Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w starym domu i remont (prawie) generalny

OK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• OK

6251

• malgos2

2112

• kachna28

1536

• monia i marek

948

Najaktywniejsi w wątku

O :o ! Widzę że ktoś tu cytuje moje staaare posty :) Witaj Justynko! powiem Ci, że ja najchętniej to kupiłabym jakiś baaardzo stary domek (a najlepiej dworek :wink: ) i remontowała! Nowy domek nigdy nie będzie miał "duszy" (no może za 100-150lat :roll: ). Ale niestety -mój obecny domek wymagałby generalnego remontu od samych fundamentów -kompletna rujnacja finansowa, a i tak nigdy nie byłby funkcjonalny bo po bombie z II wojny -został tylko mało funkcjonalny "kawałek" :-? ...

Nasz domek to też niezła "studnia bez dna" :-? , ale widziały gały co brały :D . Wiadomo, że nie ma nic za darmo i zarówno w budowę, jak i w remont starego też trzeba sporo zainwestować. Ja bywam bardzo niezdecydowana :evil: , i jak mam kryzys dotyczący remontu, to najchętniej bym budowała od podstaw, ale jak mi lepiej, to dociera do mnie, ile jest kłopotów, załatwiania spraw, formalności itd przy budowie i mi przechodzi wtedy chęć na budowanie :wink: . Pewnie jeszcze z milion razy tak będę miała :-? :D .

Mogę sobie wyobrazić, jaka to kasa. Sprzedaliśmy taki dom w Warszawie - z '34. Piękny był, ale same koszty utrzymania były gigantyczne, nie mówiąc o niezbędnych remontach - w pierwszej kolejności instalacje :-?

Poza tym trza by go nieźle przebudować w środku, coby przestać latać do kuchni w piwnicy :wink:

No a u mnie też układ beznadziejny. Domek jest 1piętrowy -ale wąziutki -więc na dole i na górze "mieszkanka" po 37m.kw. Z tym, że na dole od zawsze był sklep (już od czasów wojny) -a na górze mieszkanie z kuchnią i łazienką -nijak nie dałoby się tego funkcjonalnie urządzic -no bo jak? kuchnia na piętrze -salon na dole? dwa wejścia -jedno od ulicy, 2gie od podwórka? Pozostaje tylko wynając -i liczyc kasę :D ! (zresztą na sklepik juz mam lokatora...)

Niestety nieruchomości trudno się rozciąga :wink:

Też bym ciut powiększyła mieszkanko, zwłaszcza łazienkę :lol: Ale jak układ pasuje, to mniej istotne są małe pomieszczenia. Tak mi się wydaje, że przy złym rozkładzie żaden metraż nie pomoże :roll:

mój domeczek który najpierw był domem a potem szkołą i przedszkolem ma potwornie zwichnięty układ (dodatkowe wejścia, przesunięte ściany) nie chcieliśmy już ruszać ścian ale przeznaczenie pomieszczeń układaliśmy od nowa

kombinowaliśmy az miło :-?

na pierwszej porządnej imprezie samo się wszystko ułożyło :D dzieci bawiły się w jednym pokoju, dorośli w drugim a śpiworki wszyscy w "salonie" rozłożyli, butla z kuchenką trafiła do docelowej kuchni, nawet miejsce na ognisko samo wyszło :D

teraz się zastanawiam czemu wcześniej na to nie wpadliśmy i dopiero alkochol..... :lol: