Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty kamienne na podjazd, ścieżki

Recommended Posts

Witam,

Szykujemy się powoli do wykonania ogrodu i utknęliśmy na etapie wyboru materiału na podjazd i 'ciągi komunikacyjne' ;-) Ogród chcemy utrzymać w stylistyce ogrodu Japońskiego. Znaleźliśmy śliczne zdjęcia gdzie ścieżki wykonane są z płyt kamiennych. No i pytanie czy orientujecie się gdzie takie płyty kupić? Ktoś widział coś takiego - podobne do tego ze zdjęcia ale o bardziej regularnych kształtach prostokąta/kwadratu.

http://www.wrocek.pl/fotki/166m.jpg

Pozdrawiam

P.R.

Witam,

Szykujemy się powoli do wykonania ogrodu i utknęliśmy na etapie wyboru materiału na podjazd i 'ciągi komunikacyjne' ;-) Ogród chcemy utrzymać w stylistyce ogrodu Japońskiego. Znaleźliśmy śliczne zdjęcia gdzie ścieżki wykonane są z płyt kamiennych. No i pytanie czy orientujecie się gdzie takie płyty kupić? Ktoś widział coś takiego - podobne do tego ze zdjęcia ale o bardziej regularnych kształtach prostokąta/kwadratu.

http://www.wrocek.pl/fotki/166m.jpg

Pozdrawiam

P.R.

Każdy kamieniarz je ma lub może zrobić, ale ceną będzie wyższa, bo już z kosztem pośrednika. Warto podzwonic po kopalniach granitu, często mają na terenie zakłady obróbki, a cena będzie duuuuużo niższa.

Wiem , bo kupowałam płyty serpentenitowe i marmurowe w Jordanowie Śl.

A granit - chyba najtańszy jest w Strzelinie...

Zakłady Zieleni i Robót Drogowych, tez udzielą Ci informacji czy mają takie płyty z odzysku, albo gdzie kupują płyty do renowacji terenów.

:)

Duże zakłady obróbki kamienia sprzedają odpady. Ja kupiłem odpady granitowe w Sobótce koło Wrocławia (350 za metr sześcienny) i zrobiłem z nich ścieżki w ogrodzie. Czasami sprzedają też odpady z płyt np.granitowych wypolerowanych. Tych trzeba się wystrzegać bo chodzenie po takich płytach, szczególnie zimą grozi powikłaniami zdrowotnymi.

• 2 weeks później...
Tez mam podobny dylemat i bede sprowadzal z azji płyty granitowe cietę na wymiar i z obróbka taka jak mi bedzie odpowiadała ( zastanawaim sie pomiedzy groszkowym a płomieniowym wykończeniem) tzn taka zeby wygladała i nie była sliska. Dodatkowa zaleta takiego rozwiazania to duzy wbór kolorów i dość atrakcyjna cena w porónaniu z tym co mozna znależć u hurtowników .

• 2 months później...
  • 11 months później...

A na waszym miejscu zrezygnowałabym z płyt - dziwnie bedzie to wygladac na duzej powierzchni podjazdu do garazu.

Lepiej zastosowac nawierzchnie przypominającą żwir: "Terraway"

http://www.erbis.pl/images/dom1.jpg

ewentualnie bruk (kocie łby) kamienny czy nawierzchnię gliniasto-żwirową.