Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W której łazience wanna, a w której prysznic

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

myślę, że w takim"gościnnym" wc wystarczy kibelek i umywalka -zawsze łatwiej zachować porządek -jak jest wanna czy kabina to zawsze są też jakieś inne rzeczy -szampony, kosmetyki, ręczniki, suszarki, golarki itd -a tego goście nie muszą oglądać :)

Możesz mieć problem z kąpielą podczas jakiejś awarii i obniżonego ciśnienia wody, na pięterko nie pociągnie :( Jeśli to będzie sytuacja awaryjna to pół biedy. Ale może się zdażyć taka sytuacja permanentna: wybuduje ci się sporo sąsiadów, podłączy się wielu odbiorców wody, zbyt małe przekroje rur i stały problem z ciśnieniem. Zanim się dostawca wody zbierze z inwestycją, kilka sezonów szczególnie w lecie masz z głowy.

myślę, że w takim"gościnnym" wc wystarczy kibelek i umywalka -zawsze łatwiej zachować porządek -jak jest wanna czy kabina to zawsze są też jakieś inne rzeczy -szampony, kosmetyki, ręczniki, suszarki, golarki itd -a tego goście nie muszą oglądać :)

Możesz mieć problem z kąpielą podczas jakiejś awarii i obniżonego ciśnienia wody, na pięterko nie pociągnie :( Jeśli to będzie sytuacja awaryjna to pół biedy. Ale może się zdażyć taka sytuacja permanentna: wybuduje ci się sporo sąsiadów, podłączy się wielu odbiorców wody, zbyt małe przekroje rur i stały problem z ciśnieniem. Zanim się dostawca wody zbierze z inwestycją, kilka sezonów szczególnie w lecie masz z głowy.

Lili -nie wybudują się -bo już są z wszystkich stron :) . A miejsca po prostu nie mam -kibelek na parterze ma 1m szerokości i 2,20m długości i są w nim jeszcze drzwi do kotłowni-nawet minikabinka nie wejdzie. A prysznic w kotłowni odpada- będzie tam zasobnik na 300l (pod solary, kocioł i kominek wodny)-z tego względu wody do kąpieli nigdy nie zabraknie :wink: , kocioł gazowy, pompy i naczynia wzbiorcze do kominka wodnego, pralka i odkurzacz centralny :)

http://www.projekty.z500.pl/projekty/45/rzuty/z45_rzut1_0.jpg

kachna18 trzymam kciuki :D Miałam na myśli nie najbliższych sąsiadów, tylko wszystkich, którzy mogą się kiedyś wybudować w bliższej i dalszej okolicykolicy, po drodze "rury" czy też przynależąc pod to same ujęcie wody (to czasem jest kilka wsi). Wiem, bo to przeżyłam osobiście. Jak nie masz miejsca to cudu nie wymyślisz i trudno. Ale zasobnik 300l nie zabezpiecza ci dostawy wody, gdy jest awaria. Podciśnienie w zbiorniku działa tak, że aby ze zbiornika coś wyleciało, to równocześnie musi wlatywać. Jak masz odcięty dopływ wody to z zasobnika nic nie wylejesz, chyba że awaryjnie przez zawór bezpieczeństwa, ale raczej się w tym nie wykąpiesz. Spróbuj zakręcić zawór główny i nalać sobie wody z zasobnika.

Słuchaj, a tę powierzchnię pod schodami to masz tak jak w projekcie? zamurowaną i niewykorzystaną?

Nie :) Wybiliśmy tą ściankę i pod schodami powstał mały schowek, ale tam jest niziutko -ok 120cm. Ale zawsze się przyda dodatkowy kącik- a w salonie to tylko kurz by się tam zbierał. Z salonu jest widoczna "dziura" pod tym biegiem bliżej okna (nie mamy tej ściany działowej między schodami a salonem).

Witam.

Mam w projekcie dwie łazienki tej samej wielkości, jedna na górze i jedna na dole. I mam pytanie: w której łazience dalibyście wannę,a w której prysznic?

Ja mam dylemat, choć wolałbym chyba jednak wannę na górze. Jakie jest wasze zdanie?

Plan jest taki:

- parter: prysznic

- piętro: prysznic+wanna, chyba że będzie krucho z kasą, to tylko wanna

• 1 month później...

W poprzednim domu:

dół - prysznic

góra - wanna

Dyskusja nad wanną/prysznicem w projektowanym domu:

Mąż, argument prierwszy: w wannie można od czasu do czasu powylegiwać się

Ja: przecież nie ma często nawet czasu na prysznic

Mąż: ale kiedyś będzie więcej czasu

Ja: do wanny niewygodnie się włazi i wyłazi, nam nie potrzebna, a dzieciaki jak sie zaczną chlapać w wannie, to będę tylko miała więcej roboty ze sprzątaniem

Mąż: to trzeba wannę i prysznic, wanny można na początku nie wstawiać

Ja: skoro można nie wstawiać, to jest nie potrzebna

Mąż: w wannie można pranie namoczyć

Ja: mozna je namoczyć także w brodziku

Mąż: ale ja chcę mieć wannę.

Chyba ostatni argument przesądzi sprawę.

Z praktyki mojej wynika tak. Z prysznica korzysta się zdecydowanie częściej czyli najlepiej jak będa 2 kabiny. Natomiast z wanny od czsu do casu i po to aby sie zrelaksować - czyli tam gdzie jest spokojniej i nikt gitary nie będzie zawracał. Jeśli wanna kiedyś tam lub od razu ma mieć hydromasaż to obok musi być kabina prysznicowa. Do wanny z hydro. nie wchodzi sie brudny. Najpierw prysznic a potem na bąbelki i hydromasaż.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...