kachna28 22.10.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Zaczynam się zastanawiać jaki jest sens tego wątku w ogóle? Żeby chociaż autorka napisała skąd jest... Polska to jednak spory kraj, podzielony na biedniejsze i bogatsze rejony. Ja np na stan surowy wydałam 75tys (pisałam powyżej), ale mieszkam w małym mieście na wschodzie Polski, gdzie ceny jeszcze długo będą odbiegały od warszawskich (chodzi mi głównie o robociznę). Mój kolega z krakowa buduje prawie identyczny dom -też 120m, dach dwuspadowy, bez garażu -ale jego ten sam stan wyniósł 240tys zł! A zaczęliśmy prawie równocześnie -w czerwcu 2007. Z kolei mam kuzyna we wsi w podkarpackim, który wydał na dom 120tys zł -150m.kw. Wykończył cały parter (ok 70m) i obecnie już w tym domku od wiosny mieszka. Z tym, że w tych 120tys jest już nawet sprzęt AGD i meble kuchenne!Rozumiem że ceny materiałów szalały -ale już wróciły w zasadzie do poziomu sprzed roku. Więc decydująca będzie pewnie cena robocizny. Są rejony, gdzie murarze biorą 8tys za cały dom (wspomniane podkarpacie-nie protestujcie -wiem z autopsji), są i takie, gdzie za ten sam biorą 70tys. Więc naprawdę nie ma co porównywać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.10.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja z podkarpackiego i domek ma 138 m2 . Do tej pory wydałam 75 tys. z oknami. Został nam dach. Czyli będzie stan surowy zamknięty bez instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.10.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Powiem krótko - dołóż około 50%. Wiem bo mój domek ma 100m2 ( z garażem) i wydałem już prawie 160 000 - stan surowy zamknię ty moj domek ma okolo 220 metrow calosci razem z piwnica - ma 3 kondygnacje w tej chwili mamy wydane niecale 120 kola a ocieplana nam styropianem. mamy dach odeskowany i opapowany, okna 6-komorowe zloty dab ze szprosami, instalacje elektryczne, wodne i kanalizacyjne (niebawem co) jak kolega pisze o niewielkim w sumie domku, moze prostej konstrukci i bez udziwnien to ma szanse - moj przypadek to potwierdza i jest to uzaleznione od bardzo wielu tematow wiec nie mozna generalizowac moj domek to nieco przerobione VICO z archigraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 22.10.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Nie chcę Cię zniechęcać - jak ktoś ładnie na forum napisał trzeba budować a później podliczając to wszystko zastanowić się - gdzie ja tyle kasy zarobiłem? U mnie stan surowy wyniósł już ponad 110 tys. (130m pow użytkowej, z Maxa, dach z pełnym deskowaniem i papą), do tego dojdzie dach/rynny 20 tys. i okna - ok. 10 tys. Większośc kosztów to jednak materiały - rosnące ceny betonu, stali, ceramiki, drewna zrobiły swoje. Fundamenty - jesień 2006, murarka/dach ten rok. Max kupowany w marcu po 4 zł. Przy sporej dozie szczęścia może udać się z tymi 100tys, z drugiej strony zachęcam, aby nie oszczędzać za wszelką cenę - o ile elementy wykończenia dasz radę później wymienić, to z murami i więźbą gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 22.10.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja mam prosty projekt (bez bvalkonów, garażu, wykuszy itp) o powierzchni 150m2. Stan surowy, otwarty kosztował mnie 120 tysi. Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.10.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mam do Was pytanie - chcę wybudować mały domek do ok 90m powierzchni użytkowej. Na razie myślę o włożeniu w budowę ok 100 tyś zł . Jak sądzicie czy stan surowy zamknięty uda mi się postawić za taką kasę ? Myślę o dodatkowym wkładzie własnej pracy ? Jak sądzicie czy lepiej wziąć jedną firmę do budowy ,czy do poszczególnych etapów budowy różnę firmy ? Czy materiały wyszukiwać samemu czy zdać się na fachowców z ich kontaktami w hurtowniach ? Jakie są Wasze doświadczenia ? Proszę o pomoc i informacje czy ktoś z Was buduje domek o takiej powierzchni ? Ja buduję parterówkę D04 "Powszechny" z muratora. Fundament z bloczków betonowych, ściany Porotherm 25, dachówka Braas (dach kopertowy), ocieplenie styropianem 12cm, okna Oknoplast, drzwi zewnętrzne, wełna mineralna na strop i płyty G/K na działówki i sufit - całośc na dzień dzisiejszy kosztowała mnie ok 85 000. WSZYSTKIE prace wykonane samodzielnie, jeśłi chcesz zatrudniać ekipy - dodaj przynajmniej 30% Pozdrawiam i zapraszam do dziennika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.10.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Chyba te ceny niekoniecznie zależą od ilości balkonów i wykuszy. Mam wykusz, nad tym balkon, obok drug balkoni. Mam dwa grube filary, nad tym łazienka z okrągłym oknem, sama materiałów nie kupowałam oprócz cegły, ale to jeszcze udało sie przy starych cenach a wszystko załatwiał wykonawca. I te ceny, które tu padają czasem dla mnie są jak z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.10.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Chyba te ceny niekoniecznie zależą od ilości balkonów i wykuszy. Mam wykusz, nad tym balkon, obok drug balkoni. Mam dwa grube filary, nad tym łazienka z okrągłym oknem, sama materiałów nie kupowałam oprócz cegły, ale to jeszcze udało sie przy starych cenach a wszystko załatwiał wykonawca. I te ceny, które tu padają czasem dla mnie są jak z kosmosu. Hmmm piszemy o stanie surowym - zamkniętym. Zajżałem do Twojego dziennika - już jesteś z wydatkami na poziomie 70 000 - poczekaj na okna, więźbę i dach )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.10.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Okna mam już zapłacone, zostało do zapłacenia blacha. I tyle. Chyba nie doczytałeś dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.10.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Okna mam już zapłacone, zostało do zapłacenia blacha. I tyle. Chyba nie doczytałeś dokładnie. Czytałem w miarę dokładnie - nie doczytałem się jednak nigdzie, ile kosztowała więźba i blacha oraz robocizna za całośc. Na marginesie dodam, że nie mam zamiaru licytować się z Tobą co do wydatków- to indywidualna sprawa - jednak skoro nie masz jeszcze stanu surowago - zamknietego nie możesz napisac ile cię kosztował Pozdrawiam i miłego podliczania życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.10.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Tak,masz rację, jednak skoro nie masz jeszcze stanu surowago - zamknietego nie możesz napisac ile cię kosztował. Sama dokładne syfry poznam, jak już skończą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.10.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 carringtontomas, masz zupełną rację, nie doliczyłam okien.... z drugiej strony nigdy bym nie pomyślała, ze mogę mieć tyle pieniędzy W takim wypadku w życiu nie zmieszczę sie w 85 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 22.10.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 carringtontomas, masz zupełną rację, nie doliczyłam okien.... z drugiej strony nigdy bym nie pomyślała, ze mogę mieć tyle pieniędzy W takim wypadku w życiu nie zmieszczę sie w 85 tys. Ja wydałem 85 000 już z ociepleniem - zmiesciłem się w tej kwocie tylko dlatego, że jak już pisałem, robocizna własna - inaczej wydałbym przynajmniej 120 000 jak nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts