Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rola geowłókniny polega na fitrowaniu (nie przepuszczaniu) gliny do wnętrza drenu, co groziło by jego zamuleniem.
To jasne.Tylko niektorzy "praktycy" twierdzą, że zamula sie wlasnie geowloknina i woda nie dostaje sie do drenu, ktory przestaje wtedy odprowadzac tę wodę.

Przez osad z gliny (na włókninie) woda przesiąka i dostaje się do wnętrza drenu.

Grubość tego osadu to 1 cm, może nawet 5.

Natomiast glina wewnątrz drenu z czasem zatka cały otwór (taka skleroza).

Wówczas będziemy mieli długość osadu do pokonania przez wodę równą długości drenu. Może n.p. 5 metrów.

• 6 months później...

jakiej firmy geowłókninę polecacie? zapromonowali mi 4zł/m2, gramatura 90.

droga i słaba.

na allegro są po ok 3zł/m2,.

czy lepiej brać 200gr? tu chodzi o wytrzymałość jak się domyślam?

• 9 years później...
Trochę jestem zdziwiony, że gdzieś można znaleźć taką geowłókninę o gramaturze 90g, jest to bardzo mało. Do drenażu minimum jakie musi być to 120g. Cena też wydaje mi się zawyżona, bo za taką 120g GeoGRAU płaciłem ok. 2,5 zł /m2.
  • 2 years później...
  • 3 years później...

Ktos wie jaki to rodzaj geowlokniny?

https://imgur.com/a/1UUlGNf

To sa zdjecia sasiada, ktory wylozyl taka geowloknine i mu wszystko smiga... Chcialbym zamowic taka sama, ale nie wiem co to dokladnie.

A czy tu ważnym parametrem nie jest też wodoprzepuszczalność? Tylko jaki ten parametr powinien być?
pit-38 kryptowaluty jak wypełnić

Tak, wodoprzepuszczalność jest również ważnym parametrem przy wyborze geowłókniny do drenażu. Wodoprzepuszczalność mierzona jest w jednostkach przepuszczalności hydraulicznej (np. m/s lub l/m2s) i określa zdolność geowłókniny do przepuszczania wody przez siebie. Dla drenażu powinna być to wartość co najmniej 0,5 m/s. Jednak warto zwrócić uwagę, że na wodoprzepuszczalność wpływają nie tylko parametry geowłókniny, ale także inne czynniki, takie jak warunki gruntowe czy budowa drenażu.

Edytowane przez domofocus