Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ozdobne drzewko przed domem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podpowiedzcie, co mogę posadzić przed domem? Chodzi mi o ozdobne drzewko rosnące do 4 m wysokości, odległości ok 6 metrów od północnej ściany, ale już z słońcu. Ziemia lekko kwaśna i niestety przeciągi od zachodu. Marzyła mi się magnolia. Nawet kupiłam piękną, szczepioną i niestety majowy przymrozek (-9stopni) całkowicie ją przemroził. Odbiła od korzenia, ale chyba za długo trzeba będzie czekać aby zakwitła.

pozdrawiam

a jarząb szwedzki lub wisnia bordowolistna- nie wiem jaka jest jej dokładna nazwa.

Chcę posadzic drzewko przed domem w podobnych warunkach i o podobnych rozmiarach. Chodzi o formę pienną o kulistym pokroju, w przyszłości podsadzę drzewko ozdobnymi roślinami (będzie rosło przy furtce wejściowej).

Może nie za bardzo kuliste, ale niewielkie oryginale drzewko tworzy jarząb Koehego. Nie ma go jednak w katalogu.

Inez_30, prosze powiedz, co to są te pomarańczowe wielkie lkwiaty (na zdjęciu takie wysokie przy rogu domu)???? I jakie mają wymagania...

pisała o nich parę postów wyżej :D to są Liguaria dentata-języczka pomarańczowa.

tam było o liściach, nie wiedziałam, że to o te chodzi

biorę :D

Podpowiedzcie, co mogę posadzić przed domem? Chodzi mi o ozdobne drzewko rosnące do 4 m wysokości, odległości ok 6 metrów od północnej ściany, ale już z słońcu. Ziemia lekko kwaśna i niestety przeciągi od zachodu. Marzyła mi się magnolia. Nawet kupiłam piękną, szczepioną i niestety majowy przymrozek (-9stopni) całkowicie ją przemroził. Odbiła od korzenia, ale chyba za długo trzeba będzie czekać aby zakwitła.

pozdrawiam

a jarząb szwedzki lub wisnia bordowolistna- nie wiem jaka jest jej dokładna nazwa.

dorzuce zdjęcie ode mnie z ona z bloku na razie kwitnie a potem wygląda jak ładniejsza wersja jarzębiny :lol:

http://img261.imageshack.us/img261/3252/p1080432vert.jpg

rajska jabłon by była sliczna, wiosną kwiaty, potem malutkie owoce, tylko sprzątania troszkę :)

bez - lilak pospolity, szczepiony na pniu, np. krasawica moskwy - cudowny w maju, gorzej po przekwitnięciu...

perukowiec - wymagający, choć byłby tu faktycznie ładnym kolorystycznie akcentem

a może jakaś odmiana wierzby? np. wierzba hakiro nishiki? przycinana utworzy piękną kulę , o różowo - łososiowym zabarwieniu młodych liści ...

Ja bym była za wierzbą :)

A może wierzba japońska-koniecznie na paliku,

żólty wiąz prowadzony na paliku też pięknie by sie prezentował.

masz jakieś zdjęcie ogrodu bardziej oddalone, które pozwoli uchwycić jego klimat i styl?

Nie przejmuj się młodymi nasadzeniami, czy niedokończonym chodnikiem :-), kliknij cos z oddali. Być może będzie tam pasowal jakiś duży bonsai z cyprysa?

Pozdrawiam.

kolejny głos na wierzbę, choć w sumie nie wiem, czy jednak nie była by za mała na to miejsce :)

Pomyślałam jeszcze o jarzębinie. Wiosną piękne kwitnie na biało, potem wiadomo - lśnią korale i przyciąga ptaki :) I to takie polskie drzewko, naturalnie się wpisuje do ogrodu.

a propos tej jarzębiny - jeśli tak, to w odmianie zwisającej - jarząb pospolity pendula - jest prześliczna

" 'Pendula' - korona nieregularna, o pędach zwisających, często powyginanych, bardzo długie. Pokrój podobny do wierzby płaczącej. Często szczepiona na pniu. Wysokość zależy od wysokości pnia na którym jest szczepiona. Polecana do sadzenia samotnie w miejscach wyeksponowanych."

Jezu to pytanie jest z ponad 2 lat a ja debilka szukam zdjęć. a właścicielka pytania już tu nie zagląda to trza mieć mózg. :roll: :lol: :lol:

Zaglądam, zaglądam :))

uwielbiam głóg i mam go posadzonego, ale w innym miejscu. Natomiast przed domem nadal rośnie magnolia. Okazało się że nie przemarzła załkiem, a w tym roku nawet kwitła.