TMK 24.01.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Znajomi kupili dziecku rybkę, bo chciało .... Kupili welonkę i wcisnęli ją do kuli wielkości szklanki , może tam było z pół litra wody .... Kółko zaczyna się w sklepach. Przede wszystkim sprzedawcy powinni informować klientów w jakich warunkach żyje dany gatunek. Jaka jest rzeczywistość, to każdy wie - rybki w kulkach, prętniki można trzymać z pielęgnicami etc. Zakup roślin, to jeszcze większe jaja... Kiedy pojechaliśmy w odwiedziny , zapytałam ich od kiedy ją tak męczą , i czy mam już dzwonić do Toz-u za znęcanie się nad zwierzętami, to się śmiali że jest już w tym czymś trzy tygodnie i ma się świetnie Zanieś im jakieś broszury, linki do dobrych stron etc. i przy każdej możliwej okazji staraj się tłumaczyć. Mi się już udało ze 2-3 osoby przestawić na w miarę odpowiedzialna akwarystykę. Wbrew pozorom to kosztowne i wymagające hobby, ale piękne Z czasów mojego holendra http://img184.imageshack.us/img184/827/46246856ko1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 pięęęęękne ...a miałeś tam jeszcze jakieś inne żyjątka oprócz widzianych na zdjęciu neonek i rasbor klinowych? Roslinki masz śliczne... u mnie na dziś zawitały glony ...ciężko się tego cholerstwa pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.01.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 pięęęęękne ...a miałeś tam jeszcze jakieś inne żyjątka oprócz widzianych na zdjęciu neonek i rasbor klinowych? Roslinki masz śliczne... u mnie na dziś zawitały glony ...ciężko się tego cholerstwa pozbyć Glony to temat rzeka i niestety moim zdaniem nie ma uniwersalnej metody. Od chwili założenia mojej aranżacji walczyłem z nimi ponad pół roku. Pomogło przestawienia akwarium z dala od okna, skrócenie czasu oświetlania, zwiększenie mocy świetlówek, CO2 i... indywidualne nawożenie (codzienne). Wklej fotkę glonów, albo dobrze je opisz i może coś poradzimy. Lenistwo jest piękne, przeklejam mój post z innego forum (stąd takie szczegółowe) : Osprzęt: akwarium 200l 100x40x50 profilowane pokrywa ABS przerobiona na 4x39W 2 x T5 Sylvania Aquastar 10000K, 1960 lumenów 2 x T5 Sylvania 860 - 6000K, 2850 lumenów wentylator 12V oświetlenie 10godz/dobę CO2 z butli podawany przez igłę lekarską bezpośrednio do węża od fluvala, 1-2 bąbelki/s fluval 304 + prefiltr z gąbki + deszczownica UV 5W (wyłączone) grzałka 200W jager (wyłączona) podłoże - 8cm żwiru rzecznego, granulacja 3-5mm Fauna: 30 neonów innesa 30 razbor klinowych 6 kosiarek 20-50 krewetek red fire Flora: 1. Micranthemum umbrosum 2 .Blyxa japonica 3. Sagittaria platyphylla 4. Heteranthera zestorifolia 5. Cardemine lyrata 6. Ceratopteris cornuta 7. Didiplis diandra. 8. Glosia 9. Eleocharis acicularis 10.Anubias barteri ver.nana 11.Echinodorus tenellus 12.Bolbitis heudelotii 13.Echinodorus ozelot 14.Ludwigia repens 15.Salvinia cucullata 16.Rotala rotundifolia "indica" 17.Heteranthera zosterifolia lista nadal w przygotowaniu (nazwy sklepowe "lekko" rozminęły się z rzeczywistością) Parametry: temp. 24stC PH 7,4 TwO 11 TwW 12 NO2 0 NO3 5 NH3 0 CU 0 Nawożenie: mikro: symfonia złota roztwór 30ml/500ml wody z RO + żelazo, co 2-3 dni 2,5ml. makro: KNO3 3ppm/dobę, KH2PO4 0,20ppm/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 No proszę...profesjonalna robota ja mam 240l , filtry : Tetratec700+Aquaszut 8W rozbudowany dodatkowo o gąbkę+pompka PH ok 7 (jak widzę, że mi się ampularie słaniają to mierzę i zawsze okazuje się ze jest za miękka woda -soda idzie w ruch ) żyjątka- zmieniają się ostatnio jak w kalejdoskopie .... babcia czyli moja mama zrobiła sobie z mojego akwa swoje hobby i szusuje po sklepach akwarystycznych polując na co ciekawsze okazy... więc jest teraz taki miszung jakiego nigdy nie miałam (a pomysleć, że na początku była Amazonia ) roślinki w nienajlepszym stanie obecnie ze względu na glony- zielenice już niedługo (latem) czeka mnie przeprowadzka do nowego domu więc bedzie okazja zrobic porządek ... no i akwa stanie w mało nasłonecznionym miejscu z dala od okna więc chyba dopiero wtedy wtedy dam sobie radę z glonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 25.01.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 PH ok 7 (jak widzę, że mi się ampularie słaniają to mierzę i zawsze okazuje się ze jest za miękka woda -soda idzie w ruch ) Spróbuj do kubełka dać grys koralowy, powinien ustabilizować PH oraz lekko podnieść twardość. żyjątka- zmieniają się ostatnio jak w kalejdoskopie .... babcia czyli moja mama zrobiła sobie z mojego akwa swoje hobby i szusuje po sklepach akwarystycznych polując na co ciekawsze okazy... więc jest teraz taki miszung jakiego nigdy nie miałam (a pomysleć, że na początku była Amazonia ) W takim akwarium jak Twoim widziałbym parkę pięknych dzikich skalarów i za mieszanie w obsadzie nakaz eksmisji dla mamuśki roślinki w nienajlepszym stanie obecnie ze względu na glony- zielenice już niedługo (latem) czeka mnie przeprowadzka do nowego domu więc bedzie okazja zrobic porządek ... Jeżeli chcesz się przeprowadzać, to rzeczywiście nie ma już sensu z nimi walczyć. Później i tak Cię czeka restart wraz z okrzemkami, zielenicami i co tam jeszcze wyrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Nie da się ukryć, że im twardsza woda, tym walka z glonami trudniejsza. Wodę zwykle do akwarystyki się zakwasza, chyba, ze ktoś chce mieć malawijskie pyszczaki. Ale pyszczaki akurat z glonami sobie radzą spiewająco.Musisz miec szalenie miekką wodę w kranie, że dwutlenek węgla ci tak wodę zakwasza.IMHO skalary do twardej wody to nie bardzo pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 28.02.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam. Ja za czasow jak bylem dzieciakiem mialem z ojcem ok 4 zbiornikow. Od 400l do 100. Ale byl straszny "burdel" z wymiana wody. Teraz jestem na etapie stanu surowgo domu i do swojego zbiornika ( ok 500l) zamierzam doprowadzic wode na podmiane i odplyw. Znacie jakies metody sprawdzone na takie instalacje? Tak zeby nie trzeba bylo sie napracowac przy wymianie wody? Jeszcze moze jakas notka odnoscie optymalnego ustawienia zbiornika. Bardzo by mi teraz pomogla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 29.02.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Mamy podobne plany, zamiast obecnego 200l w nowym domu będzie 150x40x50 zautomatyzowane ile tylko się da. Jeżeli chcesz poczytać trochę nt temat szukaj w googlach hasła SUMP. Obecnie jest to najlepsze połączenie dobrej filtracji oraz wielu innych możliwości jak choćby podpięcie systemu ciągłej podmiany rurowitu http://www.holendry.republika.pl/artykuly/sump.html http://dami-rz.pl/~woczko/opis_filtr.htm itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 29.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Powiem tak.. KOSMOS............. tO JEST DO TYPOWGO AKWARIUM ROSLINNEGO. A JA CHCE TAM PALETKI TRZYMAC BEZ FAJERWRKOW ROZLINNYCH. CZY JEST COS PROSTRZEGO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 29.02.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Mylisz się To jest do dowolnego akwarium, nie musisz przecież podłączać CO2 i osmozy. System podmiany wody prawie zawsze jest oparty o podłączenie do sumpa (czyli z kominem w akwarium), który zarazem jest sercem filtracji, możesz tam umieścić grzałkę etc. Wersja na wariata to tzw pudełko przelewowe, ale rób to na swoją odpowiedzialność - ja nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 01.03.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Musze jeszcze poczytac. Ale na moim etapie ( rozkladanie instalacji wod-kan ) Musze tylko zabezpieczyc doplw zimnej wody i odplyw tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 01.03.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Wystarcza rury ja w linku powyzej:Rury kanalizacyjne ( fi 32 ) i do wody (fi 12 ) ???Ogrzewanie podlogowe pod akwarium to dobry pomysl z uwagi na ciezar zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 01.03.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Ja planuję rozprowadzenie takimi samymi rurami jak i reszta domu, zarówno wodę jak i kanalizacje, ale do dopiero za parę miesięcy. W miejscu gdzie będzie akwarium będzie wylana dodatkowa ława (oryginalnie miał tam stać kominek) i nie robię żadnych instalacji pod spodem jak i paneli, desek etc. Raczej będzie wydzielona wyspa pod z góry zdefiniowany zbiornik.Zastanawiam się czy nie podciągnąć także ciepłej wody i poprzez baterię termostatyczną oraz filtr węglowy podawać ją do sumpa, ale przy tak małym przepływie chyba nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 01.03.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 A jakie wymiary zbiornika sa najlepsze? Bo raczej tez zrobie tak jak ty - wyspe. Chodzi mi o cos w granicach 400-500lPlanuje zeby by dlugi na max 2 m x 0,4 wysoki i 0,5 głeboki. To wychodzi 400 l. Czy zrobic wyzszy na 50 cm i bedzie 500l. Ale wtedy rosliny raczej slabiej rosna. co sadzisz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 01.03.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Nie ma najlepszych wymiarów Ja ze względu na skład rurovitu pozostaję przy pyszczakach z malawi. Dlatego akwarium będzie stosunkowo długie, niskie i szerokie - taka wanna Dla roślinnego lepsze będzie o wysokości 50-60cm, jednak musisz pamiętać o kosztach oświetlenia, 60cm to już praktycznie wyłącznie hqi czy hql - przy 200cm min 3x75W a może i 3x150W. Zastanów sie jeszcze z jakiego szkła zrobisz zbiornik, czy zwykly float czy guardian a może OptiWhite (choćby frontową szybe). Tu masz (raczej sponsorowany) opis, ale fotki i tak są wymowne http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/optiwhite.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 19.03.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 pojawilo sie w koncu akwarium 600 l 160x60x60 http://images24.fotosik.pl/180/6ed293a98d32809d.jpg CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts