jareko 04.01.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 miałem ostatnio takiego klienta, niby wszystko dogadane, z pozoru normalka, a później tekst "chce mnie Pan skroić, materiały można kupić o wiele taniej" i wyciąga wydruk z ceną - mało istotne że towar o innych parametrach niż zamontowanyPodsumowując - są ludzie i ludziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 i cztery lata po złożeniu pozwu dowiesz się,że nic nie wskórasz bo dłużnik zmienił adres i sąd go nie może namierzyć....powodzenia Rzadziej inwestor zmienia miejsce zamieszkania niż nierzetelna firma się rozwiązuje i zawiązuje na nowo pod inną nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 04.01.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 i dlatego ja mówię inwestorowi na jakich materiałach pracuję,a to czy on je sobie sam kupi,czy z braku jego czasu ja mam kupić to już jest jego sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.01.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Rzadziej inwestor zmienia miejsce zamieszkania niż nierzetelna firma się rozwiązuje i zawiązuje na nowo pod inną nazwą. być może, nie prowadzę takich statystyk, z tym,że istnieje coś takiego jak odpowiedzialność materialna majatkiem prywatnym, więc nie ma znaczenia czy firma istnieje pod nazwą XYZ czy ZXY, czy jest spółką, czy prowadzi ją (firmę) osoba fizyczna. I nieco trudniej jest zmienić siedzibę firmy (jest to bardziej czasochłonne) niż adres meldunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.01.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Gadanie. Od kilku miesięcy komornik odzyskuje moje pieniądze od firmy będącej własnościa prywatna dalej produkująca okna. Cwaniak i złodziej zawsze znajdzie sposób by ominąć prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Jareko- mimo wszystko zazdroszczę dojścia do etapu zajęcia komorniczego Edytowane 5 Stycznia 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 05.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 "http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał Elfir http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png ghost - a spisane umowy masz, pisemne potwierdzenie przyjęcia części zapłaty? Bo w takiej sytuacji do sądu..." tia..a jak sie okaże, że to podpisał brat ciotka..szwagier..nie właściciel obiektu..heheh powiedz mi jak mam to sprawdzic??Do sądu to też ciekawe mam 2-3 lata sie bujac wydac na prawnikow kilka tysi aby odzyskac 2-3tysie??..tak jak niejeden inwestor..sie buja po sądach..??Niestety znasz zapewne ..predkości średnie działania naszych sądów..a pozwany zawsze moze w danym dniu zachorowac..nie wysłać pełnomocnika..etc itp..ja wykonuje głównie prace swe na wyjeździe..średnio okolo 300km od zamieszkania..dodatkowe koszta dojazdu..kilkukrotnego..baz wyznaczenie pełnomocnika..niestety znam tez starannosc "przygotowania" prawników do spraw..sam jestem po kilku latach prawa..mało komu sie chce gra zupełnie jest nie warta świeczki i dlatego ludzie mi to robia..z rzadka..ale fakt..Szczycę sie tym ze nigdy z prywatnym inwestorem nigdy nie wylądowałem w sądzie..i chce aby tak pozostało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Ghost - a teraz postaw się w roli inwestora, który nie dość, że ma spapraną robotę, wydał kupę kasy z kredytu, nie ma szybkich instrumentów prawnych aby wciągnąć konsekwencje przeciwko nierzetelnemu wykonawcy. Jedynym środkiem nacisku jest internet i odebranie mu klientów negatywną opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Szanse nie są równe.Obie strony mają wyjście : droga cywilno prawna. Jaka - to inna sprawa. Znam niektórych, co skutecznie dochodzą swojego.Wykonawcę zawsze można obsmarować w necie. Osobę prywatną też- ale trzeba się liczyć z kolejną sprawą w sądzie.To nie są równe szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.01.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ghost - a teraz postaw się w roli inwestora, który nie dość, że ma spapraną robotę, wydał kupę kasy z kredytu, nie ma szybkich instrumentów prawnych aby wciągnąć konsekwencje przeciwko nierzetelnemu wykonawcy. Jedynym środkiem nacisku jest internet i odebranie mu klientów negatywną opinią. :OO:O jak sie to ma do sprawdzenia szczegółów..???..zauważ ,że nie bralem pod uwage firmy z ogloszenia na slupie..jeno z polecenia..sprawdzona...(tak wiem ona tez może sie pomylic..jak kazdy)..ale trzeba sie dogadywać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.01.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 dlatego pisałam o cechu Ghost, mówisz o lekarzach. taki lekarz ma pzrynajmniej specjalizację, jedną, drugą, jakieś stanowisko w szpitalu i przynależność do izby lek. Oczywiście papierek to nie jest gwarancja rzetelności, ale mówi coś o jego wiedzy, mówi, że ją ma bo zdał te trudne w końcu egzaminy. Dodać polecenia i coś się wie. Przynależność do izby coś też daje, czasami jednak zabierają prawo wykonywania zawodu. Nawet takiego geodetę można sprawdzić. Kierownika budowy! Też można poskarżyć się w izbie inżynierów i podobno nawet skutecznie. A co z budowlańcem? Szkoły nie ma, cechu nie ma. Odpowiedzialnosć cywilną może ma ale trudno dostępną. Nie ma weryfikacji, nie ma straszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 ja myślę, że na czarnych listach wykonawców nie ma takich, którzy uczciwie przyznają się do błędu i usuwają usterki w ramach gwarancji. Albo tacy, z którymi inwestor się dogadywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 nie rozumiem jak szkoły nie ma?? ja mam ...jak cechu nie ma nie wiesz o cechu rzemiosł??..kierownik budowy..na ogól..to wolne zarty..spotyka sie z klientem w mc drive i mu podpisuje byle co kasujac kolejny tysiaczek..za to tylko ze ma uprawnienia..taka jest praktyka w tym kraju nieprawdaz?? Jeszcze zeby choc w jakiejkolwiek czesci za to odpowiadał..ale praktyka uczy..ze heheh..taka skarga napewno zwroci wiele ..niedorobek na budowie owszem sa rowniez bdb kierownicy ale ..gro to przypadki opisane..powyzej..najlepsze jest to ze tak dbaly o swe inwestor sie na to godzi..a potem biadoli ze nadzoru nie bylo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 mój kierownik lata po budowie z miarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.07.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Hop! Na górę! Może jeszcze ktoś tu zajrzy! Odgrzewamy kotleta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 03.07.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Hop! Na górę! Może jeszcze ktoś tu zajrzy! Odgrzewamy kotleta! Naprawdę jesteś indianinem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.07.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Co prawda jestem inwestorem a nie wykonawcą - ale uważam ze lekarstwem na wszystko ( przynajmniej częściowym) są dokładne umowy na wykonanie usługi - zawierające wszystko: Co robione, do kiedy, z jakich materiałów ( powierzonych czy własnych) dokładnym opisem sposobu wykonania obowiązkowo WSZYSTKIE NIEDOGODNOŚCI natrafione podczas prac. potem to bardzo przydatny dokument w razie sporu zarówno dla jednej jak i drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.07.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Co prawda jestem inwestorem a nie wykonawcą - ale uważam ze lekarstwem na wszystko ( przynajmniej częściowym) są dokładne umowy na wykonanie usługi - zawierające wszystko: Co robione, do kiedy, z jakich materiałów ( powierzonych czy własnych) dokładnym opisem sposobu wykonania obowiązkowo WSZYSTKIE NIEDOGODNOŚCI natrafione podczas prac. potem to bardzo przydatny dokument w razie sporu zarówno dla jednej jak i drugiej strony już kiedyś pisałam,że jak ludzie ch..je, to nawet najlepszą umowę można użyć wyłącznie do podtarcia tyłu. Albo latami toczyć boje w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 04.07.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Albo latami toczyć boje w sądzie. Coście ludzie się tak boicie tych sądów. No rok dwa zajmie. Jeszcze ew. apelacja ale te najczęściej są odrzucane. Ale jak w umowie była kara umowna, to tylko się cieszyć, bo jeszcze odsetki. Żaden bank nie daje takich odsetek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 04.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Ależ ja się wcale sądów nie boję.Z tym,że twierdzenie,że rok czy dwa cała procedura zajmie to trochę naiwne.Tyle to trwa powołanie biegłych i sporządzenie ekspertyz.A jak pan/pani pozwany/a ma tyllllle czasu podarowanego przez sąd, to naprawdę wiele zdziała do czasu wyroku, by nie mieć z czego pokryć zasądzonych roszczeń.Nie spotkałam się z zabezpieczeniem powództwa w takich sprawach - a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts