzienniku budowy, nawet jeśli inspektor nie ma zastrzeżeń. Kto później udowodni, że inspektor faktycznie czuwał nad poprawnością przeprowadzanych prac i co się z tym wiąże poniesie odpowiedzialność zawodową?... a za to bierze przecież pieniądze...oczywiście niechęć wpisywania sie do dziennika podyktowana jest także tym, że musi się rozliczać z pieniędzy wziętych "do ręki". Na Twoim miejscu zmieniłbym inspektora nadzoru na osobę bardziej kompetentną i doświadczoną...150zł za krytykę, a nie konstruktywne rozwiązania i pomysły to zdecydowanie za dużo ... Co do kotew...do połączenia warstw ściany nośnej z osłonową używa się kotew wykonanych ze stali nierdzewnej. Pozdrawiam Ps...Kto to widział, żeby ściana na głowę się zawalała ...no chyba, że się pod nią stoi . Tak na marginesie to trwałość ściany trójwarstwowej szacuje się na 100-150 lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.07.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Inspektor powinien wpisać się do dziennika budowy, zarejestrować pełnienie nadzoru na budowie w gminie (teraz już raczej w starostwie). Przyjmij prostą zasadę - najpierw wpis do dziennika, a dopiero potem wypłata pieniędzy.Przy budynku jednorodzinnym zapewne nie masz obowiązku zatrudniać inspektora nadzoru, ale jeżeli już go zatrudniasz to wykorzystaj jego wiedzę. Jeżeli swoją wiedzę inspektor "reglamentuje", wykorzystaj prawa wolnego rynku - chętnych na taką pracę pewnie będzie wielu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 27.07.2003 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 dobra rada, zmień jak najszybciej inspektora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 27.07.2003 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 HenoK ma rację. Jeżeli jest to budowa domu jednorodzinnego, najprawdopodobniej zatrudnienie inspektora nadzoru nie jest konieczne. Należy zapoznać się dokładnie z treścią pozwolenia na budowę. Jeżeli w pozwoleniu na budowę nie pisze, że musi być inspektor nadzoru, to po co wydajesz forsę komuś z kogo nie jesteś zadowolona.Musisz natomiast mieć kierownika budowy, który złożył oświadczenie w gminie o przejęciu obowiązków. Nic o nim nie piszesz. Może zamiast kierownika budowy zatrudniasz inspektora?. Zarówno kierownik budowy, jak inspektor nadzoru powinni posiadać właściwe uprawnienia budowlane i opłącone składki w izbie architektów, czy izbie inżynierów budownictwa. Jak już wcześniej wyjaśniono, kierownik budowy i inspektor nadzoru powinni wpisywać się do dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.07.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 No właśnie. bo "wie pani trzeba by to w gminie zarejestrować". Dziennik budowy musisz w gminie tak i takzarejestrować. Chyba to zrobiłaś? Ja byłem na początku przed budową i polegało to na tym że baba mi ostemplowała wszystkie strony i zapisała coś w swojej księdze i podkreśliła linijeczką, a potem wpisała numerek na dziennik. I tyle. Ten dziennik tak oznaczony jest potem potrzebny do odbioru budynku i licho wie czego jeszcze. Inspektor nadzoru musi się wpisywać do dziennika. Bo inaczej nie masz żadnego śladu że coś robił i cokolwiek ci dorazdzał. On musi kłaść swoją głowę za to, że to co ci budują potem ci na łeb nie runie. Zadzwoń, to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAN 27.07.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Odpuść sobie tego inspektora - po co on?Zatrudnij kierownika budowy, któory nie boi się gminy. Dziennik oczywiście należy zrejestrować i zgłosić rozpoczęcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wioska 29.07.2003 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Wspaniali, Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie, bo czasami już sama nie wiem czy białe jest białe, czy też czarne. Jak każdy z tych bardziej i mniej wykształconych fachowców zacznie swoje teorie rozwijać, to ja się robię coraz mniejsza i mniejsza...A propos tego inspektora, to troche zaczęlam z nim polemizować, a on na to: "skąd pani swoją wiedzę czerpie?", a ja: "...no z Muratora np", a on z satysfakcją : "tak myślałem, jak pani juz coś musi czytac, to nie pani naukowe opracowania o budownictwie czyta"! gwoli uspokojenia: kierownik swoją drogą też jest w pakiecie u wykonawcy i oni też są odpowiedzialni za prowadzenie dziennika budowy (są stemple i wpisy - widziałam). wiocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 30.07.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Na tak bezczelne pytanie: "skąd pani swoją wiedzę czerpie?", prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć: "A co cię to, [dowolny epitet], obchodzi ?!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts