Adaa_K 05.11.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 DZIEŃ DOBRY PROSZĘ O INFORMACJE JAKIE SĄ DUŻE WASZE DOMU (POW. UŻYTKOWA) CZY OK 200 M2 POW. UŻYTKOWEJ TO DUŻO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 05.11.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 DZIEŃ DOBRY PROSZĘ O INFORMACJE JAKIE SĄ DUŻE WASZE DOMU (POW. UŻYTKOWA) CZY OK 200 M2 POW. UŻYTKOWEJ TO DUŻO ? 200m2 pow użytkowej to sporo - ale pytanie w jaki sposób liczysz tę powierzchnię i dla jakiej ilości osób jest ten dom. Wliczasz garaż do tej powierzchni??? PS wyłącz caps lock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 05.11.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Na Trygława i Swaroga, nie krzycz Powierzchnia to kwestia względna. Mój projekt (poddasze użytkowe) to 180m pow. całkowitej, 130 uzytkowej (liczac po podlogach, odejmujac garaz, kotlownie, strych). I ja uważam, że więcej moja (wkrótce) 4-osobowa rodzina nie będzie potrzebować. Mysle, że jak poczytasz forum to coraz więcej ludzi idzie po rozum do glowy i stawia dom dla siebie a nie na pokaz dla sąsiadów. I strzelam, że średnia pow.uzytkowa to między 100-150m.kw (coraz więcej osób wybiera domy parterowe). Jakis czas temu w Muratorze byl spory artykul o kilku(nastu) rodzinach, ktore zaczely budowe w ramach akcji Muratora kilka lat wczesniej. I pytane o to, co by zmienily z perspektywy czasu w zdecydowanej większości stwierdizły, że drugi dom zbudowałyby mniejszy. Z drugiej strony - mój kolega buduje chate 400m.kw., i tez twierdzi ze nie ma w niej ani 1 cm kw. zbędnego A na marginesie: nie ma jednej definicji jak liczyc pow uzytkowa (ktore pomieszczenia wliczac, ktore nie, poddasze powyzej jakiej wysokosci pomieszczen etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 05.11.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ja mam 156 użytkowej ok 190 m całkowitej uważam osobiście że to jest w sam raz. Słuchajcie każdy buduje dla siebie. Ja buduję taki dom gdyż od urodzenia z mężem mieszkalismy w domach gdzie nie brakowało przestrzeni (oczywiście w porówniau z mieszkaniami z bloku) i dla mnie jest naturalne że nie wybuduję sobie klitki 100 m.Inną sprawą są osoby które całe lata mieszkały w bloku w 50 m i teraz przeprowadzają sie do 100 m domów. Dal nich to dużo . Znajomy teraz wybudował dom i ma salon z jadalnią ok 30 m + kuchnia 8 m i na prawde to nie jest dużo. Wydawać by się mogło że to dużo ale niestety nie. Pewnie jezeli ktoś nie ma funduszy to buduje na co go stać,a le moim zdaniem to jak już się coś robi to robić to porządnie i na lata i z czego jesteśmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 05.11.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 dla mnie jest naturalne że nie wybuduję sobie klitki 100 m. (...) Pewnie jezeli ktoś nie ma funduszy to buduje na co go stać,a le moim zdaniem to jak już się coś robi to robić to porządnie i na lata i z czego jesteśmy zadowoleni Zaraza staniesz się obiektem krucjaty stumetrowców i o tyle się z nią zgadzam, że dom 100m wcale nie musi być klitką. A co do funduszy to ja miałem na myśli nie tyle samą budowę - bo o ile wybudowanie większego domu zazwyczaj nie zmienia radykalnie kosztów, to późniejsza eksploatacja, ze wskazaniem na ogrzewanie, może być stresująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.11.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 121m2 powierzchni użytkowej - uważam, że jest w sam raz. Wystarczyłoby i 100m2 ale żona nie dała się przekonać. Dla mnie głównym priorytetem było znaleźć złoty środek między powierzchnią użytkową, komfortem mieszkania i kosztami późniejszego utrzymania. I tak stanęło na 120m2 powierzchni użytkowej + garaż, kotłownia 30m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 DZIEŃ DOBRY PROSZĘ O INFORMACJE JAKIE SĄ DUŻE WASZE DOMU (POW. UŻYTKOWA) CZY OK 200 M2 POW. UŻYTKOWEJ TO DUŻO ? 200 użytkowej to już chyba duuuży domek. Ja buduje 125+25 garaż i do pełni szczescia brakuje mi jakiś 10m2, no a jakby było więcej kasy to ideałem byłoby 150m2 domu i 35m2 garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monka81 05.11.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Zaraza staniesz się obiektem krucjaty stumetrowców i o tyle się z nią zgadzam, że dom 100m wcale nie musi być klitką. przepraszam jeżeli kogoś uraziłam nie to miałam na myśli. Zdaje sobie sprawe że 100 metrów domu to nie jest żadna klitka (chociaż dla mnie trochę przymało ) poprostu troche może przesadziłam przyznaje się bez bicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewagaga 21.10.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Bardzo proszę pomóc mi obliczyć powierzchnię całkowitą domu, wymiary w środku to:- piwnica 7,3x7,0, wysokość 1,8- pierwsze i drugie piętro 7,3x7,0 wysokość 2,4-strych z dachem czterospadowym 7,3x7,0 wysokość w najwyższym punkcie 2,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 21.10.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 114 m2 + garaż 24m2 + pom gospodarcze 10m2. Dla mnie wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 22.10.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 DZIEŃ DOBRY PROSZĘ O INFORMACJE JAKIE SĄ DUŻE WASZE DOMU (POW. UŻYTKOWA) CZY OK 200 M2 POW. UŻYTKOWEJ TO DUŻO ? 400-500 to duzo, 200 to jak dla mnie srednio. Zalezy jakimi standardami mierzyc. Jak tymi z prl, to pewnie ze lotnisko, ale co to za standardy? Tesciowie maja swoje wymarzone mieszkanie 45m2 na dwoje staruszkow i juz po 5 latach zauwazaja, ze sie z niczym nie mieszcza i troche ciasno, a kiedys byli zadowoleni. Rob tyle, ile bedzie wygodnie i na ile wystarczy, a nie pytaj na forum Zastanow sie ile miejsca potrzeba na ktore pomieszczenie i wyjdzie czy 200 to duzo czy malo. Mi wyszlo nawet troche wiecej, jesli juz chcesz porownywac. Poza tym 200m czego? Widzialem domy ktore maja tyle, z czego 70m korytarzy... to tez powierzchnia uzytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Bardzo proszę pomóc mi obliczyć powierzchnię całkowitą domu, wymiary w środku to: - piwnica 7,3x7,0, wysokość 1,8 - pierwsze i drugie piętro 7,3x7,0 wysokość 2,4 -strych z dachem czterospadowym 7,3x7,0 wysokość w najwyższym punkcie 2,0 sumujesz powierzchnie wszystkich pomieszczeń, łącznie z garażem, kotłownią, klatkami schodowymi i poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts