konstruktor 19.11.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 A może są osoby zajmujące się akwarium? Pozdrawiam i szanuje ale mi się juz znudziło:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 20.11.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jest więcej niż myślisz . Ja obecnie nie mam , ale kiedyś będzie. Bo pracy stosunkowo niewiele, a efekt może być niesamowity. Praktyczne szczególnie zimą, w bloku, jak kaloryfery gorące, bo powietrze nawilża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 20.11.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ja miałam akwarium , ale zamieniłam na krabarium też piękny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.11.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 To moje...na dziś jest troszkę zaniedbane ... czytaj : mniej roślinek ale teraz będzie zima.... mniej pracy na budowie to i o akwarium troszkę bardziej zadbam http://images2.fotosik.pl/277/573c4a0502355452med.jpg http://images1.fotosik.pl/286/509c14c63bcfbfc1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 21.11.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Piękne akwarium Moje zawiera tylko minimalną ilość wody http://img442.imageshack.us/img442/7062/esterek6gq5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja też mam akwarium W chwili obecnej próbuje zrobić z niego styl "nature" (Amano). Jest to specyficzny typ akwarium roślinnego. http://farm1.static.flickr.com/148/374523181_8808b2e638.jpg - 4000 l http://bp2.blogger.com/_cwbt2D65i9k/RaWKcjaNoeI/AAAAAAAAAIQ/kIDUaB12WxI/s1600-h/adatank40.jpg Troche mi jeszcze brakuje do doskonałości - głównie czasu i pieniedzy (nawożenie C.O. pozostało do kupienia). W akwarium głównie krewetki. Uważam, że to wspaniała dekoracja salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.01.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Elfir ... piękne, naprawdę piękne ...gratuluje bo domyślam się ile pracy Cię to kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 16.01.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie wyobrażam sobie mojego domu bez ryb Akwarystyka jest jak choroba, a cierpi przede wszystkim portfel Mój zbiornik prezentowałam już w wątku "Akwarium ozdobą domu". Pozdrawiam serdecznie wszystkich akwarystów Elfir -> ten drugi zbiornik jest Twój? czy pokazałaś go tylko jako przykład akwarium w stylu nature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 16.01.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Piękne macie akwaria. Ja mam malutkie 30l., ale za to z nadmiarem gupików. Rozmnażają się jak nawiedzone, a ja nie mam serca ich uśmiercać. W związku z tym mam zbyt duże "stado", cały czas powiększające się. Chciałam część oddać do sklepu, ale nie przyjmują. Nie wiecie może co się robi w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie, nie! Żaden nie jest mój. Pokazywałam tylko przykłady nature akwarium, bo nie kazdy śledzi trendy akwarystyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Chciałam część oddać do sklepu, ale nie przyjmują. Nie wiecie może co się robi w takim przypadku? Odławia samice i oddaje hodowcom ryb drapieżnych, jako żywy pokarm. W wiekszym akwarium, mozna byłoby zalecić wpuszczenie drapieżnika. Brutalne, ale środków antykoncepcyjnych dla nich nie ma. 30l to bardzo mało jak na akwarium i zapewne masz już je przerybione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 STRASZNIE BRUTALNE! Zwłaszcza, że zaczynałam od dwóch rybek i to wszystko są "moje dzieci" (z głową u mnie w porządku ). Akwarium mam napewno przerybione, jeśli jest prawdą,że centymetr ciała ryby przypada na 1litr wody. Ostatnio chłopaki podgryzają sobie ogony - to chyba też oznacza, że jest za dużo ryb? Dwóch moich znajomych posiada akwaria z większymi rybami i chętnie przyjmą kilka moich. Chyba będę musiała poświęcić kilka sztuk, tylko kogo wybrać? Każda ryba jest śliczna i inna od drugiej... Potem wpuściłabym jakąś rybą, która "wykosi " pojawiający się narybek. Może doradzicie jaka ryba spełni to zadanie i będzie się dobrze czuć w 30 litrach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.01.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jasabar....wiem że u Ciebie z głową wszystko w porządku...ja mam tak samo z moimi rybkami...mam akwa 240L, dużo różnych ryb ....ale jest kilka takich "najbardziej ulubionych" którym nadałam imiona....kiedy umarł mi skalar z dobranej pary-Sid ...to norrrmalnie wyłam jak bóbr jak tu nie płakać po komś kto je z ręki, podpływa do szyby kiedy zbliżasz się do akwa... który jest oswojony i ma jakieś określone zachowania które doskonale znam chętnie wzięłabym od Ciebie kilka gupiczków do mojego akwa ...ale mieszkasz zbyt daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Cieszę się, że się odezwałaś, bo już myślałam, że tylko ja mam takie podejście .Czytałam, że ryby można przyzwyczaić do jedzenia z ręki, ale moje (podobnie jak twój skalar) robiły to bez uczenia. To takie niesamowite, kiedy przypływają i wpływają na rękę, aż czasami mam ochotę je podnieść i pogłaskać (to ostatnie raczej by im się nie spodobało ) Szkoda,że mieszkasz tak daleko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 17.01.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Ehhh wśród zapalonych akwarystów takie podejście jest chyba normalne Ja też wyłam, jak padła moja ulubiona rybka (samczyk pielęgniczki kakadu), zwłaszcza, że była wychowana w moim akwarium "od jajka", takie oczko w głowie W ogóle na punkcie pielęgniczek mam fioła... A jeśli chodzi o gupiki, to dobrze radzono wyżej, wyłapać część (najlepiej samice, zostawić jedną) i oddać komuś na żywy pokarm... Kiedyś też widziałam, jak w zoologu koleś karmił jakiegoś kraba czy raka (nie pamiętam) małymi rybkami. Mojej teśiowej gupiki, jak się ich za duzo namnoży, latem trafiają do oczka jako pokarm dla ryb mieszkających w oczku... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Właśnie znalazłam coś ciekawego na forum, może już to widzieliście http://foto.onet.pl/upload/42/61/_323496_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.01.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jasabar...nie popieram takich rozwiązań....ścisk, mało miejsca, płytkie, zero spokoju dla ryb ...no i jak w takim czymś umieścić filtr, jak to czyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Też nie mam pojęcia, gdzie oni umieścili filtr. Masz rację, przy każdym puszczaniu wody ryby na pewno się stresują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.01.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Chyba będę musiała poświęcić kilka sztuk, tylko kogo wybrać? Każda ryba jest śliczna i inna od drugiej... Potem wpuściłabym jakąś rybą, która "wykosi " pojawiający się narybek. Może doradzicie jaka ryba spełni to zadanie i będzie się dobrze czuć w 30 litrach . 30 L to bardzo mało. Ogólnie nie trzymałabym tam więcej niż 10 szt jakiś łagodnych, małych rybek stadnych (np. rasbora espei) W mocno przerybionym zbiorniku moze dochodzić do zatrucia ryb produktami ich przemiany materii - jednym z objawów sa "przepalone" - postrzępione płetwy. Ścisk tworzy takze agresję w stadzie - zwierzęta zaczynają walczyć ze sobą. W tak małym akwarium nie ma miejsca na drapieżnika (najlepsze to pielęgnice). Przelicznik 1 cm ryby - litr można stosować jedynie w przybliżeniu. Przecież z tak prostego przelicznika wynikałoby, że w twoim 30l akwarium mozna trzymać 30 cm pielęgnicę pawiooką - a to przecież bzdura. Taki dyskowiec (paletka) - dla pary (po 15 cm) musi być przynajmniej 150 l, dla stada 5-7 szt. - minimum 350 l. Taki przelicznik ma sens dla ryb stadnych i dużych zbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 17.01.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Nie mogę scierpieć takich ludzi. Mam znajomych, którzy kupują dziecku dla zabawy rybki, królika, myszkę. Ciągle zmieniają psy. Biorą szczeniaka, którego po roku, 2 latach wydają z różnych powodów, a to za mały, a to za duży, a to strachliwy, to znowu ma zbyt problemową sierść. Ostatnio pozbyli się półtorarocznego husky, bo jego niewyładowana energia powodowała dewastację mieszkania. Nic dziwnego jak się z takim psem wychodzi dwa razy dziennie na 10 minut. Teraz pochwalili się małym terierem. Chyba chcieli mi podnieść ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts