Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LAPTOP - prosze o pomoc w zakupie :)

zielonooka

Recommended Posts

Potrzebuje pomocy w zakupie czegos na czym chyba sie kompletnie nie znam :)

W zakupie Laptopa :)

Wszelkie propozycje i sugestie mile widziane :)

Laptop nie jest dla mnie i ma byc prezentem.

Wymagania główne:

TANI !!!! :wink:

Wymagania poboczne : :)

versja 1:

Laptop bedzie dla mojej mamy ktora uzywac go bedzie wlasciwie do : pisania, przegladania stron www, wysyłania @. Ogladania filmow na DVD !

Koniec.:)

Chodzi o to zeby chodzil plynnie, nie wieszal sie , MIAL DOBRA BATERIE !, prostota obslugi - normalna (mama nie boi sie komputerow i nawet kuma co i gdzie przycisnac - wiec nie musi byc to "laptop dla idiotow " :):):)), fajnie gdyby laptopek byl estetyczny (wiadomo kobiety zwracaja uwage) i nie ciezki jak 10 cegiel razem.

ogolnie chodzi o to ze nie ma to byc wypasiony sprzet dla hakera ale dla osoby ktora chce zeby bezproblemowo, milo i sprawnie mozna bylo z niego korzystać w w/w zakresie.

versja 2:(raczej nie do realizacji a bj. pytam z ciekawosci)

Korzysta mama ale czasem pozycza go moj mlodszy brat i ... gra :)

Rozumiem ze jest to pewnie wresja drozsza - i wiem ze generalnie laptopy do grania nie sluza , ale chodzi mi o cos na czym np taki Ghotic I (Ghotic II) bedzie plynnie chodzil :) Moze roznica cen nie jest powalajaca i warto troche wiecej zainwestowac zeby dalo sie na nim odpalic jakas mniej wymagajaca gierke :)

jakiekolwiek pomysly juz mi pomoga - bo tematyka procesorow, oprogramowania, systemow operacyjnych, rodzaju kart graficznych i diabel wie co jeszcze - jest mi kopletnie obca :(

prosilabym o ew. podanie mniej wiecej ceny

Na allegro nie umiem kupowac i sie "boje" :wink: ale jak ktos ma sprawdzonego sprzedawce lub sklep oglaszajacy sie w necie - to prosze tez o podanie (moze byc na priv :))

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymagania główne:

TANI !!!! :wink:

Od razu sobie odpuść. Mam tanie laptopy obcykane. Nic co kosztuje w granicach 3000 nie jest warte zainteresowania. Bardzo awaryjny sprzęt. Szczególnie matryce LCD są niskiej jakości co przy oglądaniu filmów ma znaczenie. Poza tym szybko się sypią zawiasy i wszelkie porty. A już na pewno takie laptopy nie nadają sie do gier bo karta graficzna i muzyczna są tam w wersjach minimalistycznych.

Jestem przekonana, że Twojej mamie wystarczy komputer stacjonarny, który za znacznie mniejsze pieniądze można naprawdę dobrze wyposażyć.

Bu :(

Wszystko fajno ale Matka chce laptopa :-? - bo bedzie uzywany gl. poza domem.

(w pracy, w podrozach , teraz to gl na wyjazd dluzszy) Stacjonarnego na plecy nie wezmie przeciez :)

Zmartwilas mnie bo 2500-3000 to absolutnie gorna granica kwotowa

ps. a jak sprawdzaja sie uzywane? gdzie mozna kupic z jak najmniejszym ryzykiem ?:( jaki w jakiej cenie (pi razy drzwi)

witam.

mam asusa X50R.Za 2300 zyla kupiłem go u głupich.Do tego co mama chce wykorzystać wystarczy i to z naddatkiem.Poczytaj o nim bo warty jest tego.Nie to ,żebym się chwalił ale dlatego ,że moi znajomi informatycy go mają i testują i polecają.Sprawdził się wszędzie.Chociaż nie pograsz w gierki z górnej półki to wszystko inne ma bardzo przyjemnie zrobione.

pzdr.

Mam Asusa, kosztował ponad 3 tysiaki i kompletnie jest do d..y

Po miesiącu wysiadła bateria zupełnie, więc korzystam tylko tam gdzie mam w pobliżu gniazdko :roll:

Po roku nie działa nagrywarka i w ogóle stacja płyt, tzn wysuwa się :) , ale nie czyta mi żadnej płyty :-?

W sumie to mogłabym reklamować, ale odkładam z dnia na dzień i jak znam siebie, to pewnie kupię nowy, bo skończy mi się gwarancja zanim ruszę tyłek do serwisu :oops: :roll: :-?

Oj, kuleczka, trochę mnie wystraszyłaś. :o Też mam Asusa, korzystam od pół roku, ale jak dotąd działa bez problemów. Faktem jest, że ma bardzo nędzną kartę graficzną i dźwiękową (zintegrowaną na płycie głównej), bo potrzebuję go do pracy, gier w ogóle nie używam, więc nie jest mi to potrzebne. :D

dziekuje - popatrze na te markę.

ps.

nie łapie tylko co oznacza "kupić u głupich" no i gdzie tych głupich z laptopem ja moge znnalesc :roll:

Media Markt nie dla idiotów............taka stara reklama media.Co do laptopa to dobry laptop.W przeważającej ilości laptopów(tych tańszych) zintegrowanie grafiki i muzyki to normalność.Laptop nie służy do giercowania.On ma umilać dzień obsługującemu go właścicielowi i pomagać mu w rozwiązywaniu problemów z codzienną komunikacją wirtualną...np.biznes.

pzdr.

Mam Asusa, kosztował ponad 3 tysiaki i kompletnie jest do d..y

Po miesiącu wysiadła bateria zupełnie, więc korzystam tylko tam gdzie mam w pobliżu gniazdko :roll:

Po roku nie działa nagrywarka i w ogóle stacja płyt, tzn wysuwa się :) , ale nie czyta mi żadnej płyty :-?

W sumie to mogłabym reklamować, ale odkładam z dnia na dzień i jak znam siebie, to pewnie kupię nowy, bo skończy mi się gwarancja zanim ruszę tyłek do serwisu :oops: :roll: :-?

Miałem najpierw napisać o mojej starej toshibie :evil: ,która choć nie wypasiona ale jeszcze dużo może.O baterii nie wspomnę.Do gniazd USB mam podłączone cuda.Nawet nagrywarkę DVD,której nie miała.

pzdr.

Laptop z natury rzeczy jest jednorazówką.Jak coś zipnie jeden dzień po gwarancji to na śmietnik.Wystarczy że wyleje sie herbata na klawiaturę.

Dlatego najważniejsza jest gwarancja .Minimum 2 lata.

A więc odpadają Acery (dopłata za 2 lub 3 lata gwarancji się nie opłaca).

Toshiba jest dobra ale cena szok.

HP/Compaq też się rozlatują.Już słynne są palące się zasilacze,wyrywające gniazda itd.

Asus jest dobrym wyborem ale droższym.

Z tanich polecam Benq lub Maxdatę ze wskazaniem na Benq.

cholera, obiecałem sobie kiedyś że nigdy nie zajrzę do "porad" ale stało się i trudno :lol: .

może pomogę. Myslę że niepotrzebnie demonizujecie, u mnie w firmie wszyscy mają Dell albo Hp - po opiniach znajomych posiadaczy stwierdzam że poza pojedynczymi problemami z bateriami, nic się tym laptopom nie dzieje.

Moja propzycja :

IBM N100 - ok. 2800 zł brutto

Nr producenta: TY0Q2PB

Ekran: 15,4" 1280x800

Procesor: Core Duo T2450 2,0 ghz

Wielkość dysku: 120GB

Wielkość pamięci RAM: 1GB

Napęd optyczny: DVD RW

Waga: 2,8kg

System operacyjny: WinXP Pro

Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g

Karta graficzna: Intel Graphics Media Accelerator 950

To dobry i sprawdzony model.

WinXp bedzie bardzo sprawnie pracował przy tym procesorze i ilości RAM'u.

Niestety nie da sie grac w gry (młodsze niz 4 lata) na tym sprzęcie - karta graficzna jest słabiutka.

Dzieki za namiary!

(opcja z grami - opcja poboczna :wink: )

Pytanie nastepne - gdzie kupowac?

MM? (duzo ze czyta o "półkownikach", o no name bebechach wkladanych w markowe obudowy itp.) - czy to prawda - nie wiem :(

Giełda - hmmm....

Allegro? - ew. namiar moze na jakiegos sprawdzonego sprzedawce

jakis sklep komputerowy? (co sadzicie o Komputroniku? - moj normalny komp jest z stamtad (ale kumpel mi zalatwial wszystko - wiec nie bylo zadnych problemow :wink: )

Z tanich polecam Benq lub Maxdatę ze wskazaniem na Benq.

Maxdaty nie polecam. bardzo awaryjne a serwis beznadziejny. Mój maxdata w pierwszym roku po zakupie trzy razy był w serwisie a touchpad nadal nie działa jak należy. obudowa matrycy pękła już dwa razy. Gniazda USB nawalają. CD juz zaczyna stawać okoniem a ciągle jest na gwarancji. Boje się pomyśleć co będzie po gwarancji. Na szczęście to nie jest mój jedyny komputer. W związku z praca serwisu wielokrotnie pisaliśmy skargi i do MAXDATA i do rzecznika (dużo by pisać). Aż mi ciarki przechodzą po plecach jak sobie pomyślę, że mam drukarkę OKI i ta sama firma robi serwis.