Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIATROŁAP jak urządzić?

bachac

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich. Mam mały i ciemny wiatrołap bez okna. Na przeciw drzwi wejściowych powinny być drzwi odzielające wiatrołap i hol, po bokach wąskie ścianki. Zamiast tego chcę zrobić szklaną ścianę i takie też drzwi. Nie wiem jak to się sprawdzi, czy od drzwi wejściowych nie będzie wiało, a poza tym szkło w takim miejscu? Doradźcie!

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że tę szkalną scianę i drzwi chcesz zrobić od holu a nie od zewnątrz...

Jeśli celem ma być rozjaśnienie wiatrołapu to wydaje mi się to zbytkiem. We wiatrołapie "przebywa" się kilknaście sekund żeby się ubrać/rozebrać więc czy musi tam być pieknie i jasno ? Według mnie MUSI być funkcjonalnie, czyli dobre półki na buty, wieszaki na ubrania no i może jakaś szafa a'la garderoba z przesuwanymi drzwiami na inne rzeczy. Światło można zrobić dobre elektryczne i będzie jasno.

• 2 years później...
Zależy jak duży jest wiatrołap. Najlepiej jak zmieści sie tam szafa typu komandor ale przede wszystkim odkryta, ażurowa półka na obuwie no i koniecznie odkryty wieszak. Chodzi o to, by wilgotne obuwie i okrycia mogły odparować. Szafa komandor nie jest tak ważna bo można rzeczy trzymać np. w holu w garderobie. Pozdrawiam

• 2 weeks później...

jak wykorzystaliście przestrzeń wiatrołapu ?

wnęka na szafę u mnie ma głębokość 78cm i szerokość 145cm.

Zastanawiam się na innym rozw3iązaniem niż szafa na całej długości.

Może szafa o szer. 60cm i wieszak ?

półka do siedzenia a pod spodem miejsce na buty ?

Jak Wy to rozwiązaliście ?

• 2 weeks później...

Hmm.. Zalezy jakie jest u Ciebie w rodzinie zapotrzebowanie na miejsce na kurtki (u nas np. szafa 120 jest cala zapchana, czasami kurtki wieszamy w garderobie obok).

Bo mozna przykladowo zabudowac cala wneke ale na koncu zrobic szafe 'wiszaca', pod szafa zostawic wneke taka, zeby we wnece zmiescil sie zwkly taboret do siedzenia albo cos w rodzaju wysuwanego siedziska na kolkach. Albo niech sie wysuwa szafka do siedzenia z polkami na buty.

Albo mozesz zrobic maksymalnie szeroka szafe jak sie da (90cm?) a reszte przeznaczyc na wieszak, siedzisko i polke na buty. Bedzie troche przestronniej niz gdy cala wneka bedzie zabudowana ale niestety wszystko bedzie 'na wierzchu'.

My w koncu nie zrobilismy siedziska - uzywamy taboretu ktory stoi w garderobie. Wieszaka w przedpokoju tez nie mamy chociaz jest przygotowane miejsce - mokre kurtki wieszamy do garderoby. Buty, jesli czyste wstawiamy od razu do szafy, jesli brudne to do garderoby na polke na buty. I tak osobiscie lubie - zadnych wiszacych na widoku kurtek czay brudnych butow. W przedpokoju kroluje tylko pies ze swoim psim balaganem :)

Ja może troszkę nie w temacie...

Kacha, podoba mi się rozkład Twojego domku na dole. Prośba. Pokaż górę.

pozdrawiam - Juras

A tak na marginesie to mam niemal identyczny wiatrołap. Na dole szafka na buty z blatem do siadania, wyżej wieszaki na ścianie, Sprawdza się w lecie. W zimie ciuchy czterech osób wypełniają wnękę zupełnie. A jak ktoś jeszcze przyjdzie, to przerąbane :(

Albo mozesz zrobic maksymalnie szeroka szafe jak sie da (90cm?) a reszte przeznaczyc na wieszak, siedzisko i polke na buty. Bedzie troche przestronniej niz gdy cala wneka bedzie zabudowana ale niestety wszystko bedzie 'na wierzchu'.

czyli wnęka na wierzchu byłaby dł. jakieś 55 cm ?

Nie za mało ?

Mały ten mój wiatrołap :(

Mysle, ze 55cm wystarczy o ile siedzisko bedzie wysuwane - taka np. szafka na buty-siedzisko na kolkach. Jak potrzeba to wysuwasz, jak nie to nie zabiera miejsca. Bo faktycznie wtlaczac swoj kuperek :) jak maly by nie byl we wneke o szerokosci 55cm byloby niewygodnie. Natomiast na powieszenie paru mokrych kurtek 55cm jest ok.

To wszystko zalezy czy wolisz kurtki i plaszcze pochowane czy wiszace na wierzchu i ile ich masz. W pierwszym przypadku raczej trzeba by zabudowywac na maxa, bedzie sporo miejsca na kurtki ale wiatrolap malutki, w drugim minimalnej szerokosci szafe ale za to w wiatrolapie bedzie wiecej miejsca.

A moze jakies male przerobki zwiekszajace powierzchnie wiatrolapu albo zrobienie malej szafy w holu a w wiatrolapie tylko wieszak? Bo faktycznie wiatrolap malutki :( Tak mysle, ze w dwie osoby moze byc troche ciezko sie rozebrac :(

Aaa.. jest jeszcze maly problem. Gdybys chciala robic szafe z drzwiami przesuwnymi, o "przepisowej" glebokosci, to na te drzwi zazwyczaj liczy sie ok 10cm glebokosci. Czyli wychodzi, ze na szafe trzeba przeznaczyc jakies 70cm glebokosci (ale ja w sypialni zrobilam 65 i tez jest ok).

Tak sobie pomyslalam nad rozwiazaniem kompromisowym. Gdybys chciala powalczyc o miejsce w wiatrolapie to mozna by zabudowac wneke duzo plytsza szafa z normalnymi drzwiami (albo wymyslic jakis sposob na zaslanianie) a kurtki i plaszcze wieszac rownolegle do sciany. Mysle, ze z tych 70cm spokojnie daloby sie zaoszczedzic do 30cm i powiekszyc w ten sposob przestrzen wiatrolapu. Zawsze to wygodniej sie rozbierac i ubierac jak jest troche wiecej miejsca. A do siedzenia dalej polecam cos wysuwanego (taboret, krzeselko, szafke na kolkach), bo to sie sprawdza :)