beba 17.04.2008 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Na pewno murowane z cegły do samego końca. Potem pomyślimy o obłożeniu płytkami elewacyjnymi. A nad wysokością się jeszcze nie zastanawiałam. Przedyskutuję tę sprawę z współinwestorem i dam znać co ustaliliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 21.04.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Dzięki za radę co do salonu Te myślałam o czymś takim a w zasadzie to mąż. A jeśli chodzi o okno to chciałam dać właśnie balkonowe ale nie wiem gdzie później dać grzejnik żeby to jakoś w miarę dobrze wyglądało a tak jak bym zrobiła normalne okno na 3m szerokie to nie ma problemu z umiejscowieniem grzejnika. Salon jest od zachodu i chciałabym żeby wpadało tam dużo światła ale żeby też od środka to jakoś w miarę wyglądało. No i jak narazie to zdecydowałam się na zwykłe okno 1,50x3m. A ściana na której jest okno ma 5,70 także trzy skrzydła balkonowego napewno by się zmieściły no ale co potem z tym grzejnikiem. A u Was to widzę praca idzie pełną parą. Tylko pozazdrościć i pogratulować. Fajnie tak oglądać jak rosną ściany, pojawiają się okna Oby tak dalej A mam jeszcze pytanko jak sądzisz czy to drugie wejście zrobić po łuku czy normalnie obniżyć je tylko od góry ścianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 21.04.2008 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Jeśli to pierwsze będzie po łuku to drugie wypadałoby zrobić takie samo. Choc ja bym z łuków zrezygnowała. Ale to oczywiście tylko moje zdanie. A jeśli chodzi o grzejniki to u nas nie ma tego problemu bo pokój dzienny będzie miał podłogówkę (więc aranżacja bez ograniczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 21.04.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 No właśnie nie będzie po łuku więc to drugie chyba trzeba też zrobić bez łuku No właśnie podłogowe jest wygodne bo nie trzeba się martwić o grzejnik ale znów trzeba wiedzieć gdzie co będzie stało i później już zmian raczej się nie wprowadzi dlatego my zrezygnowaliśmy z podłogowego. Jedynie w łazience i na korytarzu będzie. Wiesz co mam jeszcze jeden problem i to najgorszy bo musze się zdecydować teraz bo chodzi o rury a konkretnie łazienkę. Zastanawiam się żeeby zamienić miejscami wc z wanna ale nie wiem czy to dobry pomysł. robię cały czas jakieś wizualizację kombinuję ale nie mogę się zdecydować. Teraz to wygląda tak http://images34.fotosik.pl/225/b9a9f53cc475fe50.png Ale my rezygnujemy z jednej umywalki no i zastanawiam się nad zamianą wc z wanna????? Nie wiem jak by było lepiej, bo myślałam że gdyby zostawić tak jak jest to przed wc postawić taki mały murek 0.7x0.8 żeby troszkę zastawić wc. Ale nie wiem jak by było lepiej i mam dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 21.04.2008 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 My w salonie nie przewidujemy ciężkich mebli czy segmentów, a wypoczynek, czy jakaś mała witrynka to nie problem dla podłogówki.No a ustawienia kominka czy telewizora (instalacja elektryczna) raczej nie da się zmienić. Troszkę ta łazienka "przeładowana". Likwidacja jednej umywalki na pewno pomoże. I myslę, że przeniesienie wanny skomplikuje sytuację, bo wtedy będzie wąskie dojście do sedesu. Poza tym scianka to według mnie zły pomysł - przy tak małej przestrzeni to zabieranie powierzchni i utrudnienie aranżacyjne. A tak konkretnie to ja chyba bym zrezygnowała z prysznica i zrobiła parawan nawannowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 22.04.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Straszna ta pogoda Ale nie masz sie co martwic bo już macie ściany a my mieliśmy kończyć dziś fundament a tu leje i to jeszcze jak. Ciesz sie bo u Ciebie już mury stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadwiga_w 22.04.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Bardzo przestronny domek, aż radość jak mury się pną do góry Nie przejmuj sie pogodą... "...a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 22.04.2008 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Nie martwię się aż tak bardzo. Wrecz przeciwnie - bardzo się cieszę, że już tyle mamy. Żeby tylko cała budowa tak przebiegała jak do tej pory to można każdemu życzyć takiego budowania. A domek rzeczywiście przestronny - wcześniej jakoś nie było tego widać - a to w końcu Niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Łukasz 06.05.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Długo Cię nie było Czekam na jakieś zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 08.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 chcialam sie zapytac o jedn arzecz : dlaczego nie macie nadprozy w oknach i drzwiach ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 08.05.2008 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Nie wiem dlaczego nie mamy bo mamy Nie są to poprostu gotowe elementy, a nadproża żelbetowo-ceglane wykonane przez murarzy ze zbrojeniem z prętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 08.05.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 08.05.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 a gdzie t en beton jest ?? bo go nie widze, od strony domu?? ja z tych dociekilwych jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 08.05.2008 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja się za bardzo na tym nie znam - ale co wiem wyjaśniam Od zewnatrz jest pustak 9 cm, od środka cegła, a wewnątrz zbrojenie zalane betonem. Wygląda to tak: http://images27.fotosik.pl/209/767be2ed4a061d5am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolakao 08.05.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 a dziekuje bardzo za doglebne wytlumaczenie tematu pozdrawiam monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 08.05.2008 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 A dziękuje za zainteresowanie Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.07.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Witaj Domek zapowiada sie ciekawie. Czekam na dalsze zdjęcia i postępy z kolejnych etapów budowy. No i gratuluję Pani inżynier Ps. Piękne zdjęcia ze ślubu. Jesteście śliczną parą Pozdr. wiolasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 14.09.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witajcie Budujecie bardzo ładny domek. Również jesteśmy nim zainteresowani i także w tym samym wariancie M05aL. Przeczytałam z uwagą Wasz dziennik, bardzo przejrzyście prowadzony a dotarłam do niego poprzez wątek na forum o Niewielkim. My na razie jesteśmy na etapie decyzji i załatwiania spraw papierkowych w związku z tym zaczniemy budowę dopiero na wiosnę. Też zastanawiamy się czy nie użyć do pokrycia dachu gontu ponieważ dach będzie tańszy i lżejszy. Myślę że na Niewielkim ładnie będzie wyglądał. W każdym razie mogę to sobie mniej więcej wyobrazić ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjęliśmy. Jestem ciekawa jak będzie to u Was wyglądało Forumowicze dużo piszą o zaletach podniesienia ścianki kolankowej. Czy Wy również to zrobiliście? A jeżeli tak czy wydłużaliście krokwie bo dom wygląda bardzo zgrabnie. Zastanawiam się też nad umiejscowieniem kominka bo jednak dość dużo miejsca zajmuje w salonie a ja koniecznie chce mieć kominek Ale widzę z wyrysów że Wy inaczej sobie z tym poradziliście (kanapa na drugą stronę) no świetny pomysł. My na razie planujemy i codziennie nowe pomysły się rodzą. Jeszcze dużo przed nami a Wam życzę udanych postępów w budowie. Będę śledziła Wasz dziennik i jestem bardzo ciekawa Niewielkiego z gontowym pokryciem Pozdrawiamy !!! Sylwia i Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 16.09.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Jeny ale mnie tu dawno nie było A tu tyle dobrego się zdziało u "sąsiadki" No, no, no. Gratuluje nie tylko postepów na budowie, ale i tytułu inżyniera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beba 20.10.2008 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Budujecie bardzo ładny domek... jestem bardzo ciekawa Niewielkiego z gontowym pokryciem Długo mnie nie było... Więc Niewielki z gontowym pokryciem prezentuje się naprawdę ładnie - nasz sąsiad (buduje Niewielkiego w wersji podstawowej) ma już daszek z zielonym gontem. Szczerze mówiąc to cały czas obawiałam się tego rozwiązania (efekt wizualny), a dachówka odpadła ze względów finansowych, blachodachówka zaś z obawy o akustyczność. Każdy ma oczywiście swój własny gust i własną wizję ale mnie się bardzo z gontem spodobał. (Wrzucę w najbliższym czasie zdjęcie sąsiadowego Niewielkiego). Jeśli chodzi o podniesienie ścianki kolankowej to u nas wyszło więcej o jakieś 20 cm, a to z tego względu, że jeden max byłoby za mało, a zabawa z cegłą, żeby doprowadzić do projektowej wysokości, wydała się nam niepotrzebna i stanęło na tym, że idzie drugi max - co praktycznie prawie wcale nie zmienia postaci poddasza. Widzieliśmy osobiście podniesiony domek i dla mnie porażka. Zaznaczam, że nie było w nim zmiany krokwi itp. zabiegów wizualnych. Kominek został w projektowym miejscu bo zależało nam na grillu na tarasie, więc o zmianie umiejscowienia komina nie było mowy. Poza tym przy budowie ścian wewnętrznych trzeba naprawdę wiele przemyśleć bo potem może się okazać, że nie mamy gdzie postawić ulubionego fotela albo dostatecznie dużego stołu... Dziękuje za odwiedziny i życzę powodzenia, cierpliwości i samych trafnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts