Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana ze starej 80-letniej cegly

agnes943

Recommended Posts

witam serdecznie forumowiczow! Jestem laikiem w temacie a czekaja mnie remonty w 100-letnim domu .Moja druga polowka kocha sie we wszystkim co stare i sciana w korytarzu ma byc wylozona stara cegla.Obecnie cegla jest w oplakanym stanie (wg mnie).Co mozna zrobic zeby sciana wygladala estetycznie.

Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.

pozdrawiam

Nie ma to jak dobre rady, które wiele wnoszą w temacie... Szczotka druciana, ewentualnie wiertarka do tego, szop albo inny specyfik i duuuużo pracy w pyle, ale efekt końcowy może być wart tego. Na koniec wedle upodobań fugowanie, jakaś impregnacja. Widziałem takie ściany - przed remontem większość pukała sie w głowę. Po remoncie większość zazdrościła. W domu mam kilka ścian z cegły - ale to już kwestia gustu. Zależy jaki jest stan faktyczny tej cegły i jaki efekt końcowy chcesz osiągnąć. Jeśli coś na wzór "doskonałości" klinkieru - to raczej sobie daruj, jeśli klimat starego muru - warto spróbować.

• 10 years później...
Czy ktos ma u siebie sciane z cegiel? Planuje taka w kuchni i bardzo prosilabym o zdjecia, gdyz nie wiem jaka podloga bedzie do tego pasowac. Teraz wszyscy, albo raczej 90% osob kladzie gres drewnopodobny, a ja chcialabtm cos bardziej uniwersalnego w postaci plytek, ale nie wiem jakie. Najlepiej gdybym mogla takie same polozy w kuchni, korytarzu i lazience. Bardzo prosze o inspiracje. Google takowych w pelni nie dostarcza gdyz nie znalazlam jakie plytki beda ladne do tych 3 pomieszczen jednoczesnie.

• 2 weeks później...
witam serdecznie forumowiczow! Jestem laikiem w temacie a czekaja mnie remonty w 100-letnim domu .Moja druga polowka kocha sie we wszystkim co stare i sciana w korytarzu ma byc wylozona stara cegla.Obecnie cegla jest w oplakanym stanie (wg mnie).Co mozna zrobic zeby sciana wygladala estetycznie.

Bede wdzieczna za kazda podpowiedz.

pozdrawiam

Szanowna Pani,

jeśli cegła jest w złym stanie, to przywrócenie jej estetycznego stanu jest możliwe, jednak wymagać będzie dużo pracy. Konieczne będzie przede wszystkim dokładne oczyszczenie powierzchni z użyciem narzędzi mechanicznych i jej odpylenie. Potem cegły można zaimpregnować lub wykonać fugi. Jeśli uzna Pani tego typy prace za zbyt czasochłonne, to rozwiązaniem jest oczyszczenie podłoża i jego zagruntowanie gruntem ACRYL-PUTZ® GU40 i montaż płyt gipsowo-kartonowych, które można spoinować z użyciem masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® MS 30. Inna możliwość to zagruntowanie cegieł i aplikacja tynku.