Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z paszportami?

marekcmarecki

Recommended Posts

A co z dziećmi w wieku przedszkolnym?

a wpisz je w swój paszport (no, no, tylko nie sama) i gotowe!

już nie istnieją wpisy dzieci do paszportów

Wartownik, przechodzisz z dziecmi granicę na legitymację szkolną? W straży granicznej pracujesz?

dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów :roll:

moje poruszaja sie po uni na szkolnych legitymacjach :D

ila, ale to musiało być dawno

już od przeszło roku, jest to zabronione

moja siostra rzeczywiście 2 lata temu była na wycieczce szkolnej w Niemczech i cała klasa miała przy sobie tylko leg. szkolne

Półtora roku temu, już nie było to możliwe. Dzwoniłam nawet na przejście graniczne, aby się upewnić, bo siostra miała wykupiony już bilet nas autobus i niestety, musimy mieć paszport, lub dowód tymczasowy :roll:

Wydaje mi się, że najlepiej jednak wyrobić paszport. Możemy wówczas podróżować po całym świecie, a nie tylko w granicach Unii.

Nigdy nie wiadomo co los przyniesie i jak daleki wyjazd się trafi.

Pamiętam jak 15 lat temu znienacka trafiła mi się okazja wyjechać praktycznie za darmo do Hiszpanii. Paszportu nie miałam, ale wtedy można było za dobrą kawę i czekoladę wyrobić go w 3 dni. Tyle czekałam na paszport :wink:

Teraz to niemożliwe.

dziecko na kartę rowerową albo bibioteczną nie może sie poruszać po unii. To, że granic nie ma nie oznacza, że nie nalezy posiadać dokumentów :roll:

moje poruszaja sie po uni na szkolnych legitymacjach :D

ila, ale to musiało być dawno

już od przeszło roku, jest to zabronione

moja siostra rzeczywiście 2 lata temu była na wycieczce szkolnej w Niemczech i cała klasa miała przy sobie tylko leg. szkolne

wiem , ze nie mozna ,

tylko raz mnie cofneli na niemieckiej , ale jak bardzo przepraszali ,

ostatnio bylem ok. miesiaca temu ,

wyraz twarzy Niemca na widok szkolnej legitymacji - bezcenny :D

oni chyba niebardzo kumają ,

Polak spyta sie najwyzej , czy sobie jaja z niego robie :roll:

ila, to ci się po prostu udaje, legitymacja szkolna w żadnym razie nie uprawnia do przekroczenia granicy.

Mieszkam przy granicy i dzieciaki bardzo często w roku szkolnym chodzą do sąsiedniego miasta przez granicę :roll: Te z klasy, które nie mają paszportu lub dowodu, nie idą.

Ja swojej córce wyrobiłam dowód, nie jest to dokument tymczasowy jak kiedyś, wygląda zupełnie tak jak nasze dowody, tylko, że nasze mają ważność 10 lat (też są więc w pewnym sensie tymczasowe), a dla dzieci 5 lat. Zresztą dowiadywałam się o paszort i okazało się że do 13. roku dzieci teraz też dostają paszporty na 5 lat :-?

Z tego co czytałam, samo zlikwidowanie kontroli granicznej nie zwalnia nas z konieczności posiadania ważnego dokumentu potwierdzającego tożsamość, gdy jesteśmy w innym kraju Unii. Bez takiego dokumentu nie wsiądziesz do żadnego samolotu w Unii, nawet gdy nie wylatujesz poza nią.

Z mojego doswiadczenia: jesli dziecko jest na organizowanej wycieczce szkolnej i podrozuje do krajow sasiednich typu Slowacja czy Niemcy - faktycznie wystarczy legitymacja szkolna. Jednak ta sama podroz z rodzicami zakonczy sie juz problemami na granicy, no chyba, ze sie mieszka w strefie przygranicznej. W kazdym innym przypadku jest konieczny paszport lub dowod tymczasowy. Lepiej wyrobic paszport bo i okres waznosci dluzszy i bardziej uniwersalny.

Gość elutek
Z mojego doswiadczenia: jesli dziecko jest na organizowanej wycieczce szkolnej i podrozuje do krajow sasiednich typu Slowacja czy Niemcy - faktycznie wystarczy legitymacja szkolna.

ja mam inne doświadczenia :wink: moje dzieci zawsze musiały mieć podczas

takich szkolnych wycieczek paszport i zawsze był on na granicy sprawdzany

Zresztą dowiadywałam się o paszort i okazało się że do 13. roku dzieci teraz też dostają paszporty na 5 lat

poważnie? to musi być coś nowego, bo moim dzieciom wyrobiono na 10 lat

/też obie nie miały 13 lat/ :roll:

Dziecku trzeba wyrobic dowod tymczasowy albo paszport- innej mozliwości nie ma- chyba ze jedzie z klasa i na lisice zbiorowej sa wypisane dzieci ale tez trzeba posiadac jakis dokument uprawinajacy do przekraczania granicy- napewno nie ligitymacja szkolna- ktora nie jest dokumentem do przekraczania granicy- dokument w Unii musi posiadac wpis dotyczacy obywatelstwa doroslego jak i dziecka. Po wejsciu do szengen praktycznie nic sie nie zmieni oprocz tego z enie bedzie kolejek na granicy ale w kazdym czasi nawet w srodku sasiedniego panstwa mozemy byc zatrzymani do kontroli i wtedy trzeba pokazac dokument uprawianjacy do przekorczenia granicy.

pozdrawiam: oficer strazy granicznej