fiolek 13.10.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam, Po rozmowach z majstrami mam dylemat, który wieszak użyć ? Chcę pod krokwie podwiesić 10-12 cm wełny. Jeden majster twierdzi, że tylko wieszak kotwowy ( grzybek) drugi, że tylko ES. Mnie wydaje się, że kotwowy. Jaka jest różnica w „pracy” całego rusztu przy stosowaniu tych dwóch rodzajów wieszaków na skosie ?Tak na pierwszy rzut oka „grzybek” jest trochę „mocniejszy”, bo przykręcony do boku krokwi przejmuje obciążenie, że tak powiem na sztorc . Wieszak ES będzie się bardziej wyginał . A może nie ma żadnego znaczenia który ?pozdr.Fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 13.10.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Przejrzyj ten wątek, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340&postdays=0&postorder=asc&start=60 jest tam sporo przydatnych informacji na temat ocieplania poddasza i różnicy pomiędzy wieszakami ES i grzybkami. Sam zadałem podobne pytanie i teraz po zdobyciu już pewnej praktyki w tym temacie uzważam że warto wykorzystywać oba te wieszaki, bo w zależności od miejsca róznie się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 14.10.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Przejrzałem ten wątek i parę innych już wcześniej. Doczytałem się różnicy w „wygodzie” montażu i poziomowaniu konstrukcji. Mnie interesuje jak jest różnica w „pracy” całej konstrukcji, głównie na skosie, przy wyborze jednej z tych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 14.10.2007 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 podnoszę do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 14.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Wg mnie ta różnica sprowadza się wyłącznie do grubości blachy z jakiej zostały wykonane ES-y. Kupowałem wieszaki ES róznych producentów i różnice pomiędzy nimi widać gołym okiem. Chodzi mi o grubość blachy z jakiej je wykonano. Mam takie które są z blaszki 0,6mm(są b wiotkie) a mam również z Rigipsa które mają blachę 1mm!, i te ostatnie są cholernie sztywne. Widać to już w momemncie wpinania profili CD60. Konstrukcja jeszcze nie skręcona a wieszaki sie nie wyginają a profil siedzi stabilnie. Początkowo gdy robiłem tymi z cienkiej blaszki to cała konstrukcja chodziła we wszystkie strony. Sztywna robiła się dopiero po skręceniu pchełkami. Z tego widać że warto kupić porządne wieszaki z blachy 1mm (Metpol ma takie i Rigips). Co do wieszaków grzybkowych to uważam że są bardzo dobre szczególnie na przejściach skosów gdzie trudno podejść wkrętarką do ES-ów, ale w niektórych miejscach się nie nadają ponieważ są dosyć krótkie a na krokwiach koszowych czasami wychodzą duże odległości od krokwi i tam najlepiej dać ES-a. Wniosek mieć oba systemy pod ręką i kupować je o odpowiedniej jakości. Ale się rozpisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 14.10.2007 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 dzieki ! pozdro.fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.11.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Z tego widać że warto kupić porządne wieszaki z blachy 1mm (Metpol ma takie i Rigips). Jak wygląda sytuacja z grubością blachy po tych kilkunastu latach? Która firma robi większej grubości elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts