Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzy po trzy - czyli plotki (komentarze) strychowe :)

anirac

Recommended Posts

• Odpowiedzi 606
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zawsze z opóźnieniem, ale ciągle jestem :) Tym razem walczę z jakimś paskudnym wirusem i w ciągu dwóch dni muszę dojść do względnej formy bo świadkuję na ślubie osobistej siostry :roll:

Małgoś - hektarów ja co prawda tu nie mam, ale tak ok. 110 m2 będzie + balkon i taras.

No to mnie zmartwiłaś Anula tą sosną. No w sumie wiem, że to miękkie drewno, ale łudzę się, że są jakieś sposoby na utwardzenie, na tyle by nie zakładać kotom filcowych pantofli.

No a ja nie wiedziałam, że Braza jest z gatunku tych co to lubią być proszone w nieskończoność, a potem dalej się krygują. No chciałabym, a boję się... :D

• 2 weeks później...

Magia świąt to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja,

spokojna rozmowa z bliskimi przy kominku,

rozleniwiony telefon, zaspany budzik

i śnieg, który nie jest utrapieniem.

Magicznych Świąt Bożego Narodzenia

http://zyczenia.web21.pl/uploads/2008/07/noel26.gif

Przy wigilijnym stole łamiąc się opłatkiem świętym ,

pomnijcie , że dzień ten radosny w miłości jest poczęty.

Że jak mówi Wam wszystkim dawne ,

odwieczne orędzie z pierwszą na niebie gwiazdką

Bóg w Waszym domu zasiądzie.

Z nalepszymi życzeniami cała Piątka :D

http://farm1.static.flickr.com/110/314569010_57d884244a.jpg

Idą Święta wielkim krokiem,

pachnie drzewko w Twoim domu.

Patrzysz na nie ciepłym wzrokiem,

i życzenia złożysz komuś...

Bóg się rodzi dla nas wszystkich,

w stajni płacze tak ukradkiem...

Znów odwiedzisz swoich bliskich,

i podzielisz się opłatkiem...

Na te Święta co nadchodzą,

życzę ciepła i miłości.

Niech Cię ludzie nie zawodzą, i

niech uśmiech w sercu gości.

http://gify.aliano.pl/obrazy/swieta/17.gif

To ja dzisiaj już prawie noworocznie :D

Kuligiem chciałam do Ciebie jechać,

lecz kare konie nie chciały czekać.

Porwały sanie, mkną pod gwiazdami

a ja zostałam sama z życzeniami.

Ale gdy tylko okno otworzysz,

w świeżym płateczku życzenia złożę,

w gwiazdce co spada tutaj z obłoków

będę ci życzyć Szczęśliwego Nowego Roku!!!

http://img132.imageshack.us/img132/9843/rakiety2id3.gif

Aniracko moja miła, oby Nadchodzący Rok wzbudził wyrzuty sumienia w zastępach słynnej i niecnej Wspólnoty i okazał się być lepszym po wielokroć od mijającego!!!!!!

http://www.hotprofilegraphics.com/myspace-graphics/images/new_years/champagne/a.gif

• 3 weeks później...

Serdecznie witam w ten zimowy wieczór...

znalazłam Cię przypadkowo dziś wertując internet i tak odrazu pojawiło i się 100 pyatń na temat stryszku:)

:) nasz temat stryszkowy trwa już ho ho...... i trochę. Już w międzyczasie było innych pomysłów co nie miara co do mieszkania większego niż to co mamy a mianowicie 24 metry (co za szczęście, że mamy chociaż 2 okna).

1,5 roku temu złożyliśmy papierki o WZ na adaptacje + lukaryny, od tego czasu pani w urzedzie architektury zmieniła 3 razy wrsje co możemy, co nie możemy... my już na wiosnę jak wszystko zaczeło pięknnie kwitnąć kupiliśmy działeczkę pod lasem aby domek zbudować, projekt wybraliśmy, zapomnieliśmy o stryszku.... a tu w ten poniedzioałek okazało się, że jest WZ. I teraz mamy znowu wielki znak zapytania w co brnąć..??

Jak przeglądnłam twój dzienniczek to miałas te same problemy nad którymi się dziś zastanawiam:

czy podołam z papierkami,

jak załatwić kredyt bo to jest współwłasnosc,

poza tym mamy dokupić część stychu od współwłaściciela jak to zrobić jak chcemy mu dac kaske z kredytu a kredytu nie dostaniemy jak to nie nasze (takie koło)????

czy strop wytrzyma a jak trzeba burzyć to jak to jest z siąsiadami, którzy nagle nie mają sufitu..:)

jakie beda koszty...?

czy aby nie lepiej dom wybudować (tylko wtedy dojazdy) itp. itd

Dziś był u nas architekt, w sumie ok i nawet nie chce jakiejś dużej kaski za projekt, był też dziś budowlaniec zobaczyć stryszek, (wygląda tak jak Twój w pierwszych fotkach:) - mówi, że się da.

Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź, MAM MĘTLIK :-? pozdrawiam, Asia

Mamy pozwolenie

Witaj Assiagg

Ojej - strasznie trudne pytanie postawiłaś. Bo jednoznacznie nie da się chyba odpowiedzieć co lepsze. Najlepiej to zjeść ciastko i mieć ciastko :) Napisz w jakiej lokalizacji jest Wasz strych? Jak duży?

Rozumiem, że główny problem to brak kasy. I to jest big problem, zwłaszcza teraz jak banki przystopowały kredyty. Generalnie adaptacja to droga przez mękę, ja wielokrotnie wściekałam się sama na siebie, że po co to mi było, lepiej byłoby budować dom. Bo łatwiej. Nie masz sąsiadów pod sobą, tylu urzędów, odpowiedzialności za wszystkich, a i budowa bardziej "przyziemna", a nie z użyciem dźwigów. Dodatkowo papierologia - strychy, a zwłaszcza w Krakowie mają popapraną historię własności, bo kamienice różnie zarządzane. Więc wyprowadzenie tego też łatwe nie jest.

Cóż Ci mogę poradzić... Jeśli jesteś bardzo uparta, masz wsparcie techniczne i organizacyjne i nerwy z żelaza - ładuj się w strych, jeśli inwestycyjnie jest tego wart. Najwyżej sprzedacie go z zyskiem i wybudujecie śliczny domek na swojej działeczce. Jeśli masz obiekcje - zastanów się kilka razy, bo z budową domu pójdzie Ci łatwiej. Będziesz się głównie martwić o materiały i robotników, a odpadną Ci sprawy z nietypową inwestycją i wielce niezadowolonymi sąsiadami i "życzliwymi" mieszkańcami ulicy.

Ale decyzja należy do Ciebie :)

Serdecznie pozdrawiam