Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzewa najlepiej i ggdzie

Promyk

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jak zaprojektować mój ogród???Mam działkę niedaleko drogi którą często przejeżdzają auta. Chciałabym tak zorganizwać ogród aby zasłonić drogę.Nie wiem jakie drzewa zasadzić i do jakiej odległści do domu z przodu. Działkajest szeroka ma prawie 60 metrów, ale my ogrodzimy około 30.

Co Waszym zdaniem by najbardziej pasowało ? Ziemia to 3 klasa, wszystko na niej rośnie , przynajmniej kiedyś rosły truskawki piękne duże. Nie wiem czy drzewa lubią taką ziemię.???

• 2 weeks później...
Wydaję mi się że dobre rozwiązanie to żywopłot z tuji :) tyle, że troche kosztowne, ale dosyć szybko rosną :) najlepiej zrobić opaskę z kamienia lub kostki brukowej na szerokość metra licząc od płotu,wtedy będziemy mieli efekt :)podsypać korą i gotowe :) wiem łatwo się mówi, no ale ja robie takie rzeczy na codzień dlatego dla mnie to "pryszcz" :) jak co to pisz, może dam radę pomóc, nawet przy wykonaniu ogrodu,jestem ze śląska jak co a dokładniej bytomia :) pozdrawiam

• 3 months później...

Moi rodzice mają działkę od strony drogi i niezbyt przyjemnych sąsiadów obsadzoną gęsto świerkami - gęsto /tak w odległości 0,8m/ tak, że nic nie prześwituje z ulicy... Drzewa mają już 2 m, a mają 5 lat...

Przez to, że są posadzone tak gęsto, nie są jakieś ogromne...no zależy jaki kto chce osiągnąć efekt..

My będziemy również obsadzać działkę /prawdopodobnie z 4 stron/ świerkami, ale tak co 1,5 m, żeby stworzyć sobie swoje intymne gniazdko 8)

Wszystko zależy od jakiej strony masz wjazd

Jak posadzisz wysokie drzewa , moga ci dzialke zacienić.

Szybko rosna np. sosny czarne, świerki serbskie, jodła jednobrawna - z zimozielonych

modrzew - ale zrzuca igły

Można je urozmaicić liściastymi - perukowcem, dereniem jadalnym, klonem tatarskim i jesionolistnym, jaśminowcami, suchodrzewem, jarzębiną, itp.

Witam

Mam pytanie jak zaprojektować mój ogród???Mam działkę niedaleko drogi którą często przejeżdzają auta. Chciałabym tak zorganizwać ogród aby zasłonić drogę.Nie wiem jakie drzewa zasadzić i do jakiej odległści do domu z przodu. Działkajest szeroka ma prawie 60 metrów, ale my ogrodzimy około 30.

Co Waszym zdaniem by najbardziej pasowało ? Ziemia to 3 klasa, wszystko na niej rośnie , przynajmniej kiedyś rosły truskawki piękne duże. Nie wiem czy drzewa lubią taką ziemię.???

po pierwsze iglaki - zawsze cieszą oko, niezależnie od pory roku

po drugie - jaka ma być wysokość?

proponuje tuje

pozdrawiam

:wink: