Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Łóżko kontynentalne" - dobry pomysł?

Ela_i_Maciek

Recommended Posts

Mam taki dziwny pomysł: sprawić sobie "łóżko kontynentalne" w sypialni. Jest taka firma, która ma takie coś w ofercie. Takie łóżko to nic innego niż 3 materace na sobie: twardy z nóżkami drewnianymi na samym dole, potem materac właściwy w środku i na samej górze cieniutki materacyk lateksowy.

To trochę taki pomysł, jak w hotelach. Spałem na takich i było super. Ale to były hotele, więc się nie przejmowałem, że wyrko wysokie i wielkie.

Czy ktoś z was ma może coś takiego u siebie i użytkuje dłużej? Ciekaw jestem praktycznych spostrzeżeń dotyczących takiego rozwiązania.

Pozdr.

M

Te lateksowe materace coś przepuszczają - skoro robią je nawet Szwedzi, to chyba muszą ;)

Wbrew pozorom takie łóżko wcale nie jest szczególnie miękkie. Raczej ładnie dopasowuje się do krzywizn ciała :).

Czekam na więcej komentarzy - może ktoś ma coś takiego u siebie?

pozdr.

M

Spaliśmy na tpodobnym łóżku przez 3 lata w Stanach. Na dole skrzynia ze spreżynami tzw. box-spring, potem materac właściwy (wcale nie musi byc bardzomiękki, mozna wybrać tzw. ortopedyczny z kazdą sprężynką w osobnej kieszonce, na wierzchu juz nie było trzeciego cienkiego.

Coś w tym stylu

http://www4.jcpenney.com/jcp/ProductsHOM.aspx?DeptID=40525&CatID=47960&CatTyp=DEP&ItemTyp=G&GrpTyp=STY&ItemID=1195f3d&ProdSeq=1&Cat=upholstered+beds&Dep=Furniture&PCat=BEDS&PCatID=40564&RefPage=ProductList&Sale=&ProdCount=6&RecPtr=&ShowMenu=&TTYP=&ShopBy=0&RefPageName=CategoryAll%252Easpx&RefCatID=40564&RefDeptID=40525&Page=1&CmCatId=EXTERNAL|40529|40564|47960&mscssid=6a1d162d1361f4a9693f5009faf62d0a9xMnVNoVza3oxMnVNoVza3W200B7C19499BB8D6049D9ECD0758A87DCB480726806

Najwygodniejsze łóżko jakie mieliśmy. Polecam.

Łóżko kontynentalne komponuje sie z 2-3 materacy, zgodnie ze swoimi potrzebami i upodobaniami- wcale nie musi byc bardzo miękkie - wystarczy wybrac twardsze materace.

Ja mam materac typu box (czyli na ramie, do której przykręca sie nogi lub płozy) z 5 strefami twardości. Teraz chcę dokupic materac nawierzchniowy i juz prawie bede miała łożko kontynentalne (tylko brakuje mi miękkiego zagłówka)

Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi.

Właśnie zamówiliśmy dzisiaj takie łóżko. Mamy nadzieję, że będzie super wygodne (180 x 200 cm). Zrezygnowaliśmy z trzeciego materaca (3 cm lateksu ubrane w kolejny pokrowiec, za jedyne 1000 zł!!! :o). Będzie materac multipocket na materacu z ramą z wypełnieniem ze sprężyn bonellowych.

Zdam relację, jak sprawdza się w praktyce, jak już je wypróbujemy :)

Pozdr.

M

• 3 years później...

:sleep:Ja kupiłem takie przez internet jest bardzo wygodne:sleep:

Niektórzy producenci robią też pod klienta. Można dobrać zagłowie, tkaninę twardość materaca.

[edytowano reklamy debiutanta]

Mam taki dziwny pomysł: sprawić sobie "łóżko kontynentalne" w sypialni. Jest taka firma, która ma takie coś w ofercie. Takie łóżko to nic innego niż 3 materace na sobie: twardy z nóżkami drewnianymi na samym dole, potem materac właściwy w środku i na samej górze cieniutki materacyk lateksowy.

To trochę taki pomysł, jak w hotelach. Spałem na takich i było super. Ale to były hotele, więc się nie przejmowałem, że wyrko wysokie i wielkie.

Czy ktoś z was ma może coś takiego u siebie i użytkuje dłużej? Ciekaw jestem praktycznych spostrzeżeń dotyczących takiego rozwiązania.

Pozdr.

M

Ja również spałam na takim łóżku w Stanach. Wygodnie. Najbardziej podobał mi się sposób, w jaki można takie łóżko pościelić. Czyli tak, jak w amerykańskich hotelach - prześcieradło na gumce, na to zwykłąe prześcieradło podwinięte pod materac, w ten sam sposób delikatny koc lub puchowa kołdra i na sam wierzch narzuta.

Z naszymi łóżkami też można tak pokombinować, ale nie ma to jak gruby materac na łóżku bez ramy:)

Użytkuję od roku takie łóżko,kupiliśmy je w sklepie Hilding jest bardzo wygodne składa się z 3 materacy ostatni dopasowywuje się do kształtu ciała nie sądzę że od takich materacy siada kręgosłup wręcz przeciwnie są to materace dobierane do ciężaru ciała więc ja rano wstaję wypoczęta i nie zamieniła bym tego łóżka na inne jest świetne! jedyne ale to jego gabaryty w sklepie wydawało się normalne wiadomo powierzchnia sklepu ogromna a w domu pokój 12m więc łóżko dominuje!!!:)

• 1 month później...
Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi.

Właśnie zamówiliśmy dzisiaj takie łóżko. Mamy nadzieję, że będzie super wygodne (180 x 200 cm). Zrezygnowaliśmy z trzeciego materaca (3 cm lateksu ubrane w kolejny pokrowiec, za jedyne 1000 zł!!! :o). Będzie materac multipocket na materacu z ramą z wypełnieniem ze sprężyn bonellowych.

Zdam relację, jak sprawdza się w praktyce, jak już je wypróbujemy :)

Pozdr.

M

i gdzie ta relacja , bo jestem zainteresowanan kupnem łóżka kontynentalnego i jestem ciekawa czy się sprawdziło?

Użytkuję od roku takie łóżko,kupiliśmy je w sklepie Hilding jest bardzo wygodne składa się z 3 materacy ostatni dopasowywuje się do kształtu ciała nie sądzę że od takich materacy siada kręgosłup wręcz przeciwnie są to materace dobierane do ciężaru ciała więc ja rano wstaję wypoczęta i nie zamieniła bym tego łóżka na inne jest świetne! jedyne ale to jego gabaryty w sklepie wydawało się normalne wiadomo powierzchnia sklepu ogromna a w domu pokój 12m więc łóżko dominuje!!!:)

bardzo jest wysokie?

Edytowane przez joliska
multi-cytat

• 2 months później...
Ja, też mam takie łóżko firmy Sealy, przez to że to amerykanie łóżka mają na troche innej zasadzie mają skale komfortu 1-5 pani sprzed. mowiła ze nie muszę się martwić o podparcie czy krążenia krwi ponieważ każde łóżko ma taki system postru cos tam…;) więc poszedłem i wziołem taki super wygodny4 i to prawda plecy mnie nie bolą i mogę spać na rękui mi nie zaśnie, a przytyma spanie jest boskie… chyba pojdę się położyć:sleep:

Gronek - nie mów, Sealy jest wygodniejszy od pięciu materacy wypychanych i zszywanych ręcznie Hastensa ? Gdzie końskie włosie jest wyczesywane z najpiękniejszych arabów a owce prowadza sie do SPA, by ich runo było miękkie i puszyste?

Załamałeś mój cały światopogląd :D

• 2 months później...