hanka55 18.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Większość roślin transgenicznych na świecie pochodzi z nasion amerykańskiej firmy Monsanto, do początków lat 80. znanej głównie z produkcji środka Agent Orange używanego podczas wojny w Wietnamie do niszczenia dżungli, czy herbicydu Roundup. To na ten środek jest zaprogramowana genetycznie większość roślin GMO, więc trzeba go używać do odchwaszczania upraw. Europejscy naukowcy biją na alarm, że działa toksycznie na komórki ludzkie, zabija pszczoły, odkłada się w glebie i wodzie. http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/Strategie/biznes-genetycznie-zmodyfikowany,20117,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.04.2014 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 GLIFOSAT I JEGO PREPARATY – TOKSYCZNOŚĆ, NARAŻENIE ZAWODOWE I ŚRODOWISKOWE Uniwersytet Łódzki / University of Lodz, Łódź, Poland Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Biofizyki Skażeń Środowiska autorzy: Marta Kwiatkowska Paweł Jarosiewicz Bożena Bukowska Streszczenie Glifosat (N-fosfonometyloglicyna) to składnik preparatów herbicydowych, stosowanych do ochrony upraw rolniczych i ogrodni-czych. W artykule analizie poddano dane (głównie z publikacji z lat 2010–2013) dotyczące działania glifosatu i zawierających go preparatów w ostatnim dziesięcioleciu. Omówiono także narażenie zawodowe na ten związek. Początkowe doniesienia o rzekomej biodegradowalności glifosatu w środowisku okazały się błędne. Stwierdzono, że zostaje on w glebie i z wodami podziemnymi może docierać do ludzi. Według najnowszych publikacji glifosat u ludzi wykrywany jest w niskich stężeniach we krwi. Badania wskazują też na związek między stosowaniem glifosatu a zachorowalnością ludzi na raka. Publikacje przytoczone w niniejszym artykule, które wskazują na możliwość indukcji zmian nowotworowych przez ten herbicyd, spowodowały kontrowersje i zaniepokojenie w świecie naukowym. Opisując w niniejszej pracy niekorzystne działanie glifosatu i jego preparatów, skupiono się także na publikacjach dotyczących jego roli w zaburzeniach hormonalnych poprzez hamowanie ekspresji białka StAR (steroidogenic acute regulatory protein) oraz inhibicję aromatazy. Przedstawiono informacje wskazujące na to, że preparaty zawierające glifosat mogą zachowywać się jak typowe modulatory hormonalne. Opisano proces tworzenia reaktywnych form tlenu (RFT) pod wpływem działania glifosatu oraz zmiany w systemie redox komórki. Omówiono jego wpływ na nekrozę i apoptozę komórek. Ponadto scharakteryzowano jego wpływ na aktywność acetylocholinoesterazy, wykazując, że glifosat jako herbicyd fosfonianowy nie hamuje bezpośrednio aktywności tego enzymu. Zauważono, że liczne prace zgodnie wskazują na wyższą toksyczność preparatów zawierających glifosat od toksyczności samej substancji czynnej. Omówione zagadnienia jednoznacznie sugerują konieczność prowadzenia dalszych prac oceniających toksyczność glifosatu i jego preparatów oraz powodowanych przez nie zagrożeń dla ludzi. Med. Pr. 2013;64(5):717–729 Słowa kluczowe: glifosat, roundup, acetylocholinoesteraza, nowotwory, zaburzenia hormonalne Całość: http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/MP_5-2013_M_Kwiatkowska.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 27.04.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 ok rundup rozumiem - nie dotykamya co z 'MNISZEK 540SL' ? generalnie skład nic nie mówiący zwykłemu zjadaczowi chleba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2014 wszytsko i tak jedzie na glifosfacie. A zwykły ocet pół na pół z wodą działa podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borekbp 29.04.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 Elfir, z tym octem to ściema, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 nie wiem, nie używalam Ale w angielskojęzycznych stronach o ogrodnictwie "organic" tylko ocet polecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 zrobiłam test z octem (z mydłem jako zwiększeniem przyczepności) Mniszka załatwił całego. Także młodziutką komosę i wiechlinę. Chrzan - liście są poparzone, ale nie zwiędłyPerz - zero efektu, gdyż po pionowych liściach środek za szybko spływał. Prawdopodobnie potrzebny byłby ocet 10-15 % na starsze chwasty i dobry adiuwant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubidubidam 09.05.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Witajcie ja mam do odchwaszczenie i generalnie do pozbycia się roślinności w całości teren wielkości 50x100 metrów (nie ma drzew, są trawy przeróżne wijące sie po ziemi pędy i krzaczki...to raczej oczywiste, że pielenie odpada... o randapie się tu różnie pisze...więc może ktoś tu ma jakiś pomysł żeby po zabiegach została goła ziemia?dopiero po takim zabiegu przyjedzie specjalista który oceni co i jak ma zrobić, żeby teren możliwie maksymalnie wyrównać i ruszyć z sianiem trawy pzdrW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 jak nie chcesz Roundapu to wybierz innych herbicyd totalny Innna opcja to ręczne pielenie, zacienianie czrną folią itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.05.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 ciąg dalszy efektów doświadczeń z octem - ocet nie niszczy korzeni, tylko liście. Więc mniszek odbija. Młodziutkie chwasty nie (ale powyrastały nowe, musiałabym tym octem lać ogród w kółko). Chyba jednak czarna folia jest skuteczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 19.05.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Niestety z octem cieńko. Próbowałem na podjeździe z kostki granitowej, próbowałem wypalać palnikiem na propan butan, tak samo. Nie chcę używać rundupu. Co powiecie na sodę kaustyczną? tylko przy kostce. Edytowane 19 Maja 2014 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.05.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 nie uszkodzisz kostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalbuk 05.02.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 A czy ktoś może stosował ten najnowszy herbicyd Roundup Flex 480. Czytałem o nim ostatnio na Agropolska i można go ponoć stosować niemal od razu po deszczu i w niskich temperaturach. Mam dość deszczowy mikroklimat, przez co jestem szczególnie zainteresowany takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolmik 05.02.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) co z tym zaraz po to ja był bym ostrożny fakt po deszczu otwierają się kanaliki w roślinkach żeby transportować wode do śriodka ale ja zawsze czekam ok 1-2h po deszczuwiem że to nie ekologiczne ale czasem też pomaga przepalony olej Edytowane 6 Lutego 2015 przez rolmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 07.02.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 wiem że to nie ekologiczne ale czasem też pomaga przepalony olej Nie wiem czy nieekologiczne, ale głupie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts