Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowi budowniczy

marnia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Komputerek działa.

Widzę, że pozostali tylko najtwardsi zawodnicy na wątku :D .

Właściwie widzę, że niewiele się tutaj zmieniło. Wszyscy chorzy. :-?

Krótko.

Dlacha - dachówka.

Zmiana z blachy na dachówke może okazać sie niemożliwa, ponieważ fundament może być delikatny (zwiększony ciężar itp.)

Obecnie są blachy z posypką, tak podobne do dachówki, że prawie nie do odróżnienia. Pozostaje sprawa trwałości. Brać i sprawdzać gwarancję.

A wogóle to musze to sobie spokojnie poczytać i nadrobić zaległości

Acha chyba z początkiem tygodnia coś u mnie ruszy :D

Dzień doberek wszystkim!!!

Jeśli jeszcze nie zaczęliście budowy, to przeczytajcie, proszę, tekst poniżej. A nuż sie przyda? :wink:

Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy

Ważnym składnikiem układu wyrównywania potencjałów w budynku jest uziom fundamentowy. Spełnia on korzystną rolę w różnych wyżej wymienionych systemach ochrony, nie tylko w ochronie przeciwporażeniowej. Sposób wykonania uziomu fundamentowego zależy od rodzaju fundamentu. W każdym przypadku powinien to być uziom sztuczny z taśmy stalowej o przekroju co najmniej 30×3,5 mm lub z pręta stalowego okrągłego o średnicy co najmniej 10 mm. Zaleca się wyroby ze stali gołej, bo ewentualna warstwa ochronna cynku i tak szybko znika wskutek procesów elektro-chemicznych. Stali cynkowanej używa się natomiast na połączenia uziomu z szyną wyrównawczą budynku i z ew. mostkiem dylatacyjnym. Nad podłożem fundamentu ławowego uziom umieszcza się tak, aby beton tworzył jego otulinę o grubości nie mniejszej niż 5 cm.

W fundamencie wannowym uziom umieszcza się w spodniej warstwie betonu, wzdłuż zewnętrznej krawędzi płyty fundamentowej, poniżej warstwy izolacyjnej. Elementy uziomowe zatapia się w fundamentach ścian zewnętrznych budynku, tak by tworzyły zamknięty kontur. Jeśli jego wymiary są większe niż 20×20 m, to dodaje się dalsze elementy uziomowe, zwłaszcza w fundamentach ścian wewnętrznych, by poszczególne kontury miały wymiary nie przekraczające podanej wartości.

Uziom powinien być sprawdzony przez elektryka przed wylaniem betonu.

Uziom fundamentowy jako uziom wyrównawczy :o :o :o

Pierwszy raz o tym słyszę???

A co to jest??? :o :o

Że co??? Że mnie nie będzie kopało w domu :o :o ????

A uziemienie w gniazdku to nie zabezpiecza przed tym ???

trzeba poczytać, a mnoże ktoś cos więcej wie?? :o

wszyscy chętni moga poczytać np. tutaj:

http://www.inzynierbudownictwa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=27

Siemka MarQ kafejka moja...

z tym kopaniem to niespecjalnie Qmam :D

co to jest ? reklama czy coś pożytecznego? :D

Nie reklamuje. Radzę jako elektryk, bo na co dzień najczęściej widuję instalację elektryczną bardzo skansenowatą. A ci co dopiero zaczynają, mogą uniknąć błędów poprzedników.

Więc można uczyć się na cudzych błędach a nie na swoich.

Jak byłem w kafejce to jakiś men tam siedział.

Wynajęty czy Twój??

Oczywiście nie zdradziłem celu mojej wizyty, coby nie narażać Cię i Się na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia (gdyby był Twój).

:D

:)

pewnie byleś w weekend..ja nie pracuje wtedy...był mój pracownik albo braciszek..oni wtedy rządzą tam :)

Siemka MarQ kafejka moja...

z tym kopaniem to niespecjalnie Qmam :D

co to jest ? reklama czy coś pożytecznego? :D

Nie reklamuje. Radzę jako elektryk, bo na co dzień najczęściej widuję instalację elektryczną bardzo skansenowatą. A ci co dopiero zaczynają, mogą uniknąć błędów poprzedników.

Więc można uczyć się na cudzych błędach a nie na swoich.

ok jeśli to rada to na pewno skorzystam w przyszłości :D