Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto montować alarm z kontaktronami?

Gość FAN

Recommended Posts

Również zastanawiam się czy nie dołożyć kontaktronów w oknach ,mam satela perfecta ,z tym że nie wyprowadziłem kabli.W grę wchodzą bezprzewodowe a te już tanie nie są :(

Jak w Tuliszkowie masz chmarę złodzieji to warto ;)

Ale w takim Tuliszkowie to ja bym podszedł do tych złodziei i bym ich udohruchal tak, żeby Ci oni służyli za ochronę domu ;)

A łazi taki lump jeden po wsi ,nie wiadomo co mu do łba wpadnie , rozdzielnie prądu i taczkę mi zapierd....., Dzisiaj odpalili mi monitoring ,także czekam na powturkę:yes:

To weź mu zafunduj kilka "win marki wino" i powiedz, że za pilnowanie posesji będzie miał ich więcej.

Będziesz miał spokój bez kontraktonow i alarmów.

Ze warto to wiem ,mam kolegę z Przeżmierowa pod Poznaniem ,w nocy jak spali wpuścili im do sypialni gaz usypiający i opierdzielili całą chatę ,

To było kilka lat temu i chyba puzniej złapali tą szajkę.Zanim wbiłem pierwszą łopatę to mnie uczulał już żeby założyć alarm .

Dziękuję Jahwe, Bogu czy tam Allahowi, że mieszkam w okolicy gdzie nie ma takich ludzi a czerpnia od reku nie jest niczym zabezpieczona ;)

Kontaktrony są przydatne jako dodatkowe źródło informacji. Wejść do domu można nie ruszając kontaktronów więc podstawa to czujki wstrząsowe (wyłapujące jak ktoś wierci w ramie, w zamku czy uderza w szkło).

Kontaktron za to przyda się, żeby przypomnieć przy próbie uzbrojenia alarmu, że okno otwarte (jak ktoś chce uzbrajać przy uchylonym, to trzeba dać dwa osobne). I to jedna z co najmniej kilku zalet alarmu poza wykrywaniem włamania (jak ktoś sobie przypomni w połowie drogi na wakacje, że wyjeżdżając nie zamknął okna to jak zostawił uzbrojony alarm nie tylko ma pewność, że tak nie mogło być ale jak nie uzbroił albo przy czujce uchylenia nie blokującej uzbrojenia może to sprawdzić zdalnie). Do tego czujki czadu i dymu czy zalania też strzegą przed innymi zagrożeniami, niż włamanie.

Można dać dualne (kontaktron z czujką wstrząsową w jednej obudowie).

Czujki ruchu warto dać jako osobną strefę, żeby można było uzbroić alarm w nocy i nie przejmować się, jak dziecku zechce się pić czy siusiu - a kontaktrony i czujki wstrząsowe będą strzegły przed włamaniem.

Sprytne :)

Dodatkowo jest sterowanie - prócz oczywiście alarmu - rekuperator nawiew "STOP" wywiew "MAX"

brink ster.jpg

ps. Włączył się kiedyś jak robotnicy z sąsiedniej budowy spalali odpady styropianu:bash: sąsiad przepraszał chyba z tydzień, chociaż nie była jego wina.

Co to jest za czujnik?

Przecież widać na zdjęciu Satel DG1 TCM....jest ich wiele różnią się z zewnątrz - diodą ta jest niebieska.

ps. Faktycznie nie widać lampa , nie to zdjęcie zamieściłem sorki

IMG_20201017_133058_resized_20201017_065437215.jpg

tu jest więcej o tym czujniku

https://abcv.pl/pl/p/Czujka-gazow-usypiajacych-DG-1-TCM-Satel/9799?gclid=EAIaIQobChMI1urn1Pmt7wIVQRN7Ch1-ngQsEAQYAyABEgKwgPD_BwE

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie odpowiedzi