Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okrągłe okno!

soNIa_m

Recommended Posts

Ja ma kilka okien półokrągłych

generalnie w domu ma nie być żadnych firanek , zasłonek itp ,

ale zastanawiam się nad oknem w łazience ( góra od strony wejścia lewa strona )

coś chyba powinnam tam wykombinować .

Dla dobrego rozeznania syttuacji wklejam foto domku

http://images32.fotosik.pl/268/e0e03f8df61140dbm.jpg

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może okleje je folią lustrzaną od zew. Pewnie pochłaniałaby światło dzienne, ale nie mam innego pomysłu. Co sądzicie?

No właśnie, wie ktoś może w jakim stopniu taka folia ogranicza światło?

U nas okrągłe okno jest w obu łazienkach... wygląda fajnie, bo jeszcze nie mieszkamy. Ale jak się wprowadzimy, to czymś to będzie trzeba zakryć :p

• 3 months później...

Odnawiam wątek.

Czy ktoś zna firme ,która zrobiłaby okrągłe okno z okuciem obrotowym ( zdaje sie ,że firma Winkhaus takowe produkuje).

Ja mam okrągłe okno na poddaszu na wysokości ok. 9 m. Chciałabym , aby było dostępne do mycia - stad pomysł okucia obrotowego. Niestety ,żadna z firm produkujących okna ( a mających przedstawicielstwo w mojej miejscowości) nie chce tego wykonać. Okno ma średnice 90 cm. Proponowano mi okno nie otwierane- odpada.Okno ze słupkiem na środku i otwarciem po jednej stronie( ale te wszystkie elementy tak efektywnie zmniejszaja powierzchnie szyby ,że okno robi sie malutkie) -tez odpada. Najbardziej pasuje mi obrotowe.Tylko kto je wykona. Może podpowiecie. Liczę bardzo na pomoc forumowiczów

Odnawiam wątek.

Czy ktoś zna firme ,która zrobiłaby okrągłe okno z okuciem obrotowym ( zdaje sie ,że firma Winkhaus takowe produkuje).

Ja mam okrągłe okno na poddaszu na wysokości ok. 9 m. Chciałabym , aby było dostępne do mycia - stad pomysł okucia obrotowego. Niestety ,żadna z firm produkujących okna ( a mających przedstawicielstwo w mojej miejscowości) nie chce tego wykonać. Okno ma średnice 90 cm. Proponowano mi okno nie otwierane- odpada.Okno ze słupkiem na środku i otwarciem po jednej stronie( ale te wszystkie elementy tak efektywnie zmniejszaja powierzchnie szyby ,że okno robi sie malutkie) -tez odpada. Najbardziej pasuje mi obrotowe.Tylko kto je wykona. Może podpowiecie. Liczę bardzo na pomoc forumowiczów

Mi takie okno zaproponowała firma Oknoplast z Krakowa siedziba w Gnieznie.

• 2 months później...
  • 4 weeks później...

Witam.

Bardzo pomogły mi Wasze wypowiedzi w poszukiwaniu okrągłego okna.

Już traciłam nadzieję, że dostanę gdzieś takie, które będzie okrągłe, uchylne, bez poprzeczki i na otwór o średnicy 90 cm.

Wiele firm wykonuje uchylne okno okrągłe tylko z poprzeczką i do tego jeszcze niekiedy minimalny otwór dla okna uchylnego to np. 100 lub 110 cm.

Ale znalazłam takie jak potrzebowałam w Oknoplast Kraków i to całkiem niedrogie, bo w obustronnym kolorze kosztuje 1170 zł. Co prawda jeszcze go nie mam ale już zamówiłam. Mam nadzieję, że jakościowo też będzie ok.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Marta

• 4 weeks później...

Ja już swoje z Oknoplast Kraków uchylne na otwór o średnicy 90 cm mam.

Wygląda całkiem nieźle . Nie pamiętam dokładnie minimalnych wymiarów otworu dla okna uchylnego z tej firmy, ale kojarzę, że musi mieć coś ok. 80 kilku cm.

Nie wiem czy czasami okien obrotowych nie robią też na małe wymiary?

[/url]

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 6 months później...

Kochani

Proszę o Waszą radę. Budujemy domek Rozalin i mamy dużo okien, wszystkie będą ze szprosami wewnętrznymi. Mamy też w kuchni jedno okno okrągłe nieotwierane 79 cm i zastanawiamy się, czy też robić ze szprosami czy nie. No bo skoro wszystkie ze szprosami to to też, żeby pasowało, ale z drugiej strony nie wiem, czy takie okrągłe okienko nie straci na swoim uroku jeśli je się podzieli na kwaterki jak torcik.

Co Wy sądzicie? Jeśli macie zdjęcia pokazujące kombinację okien zwykłych ze szprosami i okien okrągłych bez (lub ze) szprosami to proszę dajcie znać. Jestem w kropce!