Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w starym domu i remont (prawie) generalny

OK

Recommended Posts

kachna, kolory świetne. Sraczkowatych tez nie lubię, mi się wogóle podoba ciemne drewno, im ciemniejsze tym lepsze...

OK, fajnie że mi pokazałaś ten system. Ja dotąd orientowałam się w jednej tylko firmie i nie do końca jesteśmy przekonani że mają dobre te systemy... na obrazkach niewiele widać, a na ekspozycji zamontowane to jest tak jakby od niechcenia..... http://www.pol-skone.pl/index.php/nodes/get/pl/106/

zastanawialiśmy się czy nie kupić skrzydeł gotowych a system osobno. Tylko byłby problem z tym całym ustrojstwem do ukrycia szyn :/

Z tego co widzę, Twoje drzwi sa bardziej szafowe, a może tak tylko wyglądają ze wzgledu na brak uchwytów. Nie myślałaś, żeby tam zastosować gałki??? Takie jak do drzwi, tylko trochę mniejsze? Ja się zastanawialam też nad czymś w stylu uchwytów relingowych jak do szafek, ale trochę by to chba przedział kolejowy przypominalo ;)

a teraz kolejny problem... ogrzewanie. Drzwi przesuwne zdecydowane mimo groźmy zimna (dotychczas i tak były tam drzwi ze sporym wycięciem u dołu....) W tej chwili w łazience jest kaloryfer żeliwny, ale zajmuje dół ściany skracając wannę. Myślimy o grzejniku drabinkowym, tylko że w pomieszczeniu ponad 6m2 jest też okno... Zastanawiam się czy taki kaloryfer, nawet z dużą mocą (pan w sklepie nam wyliczyl, że najlepszy będzie ponad 1000W) ogrzeje lazienkę No i problem jak u Ciebie - co poza sezonem grzewczym. Zimna łazienka to jest to co najbardziej mnie odbija. Rozwiązaniem jest albo ogrzewanie podłogowe, albo grzałka do grzejnika (można taką dokupić do niektórych modeli). Póki co próbuję się zorientować w kosztach instalacji i eksploatacji podłogówki. MOżesz coś na ten temat powiedzieć???

• Odpowiedzi 16,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• OK

6251

• malgos2

2112

• kachna28

1536

• monia i marek

948

Najaktywniejsi w wątku

Matko Dyrektorko, rozczarowałaś mnie :-? Ognisko tak zwyczajnie? W ogrodzie? :lol: :lol: :lol:

Onna, po kolei :wink:

1. Zwykłe skrzydło jak najbardziej, ukrycie podwieszenia jest proste. U mnie na tej belce, na której są szyny, jest zamontowana cieniutka listewka zasłaniająca. Myślę, że równie dobrze można ją zamontować do sufitu.

2. Prześwit na dole nie jest problemem. Jeśli drzwi nie są w kasecie, po prostu wiszą sobie przed ścianą i jest odstęp między ścianą a drzwiami. Schowanie ich w kasecie może to pewie wyeliminować. Ale porównywanie tego z podcięciem to duuuuże nieporozumienie :roll:

3. Myślę, że taką kasetę można z powodzeniem zrobić samemu z karton-gipsu.

4. U mnie gałki nie przejdą, bo drzwi zachodzą na siebie - skrzydła musiałyby wisieć w odległości większej niż gałka, jedno od drugiego i od ściany. Relingi, jak piszesz, kolejowe. Ja nie lubię :-? Mam plan zamontować uchwyty takie jak w starych szafkach - jakby wiszące małe relingi, nie wiem, jak to wytłumaczyć - znajdę, to wrzucę :wink:

5. Ja mam i grzałkę elektryczną w drabince grzejnikowej i matę el. na podłodze.

6. Koszt instalacji maty jest niewielki. Sama mata kosztuje ok. 100-200 zł/m2. Nie dajesz jej pod wannę i szafki, jeśli wc stojące, to pod nim też nie. U mnie to wyszło tak, że w kuchni 10m2 mata ma 5m, w łazience 2,5m mata 0,7 :wink: Generalnie daje się toto na środku pomieszczenia. Samo położenie jest banalne, wymaga tylko położenia dzień-dwa dni wcześniej cienkiej warstwy kleju z matą. Jak wyschnie i można po nim chodzić, klei się płytki. Glazurnik nie powinien za to dużo policzyć, zresztą można to zrobić samemu zanim wejdzie glazurnik. Jeśli wszystko robicie sami, to już całkiem nie problem. Trzeba tylko dobrze rozplanować, jak toto ma zakręcać :wink:

7. Zostaje jeszcze podłączenie do prądu. Oprócz maty potrzebujesz sterownik do temperatury (czy jak go tam zwał :-? ). Zabij mnie, nie pamiętam kosztów. Pamiętam, że facet przekonał mnie do tańszego, bo te droższe to już mają full option i, jak stwierdził, klienci potem miesiącami wracają, bo mają problemy z obsługą (i zdaje się częściej są reklamowane, ale tego nie powiedział wprost :wink: ). Kojarzę, że różnica w cenie była spora. Ale tutaj też jest paru producentów, może być różnie :-? Szukałam maty, sterownik kupiłam "przy okazji" razem z matą, taki jaki był. Elektryk powinien policzyć jak za podłączenie 1 punktu. Mata położona pod płytkami ma dwa kable prądowe (przynajmniej moja miała :roll: ) i jeden od czujnika temp. Te kable spod płytek wyprowadza się w peszlu na ścianę, na taką wysokość jaka pasuje i na ich końcu instaluje ten sterowniczek. Ja jestem zadowolona z tych moich - mają trzy opcje: nocna, dzienna i off + regulację temperatury. Na dziennej grzeje na tyle na ile nastawię, na nocnej parę stopni mniej, na off utrzymuje temperaturę +7 przeciwzamarzeniową :o :wink: Czyli w mieszkaniu mała szansa, żeby w ogóle się załączało. Chyba że wyjedziesz zimą na ferie, zakręcisz kaloryfery i zostawisz otwarte okna :-? To Ci wtedy rurki nie pozamarzają :lol: :lol: :lol:

8. Na razie już dogrzewam się w łazience, bo grzejniczek mam malutki. Nie liczyłam, jaki powinien być, bo większy i tak by się nie zmieścił :roll: Wolę nie wiedzieć, ile mocy mi brakuje :wink: W każdym razie upału nie ma. Jak mata grzeje jest cieplej, podłoga jest wyraźnie ciepła. Niestety nie mam jeszcze wentylatora, tylko dziurę w wentylacji i niezły cug. Więc i tak za gorąco mi nie jest :roll:

9. Zauważyłam przewagę maty nad grzałką w grzejniku :lol: Jak działa co, to grzałki i tak nie odpalisz, a matę i owszem :lol: Natomiast przypuszczam, że poza sezonem grzewczym grzałka też się przyda :wink: Koszt grzałki to ok. 150-180 zł, o ile dobrze pamiętam. Można ją założyć w zasadzie w każdym momencie, wiąże się to ze spuszczeniem wody z grzejnika.

10. O kosztach użytkowania nic jeszcze nie mogę powiedzieć i nie wiem, kiedy będę mogła :roll: Na razie widzę, że licznik nie zasuwa jak oszalały, raczej sobie powoli pełźnie :roll: I to mnie raczej cieszy - jestem dobrej myśli :lol: :wink:

Uff... :lol: Mam nadzieję, że nic nie pominęłam :wink: Jakby co, to pytaj śmiało :D

Kachna a te drzwi zewnętrzne to od kogo???? Ślicne, a okna są ślicne, eh... pomarzyć

Skleroza nie boli :) Tosinko -już dawałam Ci link do stolarni:

http://www.stolarniaadam.com.pl/

(acha -klamka jest tymczasowa- oryginalnie będzie "stare złoto" -jak przy oknach).

Tosinko -przyłączam się do pytania Olgi -co z tymi oknami? uprzedzam że u Jezierskiego są długie terminy..... (ja czekałam od 17.12 -ale to pośrednio wina dilera, który mnie nie poinformował że moje zam. wejdzie do realizacji dopiero po 1 lutego :evil: ).

Witam! Chętnie przyłączę się do kawki :).

Kachna28 - śliczne okieneczka i drzwi - GRATULUJĘ !!! Ja czekam na swoje okieneczka - będą pod koniec kwietnia (mam nadzieję :wink: ), z meranti w wybarwieniu iroco - zobaczymy jak to "na żywo" wyjdzie :wink: . A drzwi już mam i klamkę też "stare złoto" :).

Okna będą jednoskrzydłowe i zastanawiam się, czy nie podzielić ich poziomymi szprosami na wysokości 1/3 i 2/3 okna. Będę wdzięczna za opinie, a jeszcze bardziej za zdjęcia 8) (bo mnie nic nie wpadło w ręcę, a właściwie w oczy :D .