Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIATROŁAP jak urządzić?

bachac

Recommended Posts

U nie tez wiatrołap (6m2) bedzie miejscem z szafą,półką na buty,wieszakiem.I tylko tu planuję trzymać okrycia wierzchnie,oraz buty,rekawiczki,czapki,szaliki klapki kozaki.....

Wszystko.

Przerabiałam juz inne rozwiązanie (właśnie z wieszakami) i nie było dobre.Podczas ubierania trzeba się kilka razy wracać,bo nie ta kurtka,a w kieszeni płaszcza zostawiłam portfel,a moze inną apaszkę...na dodatek szafki z butami stały trzy metry od wieszaków,kurtki gdzie indziej.Jednym słowem istny cyrk.Do tego dzieci pod nogami i pies.:D

Ale jeśli szafa z całym "wyposazeniem "potrzebnym do wyjścia(zwłaszcza zimą)będzie dwa kroki za drzwiami wiatrołapu,to będzie dobrze.Moi znajomi właśnie maja maleńki wiatrołapek,tam wieszaki,a zaraz w holu wielką szafę.Tylko buty tez z nimi wchodzą do części mieszkalnej.Niestety.

No i mają nastoletnia córkę a to wielki plus.Dzieci podczas wychodzenia tworzą ogromny chaos. :wink: Lepiej to opanować w jednym miejscu.

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje za Wasze opinie. Suire - tak właśnie zakładałam, że będzie mały wiatrołap (sień) a w halu zaraz przy wejściu będzie szafa z ubraniami i butami oraz jakieś coś np. niska szafka, krzesełko (jeszcze nie wiem) aby ubrać wygodnie buty więć nie będzie chodzenia po domu. Jeśli chodzi o czystość to będą płytki na podłodze więc będzie łatwiej sprzątać.

Dziś mamy spotkanie z p. architekt, więc chyba zostawię tak jak jest. Może wstawię też duże lustro w wiatrołapie aby optycznie powiększyć przestrzeń.

• 3 months później...

Od pewnego czasu bardzo zastanawiam się jak mam urządzić nasz wiatrołap żeby fajnie wyglądał a do tego był funkcjonalny :roll:

Wiatrołap to naturalnie ten z numerem 1 :wink: Dodam tylko, że ma on 2,2 m2, na małej ściance po lewej stronie przy drzwiach wewnętrznych wisi grzejnik, a w rogu biegnie rura od gazu. Luzu na ścianie graniczącej z kuchnią jest około 1 metra.

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_29_3.jpg

Pokażcie jak Wy urządziliście swoje wiatrołapy :D Może coś mnie natchnie :roll: :wink:

ruda tutaj chyba nie dowiesz się za wiele. Ja juz poruszałam ten temat z rok temu i odpowiedzi dostałam tyle co ty. Tez się dziwię, bo 70-90% projektów ma właśnie przewidzianą taką klitkę i prawie każdy mógłby coś na ten temat powiedzieć, a tu nic...

A ja też nic ci nie pokarzę - ciągle mam stan przejściowy (mimo, że mieszkam juz 5 rok, ale mam mocne postanowienie wymyślić i zrealizować coś tej zimy - jak już zakończy się sezon ogrodowy)

pozdr

K

Gość BEATA-BETI

Może jakieś fajne siedzonko , wieszaczek na ubrania i duże lustro żeby optycznie powiększyć pomieszczenie do tego mocne górne oświetlenie.

albo jakaś niska szafeczka na buty po lewej stronie na której można usiąść i założyć butki a nad nią lustro, natomiast po prawej stronie za drzwiami od pom.gosp. wieszak na odzież wierzchnią.

Na szafce można położyć jakąś miękką podusię.

Może zły pomysł ale chciałam pomóc bo sama często potrzebuję podpowiedzi.

Na tym zdjęciu jest siedzonko które mi się podoba i chciałabym takie u siebie.

Miłego urządzania

http://img337.imageshack.us/img337/7320/26314798oy4.jpg' alt='26314798oy4.jpg'>

[/img]

Ja mam chyba jeszcze mniejszy wiatrołap - jest TYLKO do łapania wiatru :wink:

siedzonko Beata-Beti jest śliczne :D (u mnie co najwyżej zmiesci sie zdjęcie takiego siedzonka :lol:

z mebli planuję kosz na parasole (bo wąski :wink: ) i wieszaczek... jeszcze nie wiem na co.

To pomieszczenie w moim domu - co do którego żadnej koncepcji jeszcze nie mam.

Gość BEATA-BETI

Skoro nic się sie da upchnąć to może jakaś ciekawa tapeta lub jakiś maluneczek na ścianie z szablonu albo naklejka przy lustrze(dużo fajnych można kupić w internecie) a do tego niebanalne oświetlenie.

Albo lustro obłożyć dookoła mozaiką lub ścianę częściowo i nierównomiernie przy drzwiach wejściowych- miejsce które się najbardziej brudzi.

Wiatrołap to tylko miejsce przechodnie ale zarazem wizytówka domu dlatego tu bym troszkę poszalała :lol:

hejka:)

dla mnie w wiatrołapie przede wszystkim powinna być szafa na kurtki, wieszak na ubrania (ew. zastąpiony szafą), może być stojak na parasole, półka na buty i.. półeczka-na-wszystko-co-sie-ma-w-kieszeni :) My mamy większy wiatrołap, i oprócz wyżej wymienionych chcemy jeszcze szafkę na klucze, lustro a to wszystko utrzymane w jakimś fajnym klimacie.. np

http://img84.imageshack.us/img84/9168/224yj8.jpg

(nasz projekt domku w dzienniku)

Gość BEATA-BETI

Napewno wszystkie z w/w rzeczy powinny znaleźć się w wiatrołapie ,poprostu dla naszej wygody ale niestety dziewczyny nie wcisną tego u siebie.

W domu w którym teraz mieszkam też mam miniaturowy wiatrołap w którym mieści się wycieraczka i grzejnik, ale mam szafę na korytarzu i tam zaraz po wejściu wieszam kurtki wkładam buty , a na kluczyki mam wieszaczek przy drzwiach.Też nie jest źle, wiadomo że trzeba wszystko schować i jest porządek.

kadra

Zobacz, jest nieźle :D Kilka osób się zaangażowało, a swoimi podpowiedziami uświadomiło mi parę kwestii :D

BEATA-BETI

Niestety wiatrołap jest na prawdę maleńki :(

W tym rogu za drzwiami od pomieszczenia gospodarczego mieści się jedynie klawiaturka od alarmu tak dużo tam miejsca :D

Szczerze powiem, że nie ma tam również miejsca na lustro :D

Wychodzi na to, że jest tam tylko miejsce na wiatr :wink:

A tak poważniej to uświadomiłaś mi, że tan wiatrołap niby takie małe i przechodnie miejsce, ale faktycznie jest to zapowiedź reszty domu i klimatów tam panujących. Wiec muszę się postarać i jakoś fajnie wszytko wymyślić :roll: :wink:

Wiem teraz na pewno, że musi być tam szafeczka na buty, która nie może być za wysoka, ażeby można było sobie na niej przycupnąć i to najlepiej na jakiejś fajnej podusi :D a nad nią wieszak.

Ściany też powinny być miejscowo z czegoś łatwego w utrzymaniu.

ave!

sevage&ivi

Dobra myśl taki wąski stojak na parasole :D i nawet będzie miał swoje miejsce - róg pomieszczenia (pod klawiaturką od alarmu) :D

renia70

Niestety grzejniczek już zakupiony, ale gdyby dobrze popracować nad mężem to może by coś z tego pomysłu wyszło... :wink:

NIE MNIEJ JEDNAK PROSZĘ PISZCIE JESZCZE NA TEN TEMAT I OCZYWIŚCIE ZDJĘCIA MILE WIDZIANE :D