Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

--<<KOMENTARZE - Dziennik Cieniasów>>--

MonikaC

Recommended Posts

Ale mnie ominęło ale wczoraj drzewo przenosiliśmy pod dach i do garażu :)

My mamy problem bo kotłownia jest dostosowana pod gaz. Jest mała i musimy szukać pieca dobrego ale dość małego żeby się zmieścił w naszej klitce. Gdybym wiedziała że gazu nie będzie kotłownia byłaby w innym pomieszczeniu.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale mnie ominęło ale wczoraj drzewo przenosiliśmy pod dach i do garażu :)

My mamy problem bo kotłownia jest dostosowana pod gaz. Jest mała i musimy szukać pieca dobrego ale dość małego żeby się zmieścił w naszej klitce. Gdybym wiedziała że gazu nie będzie kotłownia byłaby w innym pomieszczeniu.

Monia, ale docelowo gaz przecież będziesz mieć, więc teraz wystarczy kupić mały piec

MoniaC, poszukaj bo są piece małe gabarytowo. Ja mam klitkę a nie kotłownie i wydawało mi sie ze nic się nie zmieści. Ale nie jest najgorzej.

Strasznie dużo Wam wychodzi tego opału na sezon...U mnie w tamtym roku coś ok. 2 ton poszło tylko a dość sporo paliliśmy...ale ja mam +21-23 w domu a w sypialni tylko 18 bo tak mi się najlepiej śpi..

Arnika, a Ty wiesz, że moja mama za węgiel w tym roku płaciła 900 zł? bo w każdym rejonie inne ceny są, wiec nie wiem czy to tak tanio wychodzi..

Tak wiem... ale u mnie na działce jakbym ciut kopnęła to bym i węgiel miała...

U nas są kopalnie , a ja węgiel już w maju kupiłam, jak panowie jeździli i się prosili aby kupować.. teraz to ludzie jeżdżą i się proszą kiedy mogą kupić...

Wiolaszku.. dla mnie za zimno... Nich powiedzą dziewczyny co były na parapetówce u mnie czy było ciepło czy w sam raz... Dla mnie w sam raz...

I powiedz i jeszcze ile masz m2 czy w jednym poziomie , i czy to był Wasz pierwszy sezon, bo dwa poziomy to się inaczej grzeje..., w pierwszym też się więcej zużywa opału , a i jeszcze to, że nie mieliśmy ocieplonego stropu do stycznia... więc ciepło uciekało... Jest też istotne, że u nas jest 250m2 samego parteru... garaż też był grzany...

Moja mama kupiła węgiel jakoś maj/czerwiec, po prostu ma dalej a przy tej okazji zarabiają pośrednicy.

Ja mam 140 m2, grzałam już 3 sezony, pierwsze dwa zużywały wiecej bo poddasze nieocieplone było i dom zimny, drzwi brak i wogle jakoś po mieszkaniu w bloku człowiek nie był przyzwyczajony do niższych temperatur. Ale ostatnia zima to 2 tony i zostało nam jeszcze na ten rok. Na dodatek u nas pali się zimą kilka dni i wygaszamy na jakies 2-3 dni bo zaczyna byc za ciepło ;) Drewna do kominka też teraz nie dokupowaliśmy bo mam na co najmniej 2 sezony. Mysle że to kwestia ocieplenia domu, powierzchni i temp. jaką chcemy w pomieszczeniach. Ale dla mnie ekogroszek jest naprawde superrozwiązaniem. Ostatniej zimy porównywalismy opał mało popiołowy (drozszy o ok. 100 /tonie )i taki normalny. I ten doższy miał tylko tą zaletę że nie dawał popiołu prawie wcale. Ale słabo grzał i przez to zużycie wzrastało. Jako że ważna jest każda złotówka, mam ten tańszy, poświece sie i wybiorę popiół raz dziennie a w doopcie bedę miała cieplej.

ALe oczywiscie co kto lubi.

No to też napisałam, że dom mam większy, jeden poziom, strop był nieocieplony wszystko mokre, świeże mury... Więc i wyszło więcej...

Teraz mam nadzieję , że już będzie mniej... Widzę , że już jest gorąco a mąż przed południem włączył pompę na podłogówkę... w zeszłym roku prawie cała dobę biegało ogrzewanie zanim co nie co podniosła się temp.... Będzie dobrze :)

A to ja doskonale wiem, że pośrednicy zarabiają najwięcej... U nas możesz kupić kwity na węgiel nawet po 400zł/t , ale dają tylko orzech II, i to jeszcze trzeba mieć wtyki na wadze w kopalni... My kupujemy też od pośredników kęsy.... Za to nam zwieźli do garażu, zrzucili i super :)

Gaz jak będzie to za 2 lata bo drogi ruszać nie wolno więc jak już zainwestować to w jakiś normalny piec. Ciekawa jestem czy mi za projekt przyłącza gazownia kasę zwróci bo projektu oczywiście nie otrzymałam do dnia dzisiejszego a 31.09 minął termin realizacji przyłącza :stirthepot: Zna się ktoś na tym???

Gaz jak będzie to za 2 lata bo drogi ruszać nie wolno więc jak już zainwestować to w jakiś normalny piec. Ciekawa jestem czy mi za projekt przyłącza gazownia kasę zwróci bo projektu oczywiście nie otrzymałam do dnia dzisiejszego a 31.09 minął termin realizacji przyłącza :stirthepot: Zna się ktoś na tym???

Monia, ja miałam podpisaną umowę na wykonanie przyłącza z oznaczoną datą i gazownia bardzo się pilnowała żeby dotzrymać terminu bo po jego wygaśnięciu mogłam się upominać od gazowni karnych odsetek - tak mi sami powiedzieli ale co do kosztu projektu to nie wiem :(

A na jakiej podstawie te odsetki?

zamówiłam grzejniki drabinkowe.

Jeden do dolnej toalety Enix Focus a drugo do naszej sypialnianej garderoby Enix Pini - taki malusi.

Przyszło ramię do deszczownicy i reszta osprzętu.

Na takiej, że gazownia ma wyznaczony termin realizacji i jeśli jej nie wykona w terminie, to musi wtedy za zwłokę płacić odsetki karne naliczane wg jakiejś tam taryfy. Nie wiem jak to u ciebie będzie, bo jednak spełniły się moje przeczucia, że drogi nie będą mogli przez jakiś okres czasu ruszyć :( A w takim wypadku, to nie wiem, czy będą wam się należały odsetki karne :rolleyes:

Monia jak na dwa lata to w.g mnie nie warto inwestować w piec ... dwa lata to i jak dwa razy dziennie byś miała chodzić i dosypać węgla to przeżyjesz... Szkoda kasy...

A na gazie się nie znam... U mnie nie będzie :( nikt nie chce... a jest nas 6 domów, przy czym mój i sąsiada nowiutkie... On też nie chciał gazu.. dureń...

Cześć Monia :)

jak zwykle chylę czoło bo za każdym razem jestem pod wrażeniem Waszej pracowitości. Kiedy Wy to wszystko ogarniacie?! :rolleyes:

U nas też miał być ekogroszek, bo na gaz małe szanse były, i nawet kotłownia powiększona pod ten piec, ale ostatecznie hydraulik przekonał męża do gazu i mamy z ten z butli, bo przez porąbaną sytuację z drogą prywatną i mnóstwem współwłaścicieli temat ugrzązł na etapie uzyskania wymaganej zgody od wszystkich :rolleyes:

Z czego macie parapety? na zdjęciu nie mogę rozpoznać. w każdym razie wykonanie profeska, nie to co było u mnie ;)