Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PALISADA -TYLKO OZDOBA?

duduś

Recommended Posts

Czy palisady betonowe mogą służyc jako " murek" przy robieniu tarasu z kostki betonowej, czy napór ziemi nie będzie za duży, czy nie są one za płytkie ( bo najdłuższe chyba mają 60 cm dł- z tego 40 potrzebuję nad ziemią czy ta część w ziemi miałaby być ewent. na jakimś betonie? .Może raczej jako zaporę zrobić betonowy murek normalnie głęboko wkopany w ziemię a palisady zamocować z przodu tego murka ( coby go zasłonić :wink: ) Jak to ma być wykonane??!!!!!!!!!!!!!!!PLISSSS

Najpierw zdjecie jak ja zrobiłem

http://img221.imageshack.us/img221/4130/obraz005hm3.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/7688/obraz004ry5.jpg

Robie schodek z palisad ,palisady maja wys 40 cm z kazdej strony bedzie ułożona kostka czyli z jednje i z drugiej strony zrobiłem podbudowe piaskowo cementową

na wysokosc 15 cm .Palisady stoja także na takiej podbudowje ,co by w przyszłosci nie zrobiły sie fale Dunaju:)Reasumujac z każdej strony palisada jest otoczona betonem w twoim przypadku z jednej strony nadbudowe możesz przykryc ziemia i zasiac trawke Powiem Ci szczeże ze nie jest tak prosto ułozyc te palisady trzeba sie pilnowac pion ,poziom praktycznie poziomice musisz miec cały czas Najlepiej jest wytyczyc sobie tor w którym maja stac palisady od poziomicy i na tym torze je stawiac ...

• 6 years później...
No widzę że nie potrzebujesz większej pomocy bo podstawowe rzeczy wiesz, tzw. że 1/3 palisady musi być w ziemi jednak należy zrobić do tego podbudowę... jednak według mnie i tego co wiem to bezpieczniej w Twojej sytuacji będzie zrobić tą drugą wersję o której mówiłeś... czylu zwyczajny murek oporowy i jego obłożyć palisadą a to z tego względu że to taras i lepiej to zrobić porządne i mocne ;) W każdym będź razie nie zależnie od tego co wybierzesz to nie zapomnij o drenażu bo czesto ludzi nie zwracają na to uwagi i później mają problemy ;)