Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w starym domu i remont (prawie) generalny

OK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• OK

6251

• malgos2

2112

• kachna28

1536

• monia i marek

948

Najaktywniejsi w wątku

zdaję sobie sprawę że o K.....ch :evil:

kurna dlaczego zawsze podobają mi się najdrozsze rzeczy :o na szczęście dla równowagi podobają mi się czasami najtańsze rozwiązania :D

koncepcje zmieniają mi się co minutę , ale wyklarował się projekt mozaiki :D

do szału doprowadzaję mnie ciągłe dylematy (albo prawdziwa podłoga albo ciepła podłoga :-? ,albo duża kabina albo duże okno w łazience , albo szybkie regipsy :evil: albo tynki ale dłuuugo ...)

Mi się podobają najtańsze rozwiązania w ich najdroższych wersjach :evil:

Hmmm, z podłogami nie miałabym problemów - prawdziwa i tak jest ciepła :wink:

Z kabiną też - wolę wannę, to i okno wejdzie :lol:

Tynki, tynki, tynki...

Iiii tam, takie dylematy.... 8) :wink:

Masz jakieś inne? :lol:

Iiii tam, takie dylematy.... 8) :wink:

Masz jakieś inne? :lol:

Takiej to dobrze, ma już to za sobą. Teraz może się śmiać :D

Ja nie miewam tego typu dylematów 8)

Od początku wiedziałam, co chcę - problem to mam z przeprowadzeniem wszystkiego po mojemu :evil: Czasem się upieram przy "niemożliwym", a potem się wściekam, że nie idzie... :x

To jest mój największy ból :wink:

w łazience ma wejść i wanna dla mnie i duża kabina dla mojego 3/4 :D

okno wejdzie i tak tyle że przesunięte lekko

większość życia spędzam na podłodze(nie tylko dzieci lubią siedzieć na podłodze :) )więc chciałam ogrzewanie podłodowe , panele wykluczyłam od razu , nibydeski podłogowe też , dechy same się wykluczyły :( zostały kafle

gdyby te dylematy występowały pojedynczo to nie ma sprawy a one hurtem :-?

jeszcze biorę pod uwagę resztę użytkowników domu i finanse i łeb mam jak beczka :wink:

ale część sama się rozwiązuje :D

i cały czas tłumaczę sobie "to tylko dom , z tego się nie strzela" :lol:

Ja rozumiem, troszeczkę żartowałam :wink:

Niestety takie życie, zawsze wszystko naraz :roll:

Z drugiej strony to te kafle na podłogówce w całej chałupie mnie nie przekonują :-? Żeby były ciepłe i przyjemne, to trzeba je grzać. Zimą ok - i tak trzeba, a latem?? Przecież u nas nie każde lato jest na tyle tropikalne, żeby z przyjemnością wchodzić i "spędzać życie" na zimnej podłodze :-? Też grzać latem? Nie kapuję - nie przemawia to do mnie :roll: Sama mam maty elektryczne tam, gdzie kafle - na wszelki wypadek poza sezonem. Mogę się podgrzać - ale to tylko kuchnia i łazienka, osobno włączane - nie wyobrażam sobie np. odpalania pieca i grzania całej chałupy w lipcu-sierpniu, bo na dworze temp. 20 st., a przy kaflach to w chałupie nie za ciepło :roll: Może się mylę, ale tak to widzę - zmarźlak jestem :wink:

Podłoga drewniana jednak wg mnie lepsza :-? Zawsze jest przyjemnie ciepła w dotyku :roll:

kuchnię podzieliłam na pół :D pół podłogówki z kaflami a pół dechy i kaloryfer (mam nadzieję że to się sprawdzi)

latem większość czasu spędzamy w ogrodzie i na tarasiku

tzw salon (32m z kaflami i podłogówką)latem będzie używany tylko jako miejsce większych imprez i jakaś koza będzie czy inny kominek (w przypadku zimna)

zresztą jesteśmy wszyscy kuchenni , (po cholerę nam taki duży dom skoro wszyscy w kuchni siedzą :o :wink: )

wczoraj kotecek nam się przypałętał :D ma bidula gardło podgryzione nieco(pewnie jakaś łasica) młode to i słodkie :D wskoczyło mi na ramię wlazło do kaptura od kurtki i zasnęło :D

na razie zostało na miejscu ale pewnie nasze będzie :D

muszę tylko nad monszem popracować 8)

Hehehe :lol: Kotecki przybłędy są najlepsze :lol:

Jak znam życie, to mausz nie będzie miał za wiele do powiedzenia w starciu z koteckiem :wink:

Bo co? Utłuce :o Eeee :wink:

Powiesiłam prowizorycznie lampę w sypialni :o Prawie działa :o :o :o

To znaczy, palą się wszystkie żarówki :o Trzy i jedna - tylko we cztery nie chcą się palić :-? Pewnie trzeba im zamienić kabelki, ale mi się nie chce już dzisiaj, poza tym i tak muszę jeszcze skrócić kabelki przy suficie, bo tego kilometra nijak nie upchnę :roll:

Mnie jakoś nie przekonują te płytki na salonach - bo podłogówka :roll:

Drewno to drewno - teraz mata grzeje w łazience tylko, bo tam zimno. W kuchni nie grzeję. Po mieszkaniu biegam w bluzce bez rękawów (albo pół dnia w piżamce na ramiączkach :oops: ), czyli jest ciepło. Nie mam termometru, ale przypuszczam, że temperatura ok. 25 st. w mieszkaniu. Na bosaka luzik, ale jak się do kuchni wybieram, to kapciuszki wkładam, bo nieprzyjemnie i zimno :roll: Nie widzę takiego układu, żeby mieć płytki w salonie :roll: Toć to musi być już duży upał na zewnątrz, żeby one dawały wrażenie przyjemnego chłodu (bez ogrzewania), a nie ziąbu :-?

Gdzie zdjecia tej lampy? 8) :lol: Bo inaczej nie uwierzę, że świeci :wink: :lol:

U mnie tez ciepło. Podłogówka cała wyłączona a w domu ukrop. Kaloryfery nastawione na 1-2 i okna pootwierane. A tak miało być zimno w pierwszy sezon :o Tak nas każdy straszył. A u mnie nawet gdy byl mróz było cieplutko :lol: Oby tak dalej :lol:

Ja w przeciwieństwie do wiekszosći mam panele w domu. Świadomy wybór. Płytki na dole, z połowa.

Ciepło Ci Kochaniutka, bo zapierdz...sz jak mały osiołek :wink:

A zdjęcia lampy nia ma, bo kable sterczą jeszcze na wszystkie strony, a telefon odmówił wysyłania mmsów :p

Poza tym muszę jednak wymienić jeszcze jedną oprawkę na nową, choć myślałam, że ze starą będzie ok :-? Ale jest zbyt zniszczona i się telepie, nie chce się dokręcić :evil: A, i jeszcze muszę kupić 4 identyczne żarówki, bo kloszy do niej nijak nie dobiorę :roll:

A ja nawet do boazerii nic nie mam, choć boazerii nie mam :wink: Ale drzewienka ile weszło, to jest :lol: Fakt - parkiet był :wink:

Nawet mi przez głowę przemknęło, żeby w korytarzu zdjąć i dać też gres z matą grzewczą :roll: Na szczęście szybko poszło :lol: :lol: :lol:

I na tej olejowanej podłodze zero śladów, jak się wchodzi w mokrych butach np. :wink: Śladów po kocich szaleństwach też nie widzę :wink: Żadnych zadrapań i takich tam :roll:

Mnie jakoś nie przekonują te płytki na salonach - bo podłogówka :roll: Toć to musi być już duży upał na zewnątrz, żeby one dawały wrażenie przyjemnego chłodu (bez ogrzewania), a nie ziąbu :-?

Jak byliśmy w Rzymie to przy grubo ponad +30 stopniach marzłam w stopy, tam wszędzie są płytki, we wszystkich pomieszczeniach. Nawet jak spaliśmy na materacach na podłodze, to i tak marzłam... :oops:

Mnie jakoś nie przekonują te płytki na salonach - bo podłogówka :roll: Toć to musi być już duży upał na zewnątrz, żeby one dawały wrażenie przyjemnego chłodu (bez ogrzewania), a nie ziąbu :-?

Jak byliśmy w Rzymie to przy grubo ponad +30 stopniach marzłam w stopy, tam wszędzie są płytki, we wszystkich pomieszczeniach. Nawet jak spaliśmy na materacach na podłodze, to i tak marzłam... :oops:

Właśnie to miałam na myśli :wink:

A u nas przecież całkiem inszy klimat, niestety :(