Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akwarystyka

konstruktor

Recommended Posts

To moje...na dziś jest troszkę zaniedbane ... czytaj : mniej roślinek :wink:

ale teraz będzie zima.... mniej pracy na budowie to i o akwarium troszkę bardziej zadbam :wink: :D

http://images2.fotosik.pl/277/573c4a0502355452med.jpg

http://images1.fotosik.pl/286/509c14c63bcfbfc1med.jpg

• 1 month później...

Ja też mam akwarium :)

W chwili obecnej próbuje zrobić z niego styl "nature" (Amano). Jest to specyficzny typ akwarium roślinnego.

http://farm1.static.flickr.com/148/374523181_8808b2e638.jpg - 4000 l

http://bp2.blogger.com/_cwbt2D65i9k/RaWKcjaNoeI/AAAAAAAAAIQ/kIDUaB12WxI/s1600-h/adatank40.jpg

Troche mi jeszcze brakuje do doskonałości - głównie czasu i pieniedzy (nawożenie C.O. pozostało do kupienia).

W akwarium głównie krewetki.

Uważam, że to wspaniała dekoracja salonu.

Nie wyobrażam sobie mojego domu bez ryb :) Akwarystyka jest jak choroba, a cierpi przede wszystkim portfel :D Mój zbiornik prezentowałam już w wątku "Akwarium ozdobą domu".

Pozdrawiam serdecznie wszystkich akwarystów :)

Elfir -> ten drugi zbiornik jest Twój? czy pokazałaś go tylko jako przykład akwarium w stylu nature?

Piękne macie akwaria. Ja mam malutkie 30l., ale za to z nadmiarem gupików. Rozmnażają się jak nawiedzone, a ja nie mam serca ich uśmiercać. W związku z tym mam zbyt duże "stado", cały czas powiększające się. Chciałam część oddać do sklepu, ale nie przyjmują. Nie wiecie może co się robi w takim przypadku?

Chciałam część oddać do sklepu, ale nie przyjmują. Nie wiecie może co się robi w takim przypadku?

Odławia samice i oddaje hodowcom ryb drapieżnych, jako żywy pokarm. W wiekszym akwarium, mozna byłoby zalecić wpuszczenie drapieżnika. Brutalne, ale środków antykoncepcyjnych dla nich nie ma.

30l to bardzo mało jak na akwarium i zapewne masz już je przerybione.

STRASZNIE BRUTALNE! Zwłaszcza, że zaczynałam od dwóch rybek i to wszystko są "moje dzieci" :lol: (z głową u mnie w porządku :lol: ).

Akwarium mam napewno przerybione, jeśli jest prawdą,że centymetr ciała ryby przypada na 1litr wody. Ostatnio chłopaki podgryzają sobie ogony - to chyba też oznacza, że jest za dużo ryb?

Dwóch moich znajomych posiada akwaria z większymi rybami i chętnie przyjmą kilka moich. Chyba będę musiała poświęcić kilka sztuk, tylko kogo wybrać? Każda ryba jest śliczna i inna od drugiej... Potem wpuściłabym jakąś rybą, która "wykosi " pojawiający się narybek. Może doradzicie jaka ryba spełni to zadanie i będzie się dobrze czuć w 30 litrach :roll: .

jasabar....wiem że u Ciebie z głową wszystko w porządku...ja mam tak samo z moimi rybkami...mam akwa 240L, dużo różnych ryb ....ale jest kilka takich "najbardziej ulubionych" którym nadałam imiona....kiedy umarł mi skalar z dobranej pary-Sid ...to norrrmalnie wyłam jak bóbr :wink:

jak tu nie płakać po komś kto je z ręki, podpływa do szyby kiedy zbliżasz się do akwa... który jest oswojony i ma jakieś określone zachowania które doskonale znam :lol:

chętnie wzięłabym od Ciebie kilka gupiczków do mojego akwa ...ale mieszkasz zbyt daleko :roll:

Cieszę się, że się odezwałaś, bo już myślałam, że tylko ja mam takie podejście :D .Czytałam, że ryby można przyzwyczaić do jedzenia z ręki, ale moje (podobnie jak twój skalar) robiły to bez uczenia. To takie niesamowite, kiedy przypływają i wpływają na rękę, aż czasami mam ochotę je podnieść i pogłaskać (to ostatnie raczej by im się nie spodobało :wink: )

Szkoda,że mieszkasz tak daleko :roll: .

Ehhh wśród zapalonych akwarystów takie podejście jest chyba normalne :) Ja też wyłam, jak padła moja ulubiona rybka (samczyk pielęgniczki kakadu), zwłaszcza, że była wychowana w moim akwarium "od jajka", takie oczko w głowie :) W ogóle na punkcie pielęgniczek mam fioła...

A jeśli chodzi o gupiki, to dobrze radzono wyżej, wyłapać część (najlepiej samice, zostawić jedną) i oddać komuś na żywy pokarm... Kiedyś też widziałam, jak w zoologu koleś karmił jakiegoś kraba czy raka (nie pamiętam) małymi rybkami. Mojej teśiowej gupiki, jak się ich za duzo namnoży, latem trafiają do oczka jako pokarm dla ryb mieszkających w oczku...

Pozdrawiam

Chyba będę musiała poświęcić kilka sztuk, tylko kogo wybrać? Każda ryba jest śliczna i inna od drugiej... Potem wpuściłabym jakąś rybą, która "wykosi " pojawiający się narybek. Może doradzicie jaka ryba spełni to zadanie i będzie się dobrze czuć w 30 litrach :roll: .

30 L to bardzo mało. Ogólnie nie trzymałabym tam więcej niż 10 szt jakiś łagodnych, małych rybek stadnych (np. rasbora espei) W mocno przerybionym zbiorniku moze dochodzić do zatrucia ryb produktami ich przemiany materii - jednym z objawów sa "przepalone" - postrzępione płetwy. Ścisk tworzy takze agresję w stadzie - zwierzęta zaczynają walczyć ze sobą.

W tak małym akwarium nie ma miejsca na drapieżnika (najlepsze to pielęgnice).

Przelicznik 1 cm ryby - litr można stosować jedynie w przybliżeniu. Przecież z tak prostego przelicznika wynikałoby, że w twoim 30l akwarium mozna trzymać 30 cm pielęgnicę pawiooką - a to przecież bzdura.

Taki dyskowiec (paletka) - dla pary (po 15 cm) musi być przynajmniej 150 l, dla stada 5-7 szt. - minimum 350 l.

Taki przelicznik ma sens dla ryb stadnych i dużych zbiorników.

Nie mogę scierpieć takich ludzi. Mam znajomych, którzy kupują dziecku dla zabawy rybki, królika, myszkę. Ciągle zmieniają psy. Biorą szczeniaka, którego po roku, 2 latach wydają z różnych powodów, a to za mały, a to za duży, a to strachliwy, to znowu ma zbyt problemową sierść. Ostatnio pozbyli się półtorarocznego husky, bo jego niewyładowana energia powodowała dewastację mieszkania. Nic dziwnego jak się z takim psem wychodzi dwa razy dziennie na 10 minut. Teraz pochwalili się małym terierem. Chyba chcieli mi podnieść ciśnienie :evil: