jerzy 21.03.2001 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2001 Witam, Jak zmierzyc powierzchnie nowego mieszkania kupionego wlasnie od developera? Moje rachunki roznia sie troche od tego co mam w umowie, a chcialbym to wyjasnic przed podpisaniem umowy notarialnej. Developer twierdzi, ze dodaje sie 1cm na tynki na scianach nosnych i stad roznica. Znajomy budowlaniec natomiast mowil, ze obowiazuje juz nowa norma, ale nie byl pewien czy stosuje sie ja do obiamru mieszkania czy do innych rozliczen? Z gory dziekuje za wyjasnienia JN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kcieslak 11.04.2001 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2001 nie wiem, jaka powierzchnię masz w umowie, widziałem już umowę, gdzie płaciło się za powierzchnię liczoną po obrysie ZEWNĘTRZNYM ścian Jest norma PN-ISO 9836 Właściwości użytkowe w budownictwie. Okreslanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych. Spróbuj tam. Nie trzeba kupować, można przejrzeć w czytelni Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (w Warszawie, przy ul. Świętokrzyskiej. Jak w innych miastach - nie mam pojęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.04.2001 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2001 Dzieki za "wyczerpujaca" informacje. W umowie mam ze place za "powierzchnie uzytkowa", ale nie jest to zdefiniowane wiec prawdopodobnie domyslnie przyjmuje sie norme ISO. Niestety nie mam do niej dostepu (przepraszam za zlosliwosc-nie wszyscy mieszkaja w Warszawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salon Muratora 13.06.2001 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2001 Od 3 kwietnia 1999 r. stosuje się normę PN ISO 9836: 1997 „Normy właściwości użytkowych w budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych”.Normę tę stosuje się do opracowań planistycznych, projektów budowlanych, kosztorysów, projektowej dokumentacji technicznej i ocen parametrów związanych z kształtowaniem przestrzennym. Norma nie jest powołana do rozliczeń finansowych między inwestorem a wykonawcą, bo aspekt ten należy ustalić indywidualnie w umowie z wykonawcą. Należy określić: cenę jednostkową, rodzaj powierzchni, do której odnosi się opłata oraz zasady obmiaru tejże powierzchni. I wówczas można się oprzeć na omawianej normie lub wybrać inne zasady. (szczegółowe informacje dotyczące zasad obmiaru oraz sposobów rozliczania się z wykonawcą zamieściliśmy w Muratorze nr 7/2000 „Jak mierzyć powierzchnię domu?” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2001 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2001 Czy wejście w życie ustawy o ochronie lokatora, w której jest definicja powieżchni użytkowej (liczy sie ją w świetle wyprawionych ścian) zmienia sposób obliczania powierzchni w relacjach dveloper - właściciel, jeżeli w umowie zaznaczone jest, że ostatecznego rozliczenia dokonuje się po obmiarze powykonawczym powierzchni uzytkowej? Ustawa tak jak i przywołane normy nie służy do rozliczen budowlanych, ale do np. obliczania stawek czynszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 15.12.2001 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2001 Należy zwrócić uwagę, że nie wszystkie Polskie Normy, które są aktualne są obowiązujace. Według ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA z dnia 3 kwietnia 2001 r. w sprawie wprowadzenia obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm dla budownictwa. (Dz. U. Nr 38, poz. 456) 83 Norma PN-ISO 9836:1997 "Właściwości użytkowe w budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i kubaturowych" obowiązuje tylko w ograniczonym zakresie Obowiązujący jest p. 5.2.2., dla obliczenia wskaźnika sezonowego zapotrzebowania na ciepło do ogrzewania budynku mieszkalnego Uważam, że w związku z tym że Norma PN-ISO 9836:1997 nie obowiązuje w zakresie powierzchni użutkowej najlepiej posługiwać się normą dalszym ciągu PN-70/B-02365 "Powierzchnia budynków. Podział, określenia i zasady obmiaru.", chyba, że strony umówią się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts