Majka 28.09.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 jakiś pewnie calgonit albo somat 3x1. Czort wie, sięgam po tabletkę, nie ogladając pudełka Moja zmywarka nie ma czujnika pokazującego, że brak soli. Wodę mamy bardzo wapienną. Zaobserwowałam, że bez tej soli, to nawet jakby z mniejszą siłą leciała woda. No i to mnie zastanowiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 30.09.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Sól w zmywarce służy do do regeneracji żywicy jonowymiennej w zmiękczaczu. Jak Woda do mycia w zmywarce przepływa przez żłoże z żywicą jonowymienną. W zmiękczaczu jony weglanowe i magnezowe (powodujące twardość wody ) zamieniane są jonami sodu. Po pewnym czasie pojemnośc żywicy jonowymiennej wyczerpuje sie i przestaje ona zmiękczać wodę. Wtedy należy żywice zregenerować solą (zwykłą soląkuchenną) czyli chlorkiem sodu. Po takiej regeneracji żywica odzyskuje zdolnośc do wychwytywania jonów weglanowych i magnezowych i zmiękczania wody. Brak soli w zmywarce oznacza brak regeneracji zmiękczacza brak regeneracji zmiękczacza oznacza brak miękkiej wody do mycia naczyń a twarda woda oznacza osady ot cała zagadka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts