Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszak kotwowy kontra wieszak ES ?

fiolek

Recommended Posts

Witam,

Po rozmowach z majstrami mam dylemat, który wieszak użyć ? Chcę pod krokwie podwiesić 10-12 cm wełny. Jeden majster twierdzi, że tylko wieszak kotwowy ( grzybek) drugi, że tylko ES. Mnie wydaje się, że kotwowy. Jaka jest różnica w „pracy” całego rusztu przy stosowaniu tych dwóch rodzajów wieszaków na skosie ?

Tak na pierwszy rzut oka „grzybek” jest trochę „mocniejszy”, bo przykręcony do boku krokwi przejmuje obciążenie, że tak powiem na sztorc . Wieszak ES będzie się bardziej wyginał . A może nie ma żadnego znaczenia który ?

pozdr.

Fiolek

Przejrzyj ten wątek, http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340&postdays=0&postorder=asc&start=60 jest tam sporo przydatnych informacji na temat ocieplania poddasza i różnicy pomiędzy wieszakami ES i grzybkami. Sam zadałem podobne pytanie i teraz po zdobyciu już pewnej praktyki w tym temacie uzważam że warto wykorzystywać oba te wieszaki, bo w zależności od miejsca róznie się sprawdzają.

Wg mnie ta różnica sprowadza się wyłącznie do grubości blachy z jakiej zostały wykonane ES-y. Kupowałem wieszaki ES róznych producentów i różnice pomiędzy nimi widać gołym okiem. Chodzi mi o grubość blachy z jakiej je wykonano. Mam takie które są z blaszki 0,6mm(są b wiotkie) a mam również z Rigipsa które mają blachę 1mm!, i te ostatnie są cholernie sztywne. Widać to już w momemncie wpinania profili CD60. Konstrukcja jeszcze nie skręcona a wieszaki sie nie wyginają a profil siedzi stabilnie. Początkowo gdy robiłem tymi z cienkiej blaszki to cała konstrukcja chodziła we wszystkie strony. Sztywna robiła się dopiero po skręceniu pchełkami. Z tego widać że warto kupić porządne wieszaki z blachy 1mm (Metpol ma takie i Rigips). Co do wieszaków grzybkowych to uważam że są bardzo dobre szczególnie na przejściach skosów gdzie trudno podejść wkrętarką do ES-ów, ale w niektórych miejscach się nie nadają ponieważ są dosyć krótkie a na krokwiach koszowych czasami wychodzą duże odległości od krokwi i tam najlepiej dać ES-a. Wniosek mieć oba systemy pod ręką i kupować je o odpowiedniej jakości. Ale się rozpisałem.

• 14 years później...