Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można bez konsekwencji zrezygnować z III filaru?

rafallogi

Recommended Posts

Przeczytaj umowę bo tam w niej jest jasno napisane co się dzieje gdy rezygnujesz z III filaru.Jest to składka dobrowolna więc bez problemów wycofasz swoje wkłady pod warunkiem ,że spełniasz warunek który jasno mówi o okresie "bytności"w/w filarze.Nie wiem! rok,dwa,trzy......Po którymś z tych czasów następuje wypłata i tyle.W liście rocznicowym masz wszystko napisane.Ile,kiedy i dlaczego. :roll:

Chodzi o panią sąsiadkę, która nie radzi sobie w takich sprawach, natomiast systematycznie płaci składki miesięczne takie jakieś nijakie pod względem kwot (25zł.). To jej wola, chęć wycofania się z tego.

Pozdrawiam.

No to ja pozdrów i ucałuj.

:roll: Nie gustuje w starszych paniach, ale dziękuję za odpowiedź :)

Przerabialiśmy ten temat 2 lata temu gdy kupowaliśmy działkę i potrzebna była kasa. Też pzu III filar (porażka). Przez kilka lat mąż płacił miesięcznie po ponad 100 zł, wycofać można było tylko część, tak jak wynikało z regulaminu.

Ale dzięki temu mamy coś więcej niż tylko 36 m2 na 10p.

Sam się niedawno wycofywałem z CU. Z perturbacjami ,ale ponieważ wymieniana korespondencja była górnolotna dostałem żądaną kwotę.

Na co należy zwrócić uwagę:

1) na wymagany termin zgłoszenia wypowiedzenia umowy,

2) na wysyłkę na czas (tak by wpłynęło przed terminem 1),

3) na podpis pod pismem/wezwaeniem,

4) na dokładne podanie nr. konta, gdzie przelać kwotę.

to tak pokrótce.

Jakby coś nie chcieli wyjaśnić na piśmie w razie rozbieżności to zawsze można siezwrócić do Rzecznika Ubezpieczownych czy jakoś tak.