grzeskow 11.10.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie miałem tej folii w ręku. Bardziej jednak niepokoi mnie fakt, że nigdy nie widziałem, co z takiej folii zostaje po dwudziestu latach. Mówiąc szczerze, nikt tego nie widział A dlaczego na "zachodzie" odchodzi się od opakowań z PVC np torby, butelki po napojach bo nawet po 50 lat wyroby z polietylenu i pochodne nie ulegają degradacji. Nikt nie wie jak długo będzie trwała utylizacja może 100 lat. Szybciej murłata się rozleci niż folia pod nią Jest pewna różnica między nie uleganiem degradacji a traceniem właściwości hydroizolacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 11.10.2007 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Prawidłowa konstrukcja więźby nie powinna dawać sił rozporowych na murłatę ... Oj coś przesadzasz. To zależy tylko od konstrukcji więźby (od projektu). Większość konstrukcji daje takie siły. Po to się robi betonowe słupki w ścianach kolankowych. Ja np. mam konstrukcję która nie rozpycha ale okupione to zostało robieniem na poddaszu wielkiej żelbetowej belki wzdłuż większości domu. Belka leży na słupach żelbetowych stojących na stropie. Na tym są oparte podpórki wspierające płatew szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 14.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 a co sadzicie o zawijaniu papy ew. folii do gory na murlacie , platwiach , slupach , podwalinach itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.10.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 A w jakim celu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 15.10.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 a co sadzicie o zawijaniu papy ew. folii do gory na murlacie , platwiach , slupach , podwalinach itd. ? Można i dwa razy owinąć tylko po co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 16.10.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 No i dobrze, że bez komentarza bo co tu komentować! Siła nie może zniknąć co najwyżej może być (musi być) zrównoważona. W dachu pulpitowym również występują siły poziome ale na obu murłatach mają ten sam kierunek stąd nie dają efektu rozporowego na ściany. Pozdrawiam. Siła nie może zniknąć - najpierw musi się pojawić . Bedę jednak się faworyzowal opinię, że na na dachu pulpitowym (o kącie nach. 0 stopni) siły poziome działające na murlatę i rozporowe na ściany (kolankowe) nie wystepują (poza wiatrami i akademickimi rozważaniami ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.10.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 A od kiedy to płaski dach (0*) nazywa się pulpitowym? Z przyjemnością z Tobą podyskutuję jak łykniesz trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 30.10.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 a ja mam takie pytanie czy pape pod murlata przykleja sie do muru czy tylko kladzie na nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Tylko się ją kładzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.04.2020 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2020 Czy papa pod murłatą powinna wystawać nieco spod murłaty na wieńcu? Czy powinna być tylko pod samą papą (14cm)? A może na całej szerokości wieńca (24cm)? Czy może coś pomiędzy 14 a 24 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 27.08.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Pcv to chyba się degraduje od promieni UV czy się mylę? A czy ktoś bierze pod uwagę że kiedyś papy były na innych materiałach (smołowe ??) a obecne są modyfikowane asfaltowe żeby nie niszczyły styropianu? I jaka jest żywotność takich pap? Ktoś to sprawdzał skoro takie papy występują na rynku od może 15-20 lat? Ja sprawdzałem co stało się po roku z papa SBS na ławie gdzie musiałem poprawić izolacje bo podciekała woda pod papą do piwnicy. Porwała się siatka, asfalt odchodził. To zrobiła wilgoć a przecież papa miała jej przeciwdziałać. Wydaje mi się że większą uwagę należało by zwrócić na styk szpilek ocynkowanych pod papą gdzie może gromadzić się woda. Jeśli jest to szpilka ocynkowana galwanicznie to ta warstwa będzie cienka i kiedyś może ulec zniszczeniu, korozji. Ja takie mam i myślę czy nie pomalować dołu szpilek farba na ocynk.Jakiej zaprawy wyrównawczej byście użyli pod papę celem wyrównania wieńca? Jeśli nierówności są niewielkie 10-15 cm to zwykła zaprawa cementowa nie wykruszy się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 28.08.2021 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Hm tak zastanawiam się po co papę pod płatew się daje. Czy beton degraduje jakoś drewno. Betom wieńca jest suchy przecież, nie ma zagrożenia gnicia płatwi czy krokwi jak płatew jest betonowa. Może czegoś nie rozumiem, czy może mi ktoś coś podpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.08.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 Beton i drewno to materiały, które nie kochają się wzajemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.08.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 Beton i drewno to materiały, które nie kochają się wzajemnie. A czym sobie nawzajem szkodzą. U mnie krokwie od 30 lat są przykręcone do betonowych płatwi i nie widzę, aby beton czy drewno z tego powodu cierpiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts