marekcmarecki 26.11.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Zastanawiamy się czy wyrabiać dziecku paszport? Na obszarze UE granic ma nie być to i paszport chyba potrzebny nie będzie, ale pewni nie jesteśmy. Czy ktoś dysponuje wiedzą na ten temat? Dodam, że chodzi o przemieszczanie się wyłącznie na terenie UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.11.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dzieci mogą podróżować również na podstawie dowodu osobistego, ale jest on ważny tylko 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 26.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 26.11.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 można mu wyrobić dowód osobisty ps. tymczasowy ...jakby kto nie skumał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 26.11.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów moje poruszaja sie po uni na szkolnych legitymacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 26.11.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 A co z dziećmi w wieku przedszkolnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.11.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 A co z dziećmi w wieku przedszkolnym? a wpisz je w swój paszport (no, no, tylko nie sama) i gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.11.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 A co z dziećmi w wieku przedszkolnym? a wpisz je w swój paszport (no, no, tylko nie sama) i gotowe! już nie istnieją wpisy dzieci do paszportów Wartownik, przechodzisz z dziecmi granicę na legitymację szkolną? W straży granicznej pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 27.11.2007 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Za kilka dni wejdziemy do Schengen i granic jako takich już nie będzie . Myślę że trzeba poczekać i wtedy samo się wyjaśni. Pisząc mam na myśli moją 17-to miesięczną córcię. Bo ta większa ma paszport od dawna, a z tą małą to się jeszcze zastanawiamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 27.11.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów moje poruszaja sie po uni na szkolnych legitymacjach ila, ale to musiało być dawno już od przeszło roku, jest to zabronione moja siostra rzeczywiście 2 lata temu była na wycieczce szkolnej w Niemczech i cała klasa miała przy sobie tylko leg. szkolne Półtora roku temu, już nie było to możliwe. Dzwoniłam nawet na przejście graniczne, aby się upewnić, bo siostra miała wykupiony już bilet nas autobus i niestety, musimy mieć paszport, lub dowód tymczasowy Wydaje mi się, że najlepiej jednak wyrobić paszport. Możemy wówczas podróżować po całym świecie, a nie tylko w granicach Unii. Nigdy nie wiadomo co los przyniesie i jak daleki wyjazd się trafi. Pamiętam jak 15 lat temu znienacka trafiła mi się okazja wyjechać praktycznie za darmo do Hiszpanii. Paszportu nie miałam, ale wtedy można było za dobrą kawę i czekoladę wyrobić go w 3 dni. Tyle czekałam na paszport Teraz to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 27.11.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów moje poruszaja sie po uni na szkolnych legitymacjach ila, ale to musiało być dawno już od przeszło roku, jest to zabronione moja siostra rzeczywiście 2 lata temu była na wycieczce szkolnej w Niemczech i cała klasa miała przy sobie tylko leg. szkolne wiem , ze nie mozna , tylko raz mnie cofneli na niemieckiej , ale jak bardzo przepraszali , ostatnio bylem ok. miesiaca temu , wyraz twarzy Niemca na widok szkolnej legitymacji - bezcenny oni chyba niebardzo kumają , Polak spyta sie najwyzej , czy sobie jaja z niego robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 01.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 ila, to ci się po prostu udaje, legitymacja szkolna w żadnym razie nie uprawnia do przekroczenia granicy. Mieszkam przy granicy i dzieciaki bardzo często w roku szkolnym chodzą do sąsiedniego miasta przez granicę Te z klasy, które nie mają paszportu lub dowodu, nie idą. Ja swojej córce wyrobiłam dowód, nie jest to dokument tymczasowy jak kiedyś, wygląda zupełnie tak jak nasze dowody, tylko, że nasze mają ważność 10 lat (też są więc w pewnym sensie tymczasowe), a dla dzieci 5 lat. Zresztą dowiadywałam się o paszort i okazało się że do 13. roku dzieci teraz też dostają paszporty na 5 lat Z tego co czytałam, samo zlikwidowanie kontroli granicznej nie zwalnia nas z konieczności posiadania ważnego dokumentu potwierdzającego tożsamość, gdy jesteśmy w innym kraju Unii. Bez takiego dokumentu nie wsiądziesz do żadnego samolotu w Unii, nawet gdy nie wylatujesz poza nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anirac 05.12.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Z mojego doswiadczenia: jesli dziecko jest na organizowanej wycieczce szkolnej i podrozuje do krajow sasiednich typu Slowacja czy Niemcy - faktycznie wystarczy legitymacja szkolna. Jednak ta sama podroz z rodzicami zakonczy sie juz problemami na granicy, no chyba, ze sie mieszka w strefie przygranicznej. W kazdym innym przypadku jest konieczny paszport lub dowod tymczasowy. Lepiej wyrobic paszport bo i okres waznosci dluzszy i bardziej uniwersalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.12.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Z mojego doswiadczenia: jesli dziecko jest na organizowanej wycieczce szkolnej i podrozuje do krajow sasiednich typu Slowacja czy Niemcy - faktycznie wystarczy legitymacja szkolna. ja mam inne doświadczenia moje dzieci zawsze musiały mieć podczas takich szkolnych wycieczek paszport i zawsze był on na granicy sprawdzany Zresztą dowiadywałam się o paszort i okazało się że do 13. roku dzieci teraz też dostają paszporty na 5 lat poważnie? to musi być coś nowego, bo moim dzieciom wyrobiono na 10 lat /też obie nie miały 13 lat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario1108 06.12.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Dziecku trzeba wyrobic dowod tymczasowy albo paszport- innej mozliwości nie ma- chyba ze jedzie z klasa i na lisice zbiorowej sa wypisane dzieci ale tez trzeba posiadac jakis dokument uprawinajacy do przekraczania granicy- napewno nie ligitymacja szkolna- ktora nie jest dokumentem do przekraczania granicy- dokument w Unii musi posiadac wpis dotyczacy obywatelstwa doroslego jak i dziecka. Po wejsciu do szengen praktycznie nic sie nie zmieni oprocz tego z enie bedzie kolejek na granicy ale w kazdym czasi nawet w srodku sasiedniego panstwa mozemy byc zatrzymani do kontroli i wtedy trzeba pokazac dokument uprawianjacy do przekorczenia granicy. pozdrawiam: oficer strazy granicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts