Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest jeszcze jedna możliwość. Ciekawe, że nikt jej tu jakoś nie rozważa... :roll:

AKUMULATOR CIEPŁA!

Domek jest mały. Zapas zgromadzonego ciepła na jego potrzeby WPROST zależy od wielkości/ kubatury domu. Tu - małego, więc i zapas nie musi być ogromny!

Wielokrotnie i w wielu wątkach oraz wiele osób liczyło już teoretyczne podstawy takiego rozwiązania.

Tani prąd jest nocą. Zimno też bardziej dotkliwe nocą.

Jeżeli znajdziemy gdzieś miejsce na baniaczek fi 800 i wysokości 2m (tona wody), to możemy w tej wodzie CAŁĄ NOC gromadzić ciepło grzałkami, których sprawność przetwarzania energii jest 100%. Dobowe zapotrzebowanie na energię jest znane (wyliczone). Jeżeli zgromadzimy półdobowy zapas, to swobodnie możemy z takiego bufora zasilać dom w godzinach "drogich" uzupełniając ładunek i grzejąc jednocześnie chałupę w czasie rzeczywistym w godzinach "tanich".

Wymóg jest taki, że te niteczki od prądu muszą móc 2 razy więcej niż potrzeba. Bo w pewnych godzinach one muszą przenosić 200% zapotrzebowania (bo w innych 0% - średnio 100%).

Elektryczne grzejniki akumulacyjne gromadzą ciepło w szamocie czy jak go zwał w temperaturach rzędu 550-600stC. Racjonalne i sprawne dysponowanie strumieniem tak zgromadzonego ciepła łatwe technicznie nie jest, materiałowo - wymagające (byle co tych temperatur nie zniesie). Stąd pewnie ich cena.

Ale...

Ale wodne podłogowe zasilamy +30stC(około) więc w takim baniaczku możemy mieć NAPRAWDĘ SPORY ZAPAS! Zwłaszcza, że w obiegu "wraca" około 25stC i trzeba "dodać" tylko 5 z tego baniaka, który może "na starcie" mieć np. 90stC.

Taka instalacja NICZYM się nie różni od instalacji pędzonej kominkiem z PW, pompą ciepła, piecem gazowym czy proponowanym tu PRĄDEM!

Bierze "CO JEST" i wtedy kiedy jest. Oddaje kiedy potrzeba.

Dodatkowo, można w tym buforze te wymienione funkcje łączyć a nawet dołożyć solara (jeśli taka wola).

Koszt?

Podłogówka - jak podłogówka.

Inne - tak jak inne (kominek, piec gazowy czy PC)

Grzałki w tym bojlerze? - PO 100 zł sztuka! (dałbym 3 x 3 = 9, zespolone)

Są takie co mają 3 segmenty po 1,5kW = 4,5kW (razem 13,5kW)

10 godzin te 13,5 kW po 0,22zł = 29,7 zł. (Czy naprawdę tyle potrzeba na dobę w tak małym domku? Bo tyle się w ten sposób da, a można tyle ile potrzeba!).

Pozdrawiam Adam M.

Acha!

Zgubiłem...

DLATEGO warto dać sporo ocieplenia gdzie się da i dobrze uszczelnić chałupę. Do tego MĄDRY sposób wentylowania (mechaniczna) i ew. odzysk+ GWC.

Razem - tanio i na lata.

Adam podobno jesteś najlepszym doradcą na tym forum a próbujesz wciskać kit ludziom , jeśli nie w całości to przynajmniej w części.

Już wyjaśniam o co mi chodzi.

Ogrzewanie elektryczne czy to z sieci energetycznej, czy to z elektrowni wiatrowej, solarów czy agregatów prądotwórczych zawsze było, jest i będzie najdroższe w eksploatacji.

Owszem najłatwiej takie ogrzewanie zautomatyzować , ale koszty ogrzewania zawsze bedą wyższe niż ogrzewanie propanem, gazem ziemnym,ekogroszkiem czy drewnem.

Twierdzisz że tani prąd jest nocą - nie do końca: trzeba mieć licznik II taryfowy ale wówczas w taryfie dziennej (6-14 i 16-21)płacimy drożej niż przy liczniku I taryfowym, a tylko w godz. 21-6 i 14-16 mamy nieco tańszą energię.

Tańszą ale nie tanią.

A przy uwolnieniu cen energii el. co nastąpi w obecnym roku, ogrzewanie domu energią elektyczną spowoduje katastrofę finansową u właściciela.

Ja eksperymentowałem z różnymi wariantami ogrzewania: od pieca węglowego (koksowego) typu "Camino", kotła gazowego typu "Bepis" czy elektrycznego c.o. wyszło mi że najekonomiczniej (co nie znaczy najtaniej)jest ogrzewać gazem ziemnym z kotłem kondensacyjnym.

Już wyjaśniam - nie sprzedaję takich kotłów ani żadnych innych.

Proponujesz tonę wody (1m3) w zbiorniku i grzałki elektyczne.

Masz czajnik elektryczny bezprzewodowy ? Jak szybko grzałki zarastają kamieniem ?

W instalacji c.o. gdzie masz sporo ponad 1000l wody muszisz tą wodę uzdatniać bo ci grzałki pokryją się kamieniem (reklama: dłuższe życie każdej pralki to Calgon.....).

No to by było na tyle.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240482

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W instalacji c.o. gdzie masz sporo ponad 1000l wody muszisz tą wodę uzdatniać bo ci grzałki pokryją się kamieniem (reklama: dłuższe życie każdej pralki to Calgon.....).

No to by było na tyle.

a słyszałeś, że wynaleziono katody anodowe? :)

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240488

A ja uważam, że adam rzeczywiście jest najlepszym doradca na forum. Dzięki jego wyliczeniom, jestem juz pewna, że ogrzewanie prądem zupełnie się nie opłaca. 29,7 x 30 dni = prawie 900 pln miesięcznie. Dzięki adamie_mk :-)
https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240521

Spróbujmy sprawę odrobinę uporządkować!

Jeżeli dom jest bardzo dobrze docieplony i szczelny. Jeżeli ma też w pełni kontrolowaną wentylację (mechaniczną) i wsparcie w postaci GWC (dającego wymierny w złotówkach zysk) to trzeba mu zapewnić tylko tyle ciepła, ile traci przez ściany i strop z podłogą (przegrody) plus straty wentylacyjne (do oszacowania).

Razem tego średnio przy kubaturach tu najczęściej opisywanych wychodzi około 100kWh na dobę. To w mrozy!

To NIE MOJE DANE!!! To jest to, co tu wyczytałem i stale jest powtarzane!

CO BY NIE ROBIŁ - TO U WAS BĘDZIE PODOBNIE!

Można sobie ciągnąć rurkę z gazem te 500mb i dokupić wypaśny piec kondensacyjny z bogatym sterowaniem! (za ile?)

Można sobie kazać butelkę na LPG, reszta jak wyżej (za ile?)

Można też postawić piec na eko czy inny groszek, pelety, pestki, słomę, ziarno, węgiel czy butelki PET - ale wtedy trzeba go doglądać i mieć dla niego osobny "apartament" (znowu - za ile?)

Obojętne - gazowy czy stałopalny, to bez komina nie zadziała!

Można też te 100kWh sobie przepompować z miejsca, gdzie odłogiem leży, za jakieś ćwierć ceny (pompą ciepła). Pompy darmo nie dają!

W końcu! Poczytajcie Jeziera. On grzeje prądem, bo mu najtaniej wychodzi. Też liczył, tak jak Wy. Argumentuje konkretnie.

Jeżeli zorganizujemy sobie akumulator ładowany tym co jest i wtedy gdy jest, to można sobie pozwolić na korzystanie niskotemperaturowe ze zgromadzonego ładunku wtedy, gdy potrzeba. Ładować go można od solarów przez kominek z PW do grzałek. Tylko od nas zależy co każemy, bo układ powinien być w pełni sterowalny.

Argumentowanie, że "prąd jest najdroższy" uznaję za demagogię!

WCALE TAK NIE JEST! No, chyba, że ktoś nie wie/nie umie sobie tego dobrze zbudować. Wtedy tak mu wyjdzie. Ale wtedy KAŻDY system grzewczy słabo mu wyjdzie!

ZBYSZEK_SK pisze tak "Masz czajnik elektryczny bezprzewodowy ? Jak szybko grzałki zarastają kamieniem ? "

Mam taki czajnik. Ale...

Opowiedz nam, proszę, jak często - to znaczy ile razy dziennie, wymieniasz zład w swoim systemie grzewczym?

Wiesz co to "przemijająca twardość wody?" Wiesz na czym "to" polega? Są też różne metody uzdatniania wody do systemu grzewczego. Zmiękczania jej (pozbawiania kamienia), ale znasz kogoś, co się w to bawił we własnym domu?

Ja nie znam. Nikt kolumny jonitowej nie postawił, bo i nie trzeba!

Piszesz też tak "Ogrzewanie elektryczne czy to z sieci energetycznej, czy to z elektrowni wiatrowej, solarów czy agregatów prądotwórczych zawsze było, jest i będzie najdroższe w eksploatacji. "

Przecież to jawna nieprawda!

Zajrzyj kiedyś w swoim wolnym czasie na wysypisko śmieci czy do oczyszczalni ścieków, takie co bardziej "Unijne". Tam z odpadowego biogazu pędzone są spore generatory i kogeneratory! Można powiedzieć, że dają gratis tę energię (pomijając jednorazowy koszt instalacji).

Oczywiście, nie namawiam do budowy takich instalacji w każdym domu!

Chcę tylko stwierdzić, że ZAWSZE trzeba solidnie policzyć CO jest najtańsze w danym przypadku.

Pozory mylą, jak powiedział pewien jeż złażąc ze szczotki! :lol:

Każdy inwestor wybiera sam takie rozwiązanie, do którego jest najbardziej przekonany. Jedni lubią robić kotłownię w salonie, a inni pilotem czy SMSem sterować wiele funkcji w domu...

I dobrze...

Pozdrawiam Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240570

A ja uważam, że adam rzeczywiście jest najlepszym doradca na forum. Dzięki jego wyliczeniom, jestem juz pewna, że ogrzewanie prądem zupełnie się nie opłaca. 29,7 x 30 dni = prawie 900 pln miesięcznie. Dzięki adamie_mk :-)

Faktycznie mi to umknęło.

Właśnie wczoraj był inkasent z ZE i zostawił rachunek za energię eletryczną.

Czytam z rachunku (licznik całodobowy I taryfowy):

1. opłata zmienna całodobowa za usługe dystrybucji 0,1783PLN/kWh netto

2. opłata za energię czynną całodobową 0,157PLN/kWh netto

Daje to w sumie prawie 0,41PLN/kWh (doliczając opłaty stałe za licznik oraz usługę dystrybucji).

10h * 13,5kW = 135kWh/dobę * 30 dni = 4050kWh/m-c

koszt : 4050* 0,41PLN =1660 PLN/m-c

Przy liczniku II taryfowym przy grzaniu w II taryfie wyjdzie taniej ale jak przyjdzie dogrzać w dzień to cena kWh idzie w górę prawie dwa razy.

To jest koszt przy cenach energii el. ze stycznia 2008r.

Co będzie dalej ....

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240572

widać, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem - ten koszt to maksymalne zuzycie prądu tych grzałek, jakie jest fizycznie mozliwe - a jestem pewien, że zużyją znacznie mniej

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240581

DLACZEGO nie chcesz DOKŁADNIE przeczytać co piszę? :o

KTO Ci każe te 13kW załączać? :o :o :o

Mając akumulator-bufor grzejesz kiedy potrzebujesz a licznik sobie w tym czasie STOI!!!

Kręci się wtedy, gdy energia jest najtańsza. W nocy!

Poza tym ! STALE liczysz maksymalną moc dysponowaną! WCALE tyle nie potrzebujesz, jak za oknem są znośne temperatury...

Adam M

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240585

Drogi Adamie. Widzę że znasz się na rzeczy (bez ironii).

"Jeżeli dom jest bardzo dobrze docieplony i szczelny" - a ile to bedzie kosztowało ?

Ładnych parę lat temu wyliczano tzw. ekonomiczną grubość izolacji ściany - wyliczenia pokazywały że 5cm styropianu jest optymalną grubością. W obecnym czasie absolutne minimum to 10 cm styropianu.

Optymalnie 15cm - koszty.

Kontrola wentylacji czyli rekuperacja -koszty.

"Możnasobie ciągnąć rurkę z gazem te 500mb i dokupić wypaśny piec kondensacyjny z bogatym sterowaniem! (za ile?) " - rurke z gazem ma obowiazek ciągnąć gazownia a ja jedynie od skrzynki gazowej do domu - własnie postawili mi skrzynkę gazową w granicy działki.

Piec a właściwie kocioł gazowy c.o. Viessman (wersja kondensacyjna) ja kupuję - koszt. ok.9000PLN.

Dozór polega za zejściu raz w tygodniu do kotła sprawdzić cisnienie w instalacji ew. zobaczyć ile gazu wypaliłem .

"Piszeszteż tak "Ogrzewanie elektryczne czy to z sieci energetycznej, czy to z elektrowni wiatrowej, solarów czy agregatów prądotwórczych zawsze było, jest i będzie najdroższe w eksploatacji. "

Przecież to jawna nieprawda! " Faktycznie przedobrzyłem:powinno być - Ogrzewanie elektryczne czy to z sieci energetycznej czy agregatów prądotwórczych zawsze było, jest i będzie najdroższe w eksploatacji.

I to jest prawda.

" Zajrzyj kiedyś w swoim wolnym czasie na wysypisko śmieci czy do oczyszczalni ścieków, takie co bardziej "Unijne". Tam z odpadowego biogazu pędzone są spore generatory i kogeneratory! Można powiedzieć, że dają gratis tę energię (pomijając jednorazowy koszt instalacji). "

No właśnie ten jednorazowy koszt instalacji.

Co jest tanie w inwestycji jest drogie w eksploatacji i na odwrót.

Zbiornik+grzałki - tanie w inwestycji drogie eksploatacji.

Pompa ciepła z podłogówką - droga w inwestycji tanie w eksploatacji - i to przy zasilaniu energią elektryczną.

Ja jednak zostane przy swoim: jak chcesz tanio się ogrzewać to musisz wydać dużo kasy na ocieplenie i porządną instalację grzewczą.

To by było wszystko, ide grać w szachy na kurniku.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240631

Jak by Ci tu tak przystępniej.... :roll:

Ja to wiem, ale wiele (prawie wszystko) to ja sobie umiem "tymi ręcami..." :lol:

Dla mnie wcale nie jest tak, że "dobre - lepsze - Niemieckie!"

Mylisz pojęcia! Dom szczelny to wcale nie dom z rekuperatorem!

Chyba nie gadamy o tym samym... Nie zawsze...

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240641

No to by było na tyle.

Już trochę pałętam się po tym podłym świecie, ale jeszcze o tym nie słyczałem..... ale domyślam się o co Ci chodzi.... a to tak zupełnie na marginesie....

Adamie_mk... Ty rzeczywiście trochę siejesz demagogię.... Niezależnie od doskonałego ocieplenia i innych form oszczędzania energii; tanie źródło energii - będzie tanie, a drogie - będzie drogim.... i Oczywiście prąd zalicza się do tych drugich, a już w połączeniu z instalacją bufora i całej automatyki, jest drogi również w cyklu inwestycyjnym.

Obecnie gaz ziemny nie ma, jak na razie, konkurenta w bezobsługowych systemach ogrzewania, a prąd jest droższy od oleju i gazu z butli, nawet w taryfie G12.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240642

No to by było na tyle.

A słyszałeś że wynaleziono anody katodowe ? :lol:

Wiem że anoda i katoda sa w diodzie, triodzie, pentodzie i innych. :D

Ciekawe co wyjdzie jak zastosujemy katodę anodową i anodę katodową - chyba nam się wszystko zneutralizuje. :wink:

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240644

lukol-bis

Bardzo proszę - zastanów się i odpowiedz, czy o tym samym myślimy!

Wydaje mi się, że Ty podnosisz tu CENĘ NOŚNIKA ENERGII.

Jeżeli to akurat masz na myśli - to masz rację, całą rację i wyłącznie rację!!!

Ja piszę o koszcie grzania, gdzie można zastosować tym droższy nośnik, im mniej go potrzeba, dla podniesienia bezobsługowości i komfortu grzania!

CZEMU rozróżnienie tego jest takie trudne?! :o

Jeżeli trzeba ogrzać 50m3 grubo opatulone to wybrałbym nośnik NAJDROŻSZY bo wyjdzie NAJTANIEJ. Nie dorabiałbym do tej klitki kotłowni o podobnej kubaturze i komina!

O takich relacjach piszę! W kiepskim piecu to i 50% energii w komin bezproduktywnie i bezpowrotnie można puścić! I co wtedy wychodzi taniej?

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240694

Drogi Adamie. Widzę że znasz się na rzeczy (bez ironii).

"Jeżeli dom jest bardzo dobrze docieplony i szczelny" - a ile to bedzie kosztowało ?

Ładnych parę lat temu wyliczano tzw. ekonomiczną grubość izolacji ściany - wyliczenia pokazywały że 5cm styropianu jest optymalną grubością. W obecnym czasie absolutne minimum to 10 cm styropianu.

Optymalnie 15cm - koszty.

styropian jest tani - różnica między 10 a 15 cm w kosztach jest niewielka - u mnie elewacji 200m2 - czyli różnica 10m3 czyli 1500 zł średnio - a ocieplenie warto zrobić raz a dobrze bo robocizna jest droższa od tego styropianu

co do prądu w pierwszej taryfie -u mnie zmywarka, pralka itd chodzą w drugiej taryfie - w drogiej chodzi to co musi :-)

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240706

lukol-bis

Bardzo proszę - zastanów się i odpowiedz, czy o tym samym myślimy!

Wydaje mi się, że Ty podnosisz tu CENĘ NOŚNIKA ENERGII.

Jeżeli to akurat masz na myśli - to masz rację, całą rację i wyłącznie rację!!!

Ja piszę o koszcie grzania, gdzie można zastosować tym droższy nośnik, im mniej go potrzeba, dla podniesienia bezobsługowości i komfortu grzania!

CZEMU rozróżnienie tego jest takie trudne?! :o

Jeżeli trzeba ogrzać 50m3 grubo opatulone to wybrałbym nośnik NAJDROŻSZY bo wyjdzie NAJTANIEJ. Nie dorabiałbym do tej klitki kotłowni o podobnej kubaturze i komina!

O takich relacjach piszę! W kiepskim piecu to i 50% energii w komin bezproduktywnie i bezpowrotnie można puścić! I co wtedy wychodzi taniej?

Adam M.

Jaśniej nie można.

Ja mam pod domem gaz (5 m), a biorę prąd.

Dlaczego? Bo buduję dom prawie pasywny, inwestycja śmiesznie mała w porównaniu do kotła z całą instalacją gazową.

Eksploatajca- tylko ciut droższa przy prądzie ale to oczywiste koszt 1 kWh się nie zmienia wraz z zapotrzebowaniem.

Wszytsko sobie przeliczyłem i wyszlo że bardziej opłaca mi sie prądem w taniej taryfie, ale tylko przy domku max. 3 no może 4 - litrowym.

Krotko- im mniej potrzebujemy ciepła tym różnica w kosztach eksploatacyjnych mniejsza.

Inwestycja za ocieplenie wyższa napisze ktoś- tak ale potem "eksploataja" ocieplenia darmowa a energia drożeje.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240733

DLACZEGO nie chcesz DOKŁADNIE przeczytać co piszę? :o

KTO Ci każe te 13kW załączać? :o :o :o

Mając akumulator-bufor grzejesz kiedy potrzebujesz a licznik sobie w tym czasie STOI!!!

Kręci się wtedy, gdy energia jest najtańsza. W nocy!

Poza tym ! STALE liczysz maksymalną moc dysponowaną! WCALE tyle nie potrzebujesz, jak za oknem są znośne temperatury...

Adam M

Napisałeś "czy na prawdę potrzeba aż tyle" a ja wysunęłam wniosek, że skoro mój dom ma mieć 150 m2 to pewnie tyle będzie trzeba, bo gdyby nie trzeba bylo to po co tak duzy zasobnik? Ogrzewanie to mój nastepny dylemat do rozstrzygnięcia i temat niezmiernie mnie interesuje. Czy uważasz, ze takie rozwiązanie na prawdę może być konkurencyjne np. z pompą ciepła za 23 tyś.? Ile w takim razie energii potrzebne by było do ogrzania takiego domu? Dodam, że mieszkam w rejonie kraju, gdzie zimy są długie i mroźne. Moi znajomi ogrzewaja dom o podobnej powierzchni olejem i wydają 12 tyś. rocznie na CO i CUW. Dla mnie to kosmos, bo jak tu spłacać kredyt przy takich wydatkach bieżących? Przepraszam jesli cię uraziłam :)

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240752

Jak się czyta nietóre posty.... to aż człowiek się zastanawia; dlaczego te ludzie sa takie glupie.... a tylko kilku madrych sie znalazło.... i to wszyscą są na tym forum.

Już dawno buderusy, viesmany i cała reszta gazowego towarzystwa powinna pójść z torbami...... ale te głupie ludzie ich tylko ratują przed bankructwem.....

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240760

lukol-bis

Spostrzeżenie dość odkrywcze, ale trochę jakby w bok od tematu... :roll:

Przecież tu nikt nikomu niczego nie narzuca! Nie każe! Nawet do czytania nie zmusza!

Jak chcesz - to pal nawet diamentami! (to też węgiel, i to bardzo czysty) :lol:

renjul

W pompę ciepła dla domu, gdzie zimy są długie i mroźne za 23 tysiące, to ja za bardzo uwierzyć nie mogę. Tam dolne źródło MUSI być odpowiednio dobrze policzone i nieco większe niż w innym kawałku kraju.

Poza tym. Pompa pracuje "live". W czasie rzeczywistym. Daje tyle (no, powinna!) ile w danej chwili potrzeba. Niezależnie od chwilowej taryfy, ceny jednostkowej itp.

MOŻNA sobie wyobrazić pompę grzejącą bufor! Wyłącznie w "tanim prądzie"!

WTEDY koszt pozyskania potrzebnego strumienia byłby najmniejszy, ale przy określonych nakładach inwestycyjnych!

Chodziłoby to tak:

Słoneczko deponuje energię w glebie a Ty sobie ją po trochu przepompowujesz, wyłącznie w taniej taryfie, za groszowe stawki! WCALE jej nie uwalniasz z drogiego nośnika! Ta energia zakupiona służy wyłącznie do obracania wałka sprężarki, która z kolei energią słoneczka zalegającą w glebie przenosi podnosząc przy okazji jej temperaturę.

Tylko...

Podnoszenie temperatury ponad 50-60stC jest w tym systemie już mało opłacalne (ale możliwe!). Dlatego taki bufor nie mógłby być mały...

No i podłogowe gdzie się da!

Jeżeli COP byłby w okolicy 3,5 to dla 100 kWh przeniesionej energii trzeba by było zapłacić w "taniej taryfie" jedynie za jakieś 28,5 kWh. Licząc obiegowe 22 grosze za tani kWh to by było jakieś 6,27 złotego dziennie!

To jak "paczka fajek"!

Bez bufora i w normalnej taryfie to koszt przeniesienia tą samą pompą i tej samej energii wyszedłby rzędu 12 złotych.

Zaś koszt uwolnienia tej energii wprost z grzałek w drogim prądzie to 41 złotych ( w nocnej taryfie - połowa).

Rozmawiamy tu o warunkach mrozu -20stC za oknem!

Mnie wygląda na to, ze najtaniej by było prądem pędzącym pompę ciepła pracującą na napełnienie bufora ciepełkiem tak, żeby na wszystkie "drogie godziny" wystarczyło!

A problem CWU też rozważyłaś? Bufor robi i CO i CWU (może robić).

A co do innych szczegółów - nie, nie uraziłaś! :lol:

Tu każdy może KAŻDE zdanie własne posiadać!

"U nas jest dobrze! U nas wolno narzekać!" :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2240827

Jak się czyta nietóre posty.... to aż człowiek się zastanawia; dlaczego te ludzie sa takie glupie.... a tylko kilku madrych sie znalazło.... i to wszyscą są na tym forum.

Już dawno buderusy, viesmany i cała reszta gazowego towarzystwa powinna pójść z torbami...... ale te głupie ludzie ich tylko ratują przed bankructwem.....

Pozdrawiam

No no no. To dziwne Viessmann produkuje również pompy ciepła......

http://www.viessmann.pl/pl/products

Vitocal 200-G

Kompaktowa pompa ciepła z temperaturą na zasilaniu do 60°C

solanka-woda typ BWP, moc grzewcza: 6,1 do 9,7 kW

Vitocal 350

Pompa ciepła z temperaturą na zasilaniu do 65°C

solanka-woda typ BWH, moc grzewcza 11,0 do 17,1 kW

woda-woda typ WWH, moc grzewcza 14,1 do 20,0 kW

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2241018

MOŻNA sobie wyobrazić pompę grzejącą bufor! Wyłącznie w "tanim prądzie"!

WTEDY koszt pozyskania potrzebnego strumienia byłby najmniejszy, ale przy określonych nakładach inwestycyjnych!

Chodziłoby to tak:

Słoneczko deponuje energię w glebie a Ty sobie ją po trochu przepompowujesz, wyłącznie w taniej taryfie, za groszowe stawki! WCALE jej nie uwalniasz z drogiego nośnika! Ta energia zakupiona służy wyłącznie do obracania wałka sprężarki, która z kolei energią słoneczka zalegającą w glebie przenosi podnosząc przy okazji jej temperaturę.

Mnie wygląda na to, ze najtaniej by było prądem pędzącym pompę ciepła pracującą na napełnienie bufora ciepełkiem tak, żeby na wszystkie "drogie godziny" wystarczyło!

Wygląda to pięknie niczym idealny cykl Carnota. Ale czy wypali ?

Chciałbym żebyś miał rację - naprawdę. Miałbym tanie źródło ciepła.

A puszczając wodze fantazji - pompa ciepła na gaz ziemny i bedzie jeszcze taniej......

A jakby tak z wody w kranie wyciagnąć trochę deuteru i spalić go z tlenem bedzie jeszcze taniej....... No ale to już fantazja.

https://forum.murator.pl/topic/91338-ja-ju%C5%BC-g%C5%82upia-jestem-co-z-ogrzewaniem/page/4/#findComment-2241056