Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C34 KOMFORTOWY

Recommended Posts

...No i stało się..FUNDAMENTY ZALANE....:)

Ekipa zaczęła prace w czwartek, wczoraj o 17 fundamenty były gotowe. Jak narazie wszystko przebiega zgodnie z planem, no może geodeci mieli małe opóźnienie ale pozatym wszystko OK. C34a ma dość konkretne "stopy" więc betonu wyszło prawie 37m3!!!

1000 bloczkow już tez przyjechało, nastepny 1000 w poniedziałek.

Kmfortowy C34aL

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

my po niejakiej przerwie kontynuujemy.

Podbetony gotowe, podciągi stalowe gotowe. Teraz szalowanie i zalewanie wieńca. Na początku czerwca wchodzi cieśla, a po kolejnych ok. 3 tygodniach dekarz. Co do dachówki, to mieliśmy kilka koncepcji, ale marzenia zostały zweryfikowane przez rzeczywistość. Początkowo myslelismy o Domino Creatona (ceramika) - spotkałem się z opiniami, że ładnie wygląda na prostych dachach, a ten na C34 jest połamany + 8 koszy etc, wiec może wizualnie nie byc do końca OK. Co tam czyjes opinie - pomyslałem. Niestety wycena zrobiła swoje. Nie poddawałem się... i pomyslałem o Tegalicie Braasa (beton). Niestety Tegalit robiony jest w Niemczech, a nie w Polsce, wiec i cena odpowiednia (mimo, że forma dachówki bardzo prosta). Jednak i tu przy tak rozległym dachu wycena (korzystniejsza oczywiście od Creatona) do najniższych nie należała. Wiele wskazuje na to, że koniec końców zdecydujemy się na Bałtycką Braasa. Ach te kompromisy między chęciami, a możliwościami...

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
do budujący C34a ze stropem jak wyglądały u was wzmocnienia tymi stalowymi belkami robiliście dokładnie jak w projekcie czy jakieś zmiany w tym zakresie ?

Właśnie jestem po konsultacjach z kier. budowy i stalowych ceowników 240 nie będziemy zakładać....w to miejsce bedą zbrojone belki betonowe, ekipa sama je zrobi, ja tylko im drut fi 16.

Podkreślam ze robimy C34a ale na poddaszu nic nie robimy....

W ostatnim tyg. postawili nam ściany, od jutra beda zabierać się za strop-terriva.

Cieśla wchodzi w sierpniu.

Nawiązując do dachówki BRASSA....hmm, ja osobiście chcę dachówke betonowa, antracytową, ceramika poprostu mniej mi sie podoba....

Oczywiście sa opinie pozytywne i negatywne odnośnie betonowych..ale cóż....

Nawiązując do dachówki BRASSA....hmm, ja osobiście chcę dachówke betonowa, antracytową, ceramika poprostu mniej mi sie podoba....

zobacz jeszcze na ruppceramika

http://www.monier.pl/katalog-ruppceramika/dachowki/sirius.html

nie są jakieś drogie , nie święcą się jak psu jaja ( choć dla niektórych to wada

:D ) i co najważniejsze są barwione w masie dość istotna sprawa przy sporej ilości koszy - ciętych dachówkach

ja mam u siebie ruppa od 4 lat i jest bardzo OK

Klamka zapadła - dachówka betonowa Braasa zamówiona (Bałtycka).

U nas wybór betonowej bardziej wymuszony przez koszty. Znalazłem w Tarnowie Podgórnym dom z Domino Creatona (ceramika) w antracycie i muszę powiedzieć, że wygląda super.

A propos tego świecenia się jak psu.... :wink: to mam nadzieję, że nowa powłoka Braasa 'Cisar' zbyt mocnego takowego efektu nie da. Cieśla w tym tygodniu kończy więźbę, a po dostawie dachówki dekarz.

pozdrawiam i "niech się mury pną do góry" :D

• 1 month później...

witam

obecnie jesteśmy na etapie podbitek

wczoraj zagruntowaliśmy klej na styropianie a w poniedziałek wchodzi hydraulik

czy ktoś z forumowiczów mieszkających w komfortowym może pochwalić się swoim oświetleniem salonu. jest on znacznych rozmairów wiec szkoda by było go sp.... byle jakim światłem

witam

obecnie jesteśmy na etapie podbitek

wczoraj zagruntowaliśmy klej na styropianie a w poniedziałek wchodzi hydraulik

czy ktoś z forumowiczów mieszkających w komfortowym może pochwalić się swoim oświetleniem salonu. jest on znacznych rozmairów wiec szkoda by było go sp.... byle jakim światłem

Ale może w końcu chłopaki pochwalicie się swoimi C34 fotkami na forum bo za chwilę będę w każdym na żywo ale na forum zdjęcia ani szt :wink:

ławy wylane w czw - weszło 31m3

pozdrawiam

Wojtek

• 1 month później...
To jest wklad z boczną szybą arysto A10.

W łazienkach kończą kłaść płytki. My myślimy teraz o ogrodzeniu i urządzeniu ogródka. Pod koniec listopada mamy zamiar sie wprowadzić. Juz nie możemy się doczekać.

no to ładnie u mnie dzisiaj wmurowano pierwszy bloczek w ścianę :)

no i może rozwinąć jakie C34 budujesz ze stropem czy nie i jakie ewentualnie zmiany zrobiłeś

Budujemy wersję z poddaszem. Najważniejszą zmianą jaką zrobiłam, to daliśmy o 2 bloczki więcej na poddaszu. W ten sposób uzyskalismy piękną i wielką powierzchnię uzytkową na pddaszu za niewielka kasę ( 2 warst bloczków i dodatkowego pasa elewacji). Ze skosami ok 230 m2. Mamy teraz miejsce na silownię, barek , salę na imprezy i ping-ponga, graciarnie ,2 spore gabinety, łazienkę i pokój dla gości.

Na dole z pokoju 10 metrowego zrobilismy sobie garderobę, z wejściem od sypialni. Trochę powiększylismy malą lazienkę, kosztem gospodarczego. Z 2 zrobilismy 1 dużą lazienkę. Zrezygnowalismy z gabinetu. Mamy tam dużą kuchnię. Gdzieś w okolicach pierwotnej spiżarni i części kuchni mamy schody na górę, a pod nimi spiżarnię. Wiem,że schody betonowe nie są tak efektowne, ale przynajmniej maja tu swoje miejsce, troche na uboczu i najważniejsze, że nie zmniejszają salonu i nie wprowadzają zamieszania tzn kominek , schody ityd .. troche za dużo)

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...