Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Polska to trzeci swiat?

Gość

Recommended Posts

Jestem zalamana. Mam bardzo chorego ojca. Ma bol zamostkowy , wymiotuje , 40* temperayury, zwija sie z bolu i mial urtate przytomnosci dwa razy. Mama zadzwonila na pogotowie , ale pogotowia nie przyslali, kazali sie zglosic do lekarza rodzinnego. Zadzwonila drugi raz to znowu jej podali nr tel do lekarza rodzinnego , ktory ma przyjechac w ciagu 3ech godzin.Ja mieszkam za granica i nie moglam sie dodzwonic na numer 999. Z ojcem jest coraz gorzej jest to dla mnie nie do pomyslenia , zeby nie udzielic czlowiekowi pomocy, przeciez Polska to chyba cywilizowany kraj.Jestem zalamana po prostu wyc mi sie chce , ze czlowiek jest taki bezradny.Nie moge zrozumiec dlaczego nie chca wyslac tego pogotowia, przy tak powaznym stanie zdrowia.

W krytycznym stanie tate wreszcie zabralo pogotowie po telefonie mojej kolezanki , ktora jest lekarzem.Nie moge uwierzyc , ze ludzie nie moga liczyc na pomoc pogotowia ratujacego zycie .

Trochę długo to trwało :cry: Mam nadzieję, że z Twoim tatą będzie wszystko w porządku i wróci do zdrowia!

Od lat tak jest i stalo sie to chyba norma.

Lat temu......bylem na weselu swiadkiem ze strony mlodej,jeden z gosci ze strony mlodego zaslabl na parkiecie po pary godzinach zabawy.Z uwagi na to ze bylo to jeszcze przed era komorek polecialem zadzwonic po pogotowie i szok.Pani przyjmujaca wezwanie pyta sie o wiek,to zrozumie,ale dalej pyta sie na co choruje ,jakie bierze leki i takie tam.Widzialem faceta pierwszy raz w zyciu,k..wa,a skad ja mam to wiedziec.Nie ukrywam mialem wypite,ale to bylo przeciez wesele,pani powiedziala,ze jak nie dostanie takich info to nie moze przyslac karetki,zaczela straszyc mnie policja.Na szczescie dzwonilem od dyzurnego z komisariatu,bo byl najblizej i on jej powiedzial co nie co i karetka przyjechal w sama pore.Facet mial zawal i tym razem sie udalo.

Smutne to i to bardzo, że ważniejsze jest szykanie "układów". A głupi, naprawdę głupi naród znów zagłosuje na oszołomów. A madra część narodu i tak nie wie na kogo głosować. Smutne.

Bonnie, mam nadzieję, że pomimo tych zawirowań wszystko skończy się pomyslnie.

Pozdrawiam Cię.

A wiecie co? Taka dyspozytorka jedna z drugą powinna dostać zarzut spowodowania śmierci - do rozważenia, czy nieumyślnie (no bo przecież wiedziała, że tak się stanie jeśli pomoc nie nadejdzie). Niedawno u nas była taka historia, pana nie uratowano, zmarł bez pomocy pogotowia. Dyspozytorkę zwolniono - ale czy nie powinna trafić przed sąd? :evil:

A oni zasłużonych lekarzy (jak ten profesor neurochirurg) sadzają bez powodu. :evil:

Czasem to nachodzi mnie myśl, że Polska to nie jest już ojczyzna - matka, tylko macocha, co widłami kocha... :roll:

Wspoczuje Ci Bonnie.

Wiem jaka bazradna sie czujesz :-?

Zaluje , ze nie moge pomoc .

ps. Przez polskiego lekarza wyladowalam po tamtej stronie wielkiej wody .

Teraz chcialabym wydrapac mu oczy za to co mi zrobil :-?

Gdyby nie cudowni amerykanscy lekarze moze bym juz zeszla :-?

Smutne to i to bardzo, że ważniejsze jest szykanie "układów". A głupi, naprawdę głupi naród znów zagłosuje na oszołomów. A madra część narodu i tak nie wie na kogo głosować. Smutne.

Bonnie, mam nadzieję, że pomimo tych zawirowań wszystko skończy się pomyslnie.

Pozdrawiam Cię.

Moze na partie emerytow i recistow :p , im problemy sluzby zdrowia sa bardzo bliskie i cos by zmienili.:p

Dziekuje wszystkim za cieple slowa.Tata jest dalej w ciezkim stanie, ale najwazniejsze , ze juz jest pod opieka szpitalna. Pogotowie bylo wzywane od pierwszej w nocy.W nocy trzy razy w dzien dwa. Kiedy uslyszeli , ze tata jest czlowiekiem starszym to kazdy dyspozytor sobie stan jego zdrowia lekcewazyl i kazal sie zglosic do lekarza rodzinnego . Po przewiezieniu do szpitala lekarz powiedzial , ze, zdazyli w ostatniej chwili.Tata nigdy nie chorowal ,jest wysportowanym czlowiekiem . Mama chciala zawiesc go do szpitala sama, ale bala sie tate ruszac .Pogotowie bylo wzywane w Warszawie, ale to chyba nie ma znaczenia gdzie , kiedy czlowiek potrzebuje pomocy ,powinien ja dostac , bez wzgledu na miejsce zamieszkania.Moj maz jak mial klopoty z sercem na pogotowie czekalam trzy minuty. Nie musialam sie tlumaczyc przez telefon dlaczego potrzebuje pomocy i tlumaczyc w jakim jest stanie.Zycie jest najwazniejsze i naprawde nie moge sobie wyobrazic , ze takie sytuacje maja miejsce i czlowiek nic nie moze zrobic. Moja mama blagala o to pogotowie.

Znajomy Francuz z lekkim zawałem trafił do przypadkowego szpitala w Polsce z francuskim wyobrażeniem o szpitalach - ta wizyta była dla niego gorsza od zawału :evil: . Dziewięcioosobowa sala z jednym ze współmieszkańców niezrównoważonym psychicznie :o , wspólna "łazienka" ni kilka takich sal, brak jakiejkolwiek informacji od lekarzy... Przecież nie wiedział, że u nas do dobrego szpitala broń Boże nie wchodzi się z ulicy :roll: . Wrażenia wywiózł jak z boliwijskiej prowincji

• 4 weeks później...
Moja mama blagala o to pogotowie.

I my jeszce płacimy podatki??

Jedne z najwyższych w Europie??

Żeby błagać lekarza o pomoc??

Skandal,skandal,skandal!!! :evil:

Tu juz wchodzimy w polityke a jest to sliski temat.

Lecz podatki ......

Kazdy chyba zna jakis lewych rencistow czasami nawet 30 letnich - ktorzy przez najblizsze 40 lat beda utrzymywani z naszych podatkow.

Kazdy chyba spotkał sie z kupowaniem bez faktur, z zatrudnieniem za inna kwote niz jest na umowie i dopłaceniem reszty pod stołem.

Nie bronię tu ani III ani IV RP lecz wysokosc podatkow jest powiazana ze skutecznoscia ich sciagania. Gdyby sciagalnosc byla wyzsza to podatki moglyby byc nizsze i na odwrot gdyby podatki byly nizsze to i sciagalnosc bylaby wyzsza - bo mniej by sie oplacalo oszukiwac. Wyjsc z tego zakletego koła bedzie Polsce cieżko.