Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szkoda, że nie wyrzuciłeś tego drugiego okna ze salonu (tego bliżej tarasu) w zupełności jest dosyć światła, a znowu koszty i strata ciepła. Nie wiem czy dobrze widzę ze zdjęcia, ale masz te drugie drzwi na taras z pokoju? Jeżeli tak to pokój praktycznie nieustawny. Podejrzewam, że róg podciągu w kuchni styka Ci się z rogiem okna - będzie problem z zawieszeniem karnisza, a co za tym idzie firanek - ja w porę to zauważyłem i przesunąłem okno (w projekcie jest po prostu małe niedopatrzenie).

Ale powoli już domek jeżeli chodzi o bryłę na finiszu i to jest najważniejsze.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
w dowolnym miejscu w suficie wycinasz otwór na wentylator czy anemostat i łączysz go spiro z dachówką. oczywiście spiro ocieplone żeby nie skraplało się w zimę.

Dziekuje za odpowiedz, chciałem jeszcze zapytac jakiego przekroju masz murowane slupki z cegły klinkierowej, ja zastanawiam sie nad okraglymi kolumnami ale nie wiem czy to dobry pomysł. pozdrawiam Piotr

Dziekuje za odpowiedz, chciałem jeszcze zapytac jakiego przekroju masz murowane slupki z cegły klinkierowej, ja zastanawiam sie nad okraglymi kolumnami ale nie wiem czy to dobry pomysł. pozdrawiam Piotr

mam jeszcze pytanie co do włazu na strych , obawiam sie strat ciepła w zimie , może szło by go zrobic w wiatrolapie lub kotłowni - co o tym myslisz?

Słupy klinkierowe mam w taki sposób zrobione, że 4 cegły na warstwę na zakładkę, w środku solidny pręt do samego dołu, zalany betonem u góry nagwintowany żeby można było przykręcić gradówkę z murłatą. Wyłaz na strych dałem do garażu - musisz sobie kupić już ocieplony albo sam go sobie ocieplić. Niby powinien być z atestem ppoż, ale mam już dosyć tych ich durnych przepisów. :)

• 2 years później...

Witajcie. Mam zamiar postawic domek taki jak w temacie. Pytania kieruję do osob które budują bądz już mieszkają w tym domku.

W projekcie są fundamenty lane i ściany protherm 30 + styro lub welna. Chciałbym postawić ten domek na fundamentach z bloczków 24cm oraz sciany BK 24cm + 15cm styro. Co muszę zrobić aby to wykonać? Chodzi mi o dokumenty, jak zmienic to w projekcie?

Kilka okienek nie chcę, w garażu ma zostać jedno 60x60 zamiast 3, w łazience ma zostać jedno 60x60 zamiast 2, w sypialni nie chcę okna balkonowego, ma zostać jedno od strony zewnętrznej budynku, w salonie nie chce jednego okna na stronie zewnetrznej tzn tego blizej tarasu, ma zostac jedno na srodku budynku + drzwi tarasowe. Jak to zmienic w projekcie?

Słupy pod zadaszenie nad schodami wyjsciowymi oraz nad tarasem chce dać okrągłe betonowe (w projekcie są drewniane) no i usunąć słupy przy ścianach (belka na której opiera się dach miała by opierać się na ścianach i słupie na narożniku dachu) Jak to zmienic w projekcie?

Strop drewiany taki jak w projekcie, wełna 15 miedzy belki + 15 pod belki nad plyty gk na stelazu.

Kominy są 3, z czego 1 od łazienki a drugi od garażu. Można to tastąpić mechaniczną wentylacją, tzn na dachu kominek wentylacyjny w dachówce? Komin został by 1 od kotłowni i kuchni. Można takie zmiany wykonać?

Pytania oczywiście do osob BUDUJĄCYCH lub MIESZKAJĄCYCH w tym domku. Widziałem takie projekty wykonane np z BK więc pewnie idzie to zmienic, tylko jak?

Może macie jakieś sugestie, możecie doradzić co lepiej zrobić a czego nie robic w tym projekcie?

Pozdrawiam

Marek_bursztyn

Edytowane przez Marek_bursztyn

A może byś tak zadał to pytanie we właściwym dziale?

Albo jeszcze lepiej - użył wyszukiwarki i odnalazł wątek na temat budowy tego konkretnie domu ?

Łączę :p

No właśnie zadałem pytanie odpowiednim dziale i w nowym temacie tylko nie wiem dlaczego ktoś przeniósł to pytanie do tego tematu??

Było napisane w moim temacie a moj temat znikł i post został przeniesiony do tego tematu bez mojej wiedzy. O co chodzi?