nitubaga 07.10.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 To co szukac kolejnego medalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 07.10.2011 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 przeprowadzka na wiosnę, spokojnie, bez nerw, nic na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.10.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Zimą myślisz, że zimno będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaC 08.10.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Gosiu gazu chyba jednak nie będzie więcmyśłimy o piecu na eko groszek. Łazienka się zaczęła układać, skosy jeszcze do szlifowania,ściany też malowanie, parkiet, kuchnia.Ni damy rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.10.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Węgiel nie jest zły i najtańszy... ale węgiel lub kostka... nie groszek w którym nie wiadomo co jest... Ja mam węgiel i bufor... Palimy latem co 4-5-6 dni w zależności zuzycia wody, albo wrzucenia węgla i nagrzania bufora.Dla nas niemających gazu to było jedyne rozsądne rozwiązanie. Musimy jeszcze tylko solary założyć na wiosnę i nie będzie trzeba wcale palić w piecu latem... A zimą raz dziennie rozpala mąż w kotłowni, przy ekogroszku też to nie jest do końca bezobsługowe, bo spala groszek czy trzeba, czy nie, trzeba dorzucać do zasobnika, trzeba wyczyścić popielnik, trzeba wreszcie zaglądać czy coś nie podeszło, czy nie zerwało klinów... I piece na ekogroszek są po 10-12 000 zł a zasypowe po 3-4 dobre... naprawdę już dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.10.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Gaz wygodny, ale jak nie ma to piec konieczny, ale na tym zupełnie się nie znam. Forumowa Amelia2 ma taki piec na ekogroszek, który ładuje raz na 10 dni - to nie jest najgorsze Ale najlepiej jak w piecu palić można wszystkim - i dechami i węglem na dodatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.10.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 To ja mam właśnie taki piec co zmieścisz w nim wszystko.. całe drewno z budowy poszło z dymem przez kocioł.. za to ciepło w domku było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Węgiel nie jest zły i najtańszy... ale węgiel lub kostka... nie groszek w którym nie wiadomo co jest... Ja mam węgiel i bufor... Palimy latem co 4-5-6 dni w zależności zuzycia wody, albo wrzucenia węgla i nagrzania bufora. Dla nas niemających gazu to było jedyne rozsądne rozwiązanie. Musimy jeszcze tylko solary założyć na wiosnę i nie będzie trzeba wcale palić w piecu latem... A zimą raz dziennie rozpala mąż w kotłowni, przy ekogroszku też to nie jest do końca bezobsługowe, bo spala groszek czy trzeba, czy nie, trzeba dorzucać do zasobnika, trzeba wyczyścić popielnik, trzeba wreszcie zaglądać czy coś nie podeszło, czy nie zerwało klinów... I piece na ekogroszek są po 10-12 000 zł a zasypowe po 3-4 dobre... naprawdę już dobre... Wiola, zeby wypisywać takie rzeczy o piecu na ekogroszek, trzeba mieć pewność że na pewno tak jest. A wszystko co piszesz to nieprawda. Jakbyś pieca na węgiel nie musiała czyścić....Ja mam na ekogroszej, zasypuję raz na ok. 8 dni i jest spokój. Chce to czyszczę codziennie popielnik, nie chcę- najwyżej zawali i wyczyszczę rzadziej. A koszt też podałaś z kosmosu- nasz 4 lata temu kosztował coś ok. 5-6 tys. juz dokładnie nei pamiętam, ale skąd Ty wziełaś 12 tys?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.10.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 ooooo Monia,przerabia mój temat Ja się napaliłam na linga duo,ale znajomi strasznie narzekają na serwis,więc trzeba znaleźć coś innego,ale nie ma bata,musi być z podajnikiem, ja nie chcę spędzić życia w kotłowni. Najlepszy byłby gaz, ale inwestycja w gazociąg nigdy mi się nie zwróci....więc tylko paliwa stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 też nie wiem skąd Wiola ma te ceny bo ja kupowałam piec w zeszłym roku mam defro na ekogroszek z podajnikiem i miarkownikiem ciągu i dałam niespełna 8 tysi, ma awaryjne ruszta na wypadek braku prądu i chęci spalenia niewiadomoczego i to był bardzo dobry wydatek, pali się na okrągło, od czasu do czasu (małż stwierdził że raz na pół roku ) wygaszamy go do czyszczenia, popiół wyrzucamy - i tu jest pies pogrzebany;) - w zależności od jakości ekogroszku;) czasem ze 100 kg groszku jest jeden pojemnik popiołu a jak groszek kiepski to co dwa dni trzeba wysypywać, na dobrym groszku na ciepłą wodę przez 9-10 dni wystarczy worek 28-30 kg ekogroszku, przy gorszym 5-6 dni worek starcza cała obsługa pieca sprowadza się właśnie do sprawdzania ilości popiołu i nawet ja bez problemu jestem w stanie w nim rozpalić i go obsłużyć no jedyny problem to zasypanie zasobnika bo worek ciężki ale jak nie ma wyjścia to się i te 30 kilosów szarpnie:lol: jakbym miała codziennie rozpalać w piecu albo latać do niego dokładać to bym sobie chyba żyły wypruła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 08.10.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 (edytowane) Wiolasz a jaki masz dokładnie model pieca? Tez jestem zainteresowana tym tematem i z tego co zdążyłam się "dokształcic" lepsze są z podajnikiem tłokowym .Najfajniej jak peic ma dwa ruszta bo wtedy możesz palić albo "wszystkim" albo właśnie korzystać z podajnika na eko-groszek.Wusia a jaki masz dokłądnie model i moc? Edytowane 8 Października 2011 przez kakusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.10.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 No zależy jaki się chce piec kupić... to tak jak z samochodem... Możesz nowy kupić za 30 000 i za 200 000zł... zależy co się chce i na jaki Cię stać... My braliśmy pod uwagą Klimosza i Cichewicza Masz tu przykładowe ceny http://allegro.pl/kociol-klimosz-ling-duo-25-kw-ekogroszek-pelet-i1855585254.html http://allegro.pl/cichewicz-kociol-futura-econo-25kw-promocja-i1860447809.html My stawialiśmy na Cichewicza, ale widzę, że bardzo zeszli z ceny... wtedy jak szukałam pieca to mieli te egzemplarze po 10 000 i więcej... Wusia.. U nas też nie lata się co trochę do kotłowni.. raz dziennie, no może dwa ale to w celu sprawdzenia co się dzieje, co jest na sterownikach... ale raz się zasypuje... Z tym, że ja palę węglem kęsami, wcześniej próbwałam orzechem I , a nie groszkiem, mam wybór węgla i widzę co kupuję no i cena niższa...... W groszku to już sama wiesz, ze nie wiesz co wsypujesz.. dowiadujesz się jak z popielnika wyjmujesz... Oczywiście jest i za i przeciw... lato też rozpalamy co 5-6 dni.. I tylko wiaderko węgla... Ale założymy solary, bo raz, że taniej, dwa bezobsługowe... Dwa ważne, że nadmiar energii wyprodukowanej gromadzone jest w buforze.... I nic się nie marnuje... Aaa i jeszcze widzę Wusia masz miarkownik ciągu, z komputerem i automatyką droższe... Co nie uważam, że Defro jest zły.. Zębiec też ma dobre i dużo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.10.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 ja mam zębiec na ekogroszek i ew. drewno. Na nasze potrzeby w sam raz. Wusia, ekogroszek PIEKLORZ nie ma wogle popiołu, jest troche droższy ale zaglądasz raz na 5 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.10.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Arni ja ten miarkownik ciągu to dokupiłam chłopu żeby nie siedział w kotłowni jak będzie palił na ruszcie awaryjnym:rotfl: normalnie komputer go obsługuje;) Wiolcia ja u nas namierzyłam z Mysłowic wysokokaloryczny no miodzio dla mojego pieca:) prawie wcale popiołu a taką temperaturkę daje że małż wszystkie ustawienia pieca zmieniać musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.10.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 To fakt... Mysłowice ma najlepszy, ale z tego co wiem najdroższy...U nas cena węgla kęsów była po 550zł z wniesieniem i też dobry, dobrze się pali, a za Mysłowice 760zł/t.. Więc odpuściliśmy Mysłowice.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Arni to jeszcze zależy jakie masz zużycie;) nam w zeszłą zimę poszło 3 tony więc nawet przy tej cenie ekogroszek jest bardzo dobrym paliwem tym bardziej że my za bardzo nie mamy kiedy rozpalać w piecu i dokładać do niego codziennie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 08.10.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 A paliłaś już pełen rok? Bo nam od 3.IX do końca kwietnia zjadło 4 tony... Z tym, że budynek najpierw był nieocieplony do jesieni a i strop ociepliliśmy/skończyliśmy ocieplacć dopiero w styczniu.... Więc spore ubytki, w garażu też nie ma jeszcze sufitu i ocieplonego stropu, a jednak grzało się i garaż też w największe mrozy... W sumie mamy dom 200m2 + 50m2 garażu. To sporo i mury były świeżutkie... w SSZ przestały tylko kilka miesięcy srogiej zimy... A temperatura w domu 23-24*C tylko w sypialni 20-21*C Także dość ciepło... A czy grzałaś tak i dół i górę do takich temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.10.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 grzałam grzałam tyle że u nas jak termometr pokazywał 23 stopnie to nawet ja ciepłolubne stworzenie chodziłam prawie w samej bieliźnie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 08.10.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 23 st to juz sauna Wu to jaki masz ten model -optima duo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 08.10.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Kakusku mam bodaj defro eko ale musiałabym iść do kotłowni a mam lenia;) jutro sprawdzę dokładnie:) ale jestem z niego bardzo zadowolona:) no przy podłogówce 23 stopnie nawet ja nie wytrzymuję jak było tak 20 maks 21 stopni to było git ale co się małż nakombinował z podłogówką to jego:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts