Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak obniżyć poziom cukru

agnieszkakusi

Recommended Posts

Niedługo szlag mnie trafi, nie mówiąc o moim mężu. Mąż robi sobie badania do wkładki na prowadzenie pojazdów służbowych. Zrobił badania krwi w Toruniu, lekarz medycyny pracy, który robił mu badania okresowe przyjął badania bez problemu. Pojechał do B-szczy do szpitala MSWiA (jakby w Toruniu nie można było tego zrobić!!!), zaliczył psychotesty, okulistę, neurologa. Lekarka medycyny pracy powiedziała mu, że nie podpisze wkładki, bo ma złe wyniki cukru, a poza tym wyniki są z TORUNIA!!!! Norma to max. 100, a on miał 103 :roll: :o Zadzwoniłam do naszego lekarza rodzinnego i spytałam czy coś z tymi wynikami jest nie tak. Odpowiedział, że owszem jest podwyższony, ale to nic nie oznacza, bo mógł np. coś zjeść. Śmiał się jak mu powiedziałam o wyczynie bydgoskiej lekarki. Od tego czasu był już 4 razy robić badania prywatnie, wynik cały czas ma podwyższony. Nie je kolacji, odstawił słodycze, dużo pije. Co jeszcze można zrobić, żeby w końcu badania były prawidłowe?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

NS, nie przesadzaj.

Wczoraj zadzwoniłam do tej lekarki do B-szczy i powiedziałam, że właśnie odebrałam wyniki męża, a że on jest w pracy to pozwoliłam sobie zadzwonić. Spytałam czy z wynikiem 103 może przyjechać czy powinien zrobić wyniki jeszcze raz. A ona do mnie: proszę pani, to jest dobry wynik, który na nic złego nie wskazuje. Oczywiście, że ma przyjechać i podpiszemy wkładkę :roll: :roll: :o :o :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Myślałam, że mnie szlag trafi. Nie chciałam jej już nic mówić, że męża z takimi wynikami odesłała. Jakieś babsko kopnięte w głowę!!!

Niedługo szlag mnie trafi, nie mówiąc o moim mężu. Mąż robi sobie badania do wkładki na prowadzenie pojazdów służbowych. Zrobił badania krwi w Toruniu, lekarz medycyny pracy, który robił mu badania okresowe przyjął badania bez problemu. Pojechał do B-szczy do szpitala MSWiA (jakby w Toruniu nie można było tego zrobić!!!), zaliczył psychotesty, okulistę, neurologa. Lekarka medycyny pracy powiedziała mu, że nie podpisze wkładki, bo ma złe wyniki cukru, a poza tym wyniki są z TORUNIA!!!! Norma to max. 100, a on miał 103 :roll: :o Norma w Polsce to max do130 mg rano po nocy na czczo , lekarz niedouczony!!!!!! niepic piwa ,odstawic slodycze ,cukier ,malo owocow ,pieczywo tylko razowy ,z plynow woda mineralna i kupic w aptece tabletki z morwy pozdrawiam Waldi

NS, nie przesadzaj.

Wczoraj zadzwoniłam do tej lekarki do B-szczy i powiedziałam, że właśnie odebrałam wyniki męża, a że on jest w pracy to pozwoliłam sobie zadzwonić. Spytałam czy z wynikiem 103 może przyjechać czy powinien zrobić wyniki jeszcze raz. A ona do mnie: proszę pani, to jest dobry wynik, który na nic złego nie wskazuje. Oczywiście, że ma przyjechać i podpiszemy wkładkę :roll: :roll: :o :o :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Myślałam, że mnie szlag trafi. Nie chciałam jej już nic mówić, że męża z takimi wynikami odesłała. Jakieś babsko kopnięte w głowę!!!

Może i przesadzam ale mam serdecznego kumpla który unikał taki pierepałek z doktorami. Lekarz nie chciał mu podpisać badań okresowych (kierowca zawodowy sprzętu ciężkiego).Poziom jak osiągnął to 110.Wiec położył sie do szpitala by sie sprawdzić i wyregulować.Ze szpitala dostał kartę a w niej zdolność do pracy na zajmowanym stanowisku.Gdy przyszedł do zakładowego doktorka ten oznajmił mu ,że ostatni głos i tak należy do niego.Na dzień dzisiejszy pracuje na warsztacie i nie jeździ.Ale sie leczy.

NS, nie przesadzaj.

O ile dobrze pamiętam to norma na poziom glukozy we krwi wynosi 75-110mg/dcm3, więc wynik u Twojego męża mieści się w normie. Lekarka chyba koniecznie musiała odreagować i dlatego zbyła Twojego męża.

Co do diety to trochę już tu napisano, ale:

-nie picie piwa rozbudowałbym też o inne alkohole(oczywiście w granicach rozsądku, bo co to za życie bez drinka :wink: :lol: )

- z owoców unikałbym tych, o dużej ilości cukru, a więc bananów, renklod, śliwek, winogron i suszonych owoców ale może jeść truskawki(tylko skąd je teraz wziąć :roll: ) maliny pomarańcze i grejpfruty(podobno te ostatnie skutecznie zbijają poziom cukru we krwi, ale osobiście nie sprawdzałem)

- z pieczywa głownie te z grubego przemiału, bo ze względu na dużą zawartość węglowodanów złożonych mają niski indeks glikemiczny

- wbrew pozorom ważną rolę w zaburzeniach w gospodarce węglowodanami pełnię też tłuszcze i zaleca się aby przynajmniej połowa dziennie spożywanego tłuszczu była pochodzenia roślinnego.

Bardzo ważna jest aktywność fizyczna i jej rola jest nie do przecenienia. więcej ruchu np. spacerów, jazdy rowerem i będzie dobrze.

Co do położenia w szpitalu to dla mnie przesadna ostrożność w tym przypadku, bo tak naprawdę Twój mąż jest zdrowy a ma jedynie wynik w górnej granicy normy. Często jest to sprawa indywidualna i niektórzy ludzie mają tak całe życie. :wink:

Warto zerknąć na stare wyniki i sprawdzić czy tak było zawsze czy też dopiero teraz poziom glukozy się podniósł.

I jeszcze te 1200kcal. Nie rozumiem dlaczego miałby tak drastycznie ograniczać spożycie energii. Przecież nigdzie agnieszkakusi nie napisała, że mąż ma problemy z nadwaga :roll: .

NS, nie przesadzaj.

Może i przesadzam ale mam serdecznego kumpla który unikał taki pierepałek z doktorami. Lekarz nie chciał mu podpisać badań okresowych (kierowca zawodowy sprzętu ciężkiego).Poziom jak osiągnął to 110.Wiec położył sie do szpitala by sie sprawdzić i wyregulować.Ze szpitala dostał kartę a w niej zdolność do pracy na zajmowanym stanowisku.Gdy przyszedł do zakładowego doktorka ten oznajmił mu ,że ostatni głos i tak należy do niego.Na dzień dzisiejszy pracuje na warsztacie i nie jeździ.Ale sie leczy.

jak by tu zapytać, a nie urazić :p

po twoim zdecydowanym wołaniu, że szpital i tylko szpital, myślałam, że wspomnianego kolegę odratowano tam cudem przed śmiercią.....

z powyższego, krótkiego opisu wynika, że w szpitalu stwierdzono, iż jest zdolny do pracy, więc pytanie pierwsze:

1. czemu doradzasz szpital

2. po co się leczy, skoro nie musi :roll:

3. czy szpital przy wynikach, będącyc w górnej granicy normu, to nie przesada :o

z góry przepraszam za śmiałość :D

Agnieszko, wydaje mi się, że kobieta zdrowo przesadza albo czegoś chce

Tu masz artykuł o normach, kontroli poziomu cukru itp

http://www.cukrzyca.info.pl/pacjent/problemy/article/86.html

103 to wynik jak najbardziej prawidłowy. Ale niech na badanie pójdzie zrelaksowany, na spokojnie, z uśmiechem :) Broń Boże nie biegiem i z nastawieniem "co to znowu wyjdzie" ;)

W ciąży miałam podejrzenie cukrzycy, kontrolowałam jakoś czas poziom cukru. Na wynik badania ma wpływ stres (jak się spieszył czy zdenerwował, cukier mógł podskoczyć), a nawet co co spożył wieczorem (np ciastko czy owoce - winogrona czy pomarańcze zawierają bardzo dużo cukru)

Jak chcecie być pewni tak dla siebie, zróbcie tzw próbę obciążeniową - mierzy się cukier na czczo, po wypiciu wody z 50 mg glukozy i w razie potrzeby 100. Wtedy widać, czy jest jakaś nietolerancja przyswajania cukru czy nie i czy trzeba uważać.

A swoją drogą taka dietka dla cukrzyka jest zdrowa - gotowane mięso, surowe warzywa, mało owoców, soli, cukru oczywiście - warto w ramach profilaktyki ;)

Na wyregulowanie pracy trzustki bardzo dobry jest topinambur (Indiańskie zioło przyjechało do polski parę lat temu

Właśnie teraz się już (i tak do wiosny) wykopuje i je na surowo .

Udzielanie porad lekarskich bez uprawnień w tym kraju jest karalne

(lekarze pójdą z torbami i przemysł farmaceutyczny) :evil: 8)

Pozdr. :D

mąż pojechał w poniedziałek i wyniki okazały się ....jak najbardziej prawidłowe :roll: :wink: Zrobił jednak awanturę, bo w rejestracji powiedziała, że nie ma jego karty i musi być u lekarki, a lekarka naskoczyła na niego, że tej karty nie ma. Musiało być ostro, bo mój mąż należy do baaaaaaaaaaaaaardzo spokojnych osób i mało kiedy można go wyprowadzić z równowagi.