Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku - muchy nas zjedzą !!!

Recommended Posts

a moze ktos wie czym trzeba sie posmarowac zeby te gzy nie gryzły???

Teska - nie mam pojęcia czym posmarować gza, żeby nie gryzł.!!! :D :wink:

Witajcie

Mam ten sam problem z muchami. Aż ciśnie mi się stara piosenka turystyczna pt " Pierd......ne muchy i komary jeb .... ne ..."

Fajnie że znalazłem ten wątek.

Solidaryzuję się z Wami w tej nierównej walce :wink:

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Witam! Z muchami to przede wszystkim owadoszczelność, czyli siatki w oknach, kurtyny powietrzne itd. Następnie dobre lampy owadobójcze i wymiana świetlówki UV min. 1 raz na sezon. Kolejno zwalczanie much i larw na pobliskich śmietnikach obornikach, miejscach ich namnażania. Pomocniczo lepy ... i inne.

Ja natomiast zauważyłem, że gdy na działce żona namoczy firany, lub jakieś inne ściereczki w proszku do prania i jest to wystawione na dworze przez dobę, to w misce aż roi się od zdechłych much.

Pewnie piją to świństwo no i niestety nie służy im to.

Lampa UV p/ko komarom nie zdaje egzaminu.

Może to śmiesznie zabrzmi, ale słyszałam, że plasterki cytryny "najeżone" goździkami, rozłożone na oknach odganiają muchy. Jeszcze nie próbowałam z braku goździków, ale zamierzam, nawet jak nieskuteczne, to przynajmniej ładnie wygląda (i pachnie).

Ja słyszałam że takie zestawienie odgania osy , widziałam takie cóś w sklepach warzywnych i cukierniach , podobno skuteczne .

A ja jakiś czas temu zakupiłem:

- jakiś rospuszcalny preparat, którym od razu skropiłem futryny i ramy okienne

- moskitiery (w Obi była promocja)

- packę na muchy

I tak uzbrojony przystąpiłem do tej nierównej walki.

Ale teraz muchy to pikuś. Wieczorem pojawia się u nas wiele CIEM. A nie łatwo taką ubić :wink:

• 1 month później...
Byłam przez dwa dni u moich sąsiadów z bliźniaka i myślałam, ze dostanę szału przez muchy - są wszędzie, łażą po człowieku wcześnie rano :evil: . Powiesiliśmy lepy na muchy i to już działa, ale nie wyłapuje wszystkich. Muchy zawsze będą, bo sasiedzi mają zwierzęta chodowlane (krowy, świnie, na szczęście w niezbyt bliskim sąsiedztwie, ale muchy są plagą w całej dzielnicy). Myslimy o siatkach w oknach, ma ktoś coś takiego, jak to się sprawdza ? Ze wzgledu na kocie żarcie i akwarium wolelibysmy nie psikać żadnymi Raidami...

to samo mam

My myslimy walsnie o moskiterach w oknach.

A ja mam jeszcze problem w lato z takimi robaczkami czarnymi co leca do wody.

Napuscilam wody do baseny, momentalnie przylecialy, skubane plywaly po wodzie laczyly sie w grupki. Bylo ich mnostwo, ciagle nadlatywaly kolejne.

Musielismy zrezygnowac z kapieli i wypuscic wode.

Co to za cholerstwo i jak z tym walczyc? mozna wogole z tym walczyc?

Jesli nie, w upalne lato nie moge skorzystac na ogrodzie z basenu :-?

Ale teraz muchy to pikuś. Wieczorem pojawia się u nas wiele CIEM. A nie łatwo taką ubić :wink:

Jak to ciem? KapCIEM ;)

U nas owocówki :evil: , muchy pojedyncze, komarów mniej niż rok temu - miasto opylało jakąś mgłą anty i wybiło chyba co nieco.

Za to pająki jak byki - mój synek podziwiał, jak takie bydlę ciągnie ofiarę zamotaną w kokon i przytroczoną do odnóża...

witam. kiedyś, 16 lat temu nabyłam preparat bio kill z pisownią może być coś nie tak. było to super ! stosowałam go na muchy, ale spektrum działanaia miał duże. można było go stosować w szpitalach , kuchniach, przy dziatkach. był super skuteczny , mało szkodliwy. teraz nigdzie go nie mogę kupić .W internecie widziałam tylko na niemieckich stronach. jeśli ktoś coś wie { gdzie i jak go kupić } bardzo proszę o info. pozd .ana

u mnie na muchy i komary tylko nieśmiertelna packa.

Niestety ściany (i sufit) muszą być domalowywane bo widoki nieapetyczne.

Ale pomaga na noc.

Słyszałem o jakimś oświetleniu zewnętrznym, które zwabia komary i muchy.

Kupiłem taką lampę do wewnątrz ale "cieniutko" zbiera żniwo. Packa lepsza.

• 7 years później...
Ostatnio zamontowalismy rayda owadobójczego do gniazda elektrycznego i wszystko padło. 4 dni sukcesywnie odkurzałam musze trupki i wygląda na to, że ustrojstwo jest skuteczne. Nawe owocówki uciekły :o

Boje sie tych do pradu. Jak mucha wdycha to ja chyba tysz. Jeden koleś dał mi troszku Muszaka co mu sie zostal po smarowaniu domu na te muchy. Posmarowalem pendzlem tam gdzie muchy i dziala Tylko sie boje czy tego tysz nie wdycham ale kumpel mowil ze nie. Czy ktos ten Muszak stosowal?

My też mamy problem z muchami :(

Spróbujcie poszukać po sklepach budowlanych, albo może gdzieś w internecie takich lamp na muchy i komary. Któreś z dzieci przywiozło mi taką w tamtym roku. Jest mniejsza od dużej butelki wody i ma kształt walca. Zawieszamy ją w drzwiach na sznurku , albo nad nami na tarasie(jeśli akurat mamy ochotę na kolację na dworze) i dużo pomaga.