dzabij 13.06.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Mam takie pytanie, czy rozdzielacz do podłogówki może być umieszczony jakieś 10-15 cm poniżej wężownicy ? Tzn. tak naprawdę to dolna belka była by poniżej, górna była by mniej-więcej na tym samym poziomie. Czy takie rozwiązanie nie jest z jakiegoś powodu nieprawidłowe ? Będzie problem z odpowietrzeniem..... Dzięki, a czy mogę prowadzić rurę tak jak na rysunku poniżej (oczywiście wszystkie zagięcia łagodne) ? http://img292.imageshack.us/img292/633/rozdzielaczje9.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.06.2008 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Obawiam się że nie odpowietrzysz tego...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 13.06.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 OK, dzięki za komentarz. Ostatnie pytanie dzisiejszej nocy . Czy można zasilać 2 obwody podłogówki na poddaszu z rozdzielacza na parterze (zakładam że ten rozdzielacz będzie podpięty do zaworu mieszającego oraz będzie oddzielony sprzęgłem hydraulicznym) ? Długość dobiegów to ok. 13-14 metrów. Przez skórę czuję że to słaby pomysł, ale co o tym sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.06.2008 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Zasilać można..... ale jeżeli odpowietrznik bedziesz miał na belce..... a reszte układu piętro wyżej to jak chcesz usunąć powietrze.....???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 14.06.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 dodatkowo oprócz podłogówki grzejniki w jadalni i łazienkach aha i jeszcze kwestia z dzisiaj. Powszechnie przy kotle kondensacyjnym daje sie większe, przewymiarowane grzejniki aby przy mniejszej temperaturze wody miały większą powierzchnię grzania.Tak również proponuje mój Pan hydraulik. Jednak podobno w centrali Wiessmanna zalecają aby obliczać grzejniki jednak na 70/55 stopni. Ponieważ liczba dni z temperaturą - 20 stopni dla jakiej wykonuje się instalacje trafia się tylko kilka dni w roku, więc po co przewymiarowywać grzejniki dla tych kilku dni.Czy myśli Pan, że takie myślenie ma sens. I jak Pan dobiera grzejniki? pozdr.Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.06.2008 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 dodatkowo oprócz podłogówki grzejniki w jadalni i łazienkach aha i jeszcze kwestia z dzisiaj. Powszechnie przy kotle kondensacyjnym daje sie większe, przewymiarowane grzejniki aby przy mniejszej temperaturze wody miały większą powierzchnię grzania. Tak również proponuje mój Pan hydraulik. Jednak podobno w centrali Wiessmanna zalecają aby obliczać grzejniki jednak na 70/55 stopni. Ponieważ liczba dni z temperaturą - 20 stopni dla jakiej wykonuje się instalacje trafia się tylko kilka dni w roku, więc po co przewymiarowywać grzejniki dla tych kilku dni. Czy myśli Pan, że takie myślenie ma sens. I jak Pan dobiera grzejniki? pozdr. Konrad Grzejniki należy policzy dla kotła kondensacyjnego..... To powinien zrobić projektant lub hydraulik.... Zapotrzebowanie pomieszczenia = moc grzejnika dla odpowiedniego zasilania. Jeżeli panowie z wiessmana nie potrafią tego zrobić to radzę zmienić kocioł. Zresztą i tak radzę zmianę.... z nimi jest problem z serwisem.... na przegląd się czeka po 2 miesiące. Czy podłogówka będzie podpięta do rozdzielacza grzejnikowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.06.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Zasilać można..... ale jeżeli odpowietrznik bedziesz miał na belce..... a reszte układu piętro wyżej to jak chcesz powietrze.....???? przewrotnie powiem, notorycznie wykonuję podłogówkę w łazienkach które są na piętrze a rozdzielacz z resztą podłogówki jest na parterze i jakoś nie mam problemów z odpowietrzeniem łazienki, bez stosowania odpowietrzników, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.06.2008 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Zasilać można..... ale jeżeli odpowietrznik bedziesz miał na belce..... a reszte układu piętro wyżej to jak chcesz powietrze.....???? przewrotnie powiem, notorycznie wykonuję podłogówkę w łazienkach które są na piętrze a rozdzielacz z resztą podłogówki jest na parterze i jakoś nie mam problemów z odpowietrzeniem łazienki, bez stosowania odpowietrzników, Ja bym się takimi osiągnięciami raczej ni chwalił... ale skoro kolega chce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.06.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 a co tutaj jest do chwalenia,podłogówka jest w układzie zamkniętym jak wygonisz powietrze to musi chodzić,trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić,nic więcej,syfony w instalacjach są nie do uniknięcia i rzeczą instalatora jest wiedzieć jak sobie z tym radzić, a nie pisać że się nie da odpowietrzyć małego syfonu na podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.06.2008 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 bez komentarza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 16.06.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 hmm nie jest dobrze też mam mieć rozdzielacz podłogówki na parterze a podłogówkę na górze. A tutaj dwaj fachowcy mają odmienne zdania i jaką zatem laik ma podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tutaj chyba trzeba się wykazać troszkę logiką.... w instalacji zawsze zostanie trochę powietrza..... nową instalacje odpowietrza się przez miesiąc a jeszcze po drodze zdejmuje się ze dwa razy grzejniki .Wypchnięcie powietrza jednorazowe nie jest problemem..... problemem jest dalsza praca takiego układu....Więc jeżeli zrobisz sobie syfon to zawsze tam wejdzie powietrze.... !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 17.06.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 wczoraj przez zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym dosyć mocno kapała mi woda. Zdarzyło się to po raz pierwszy. Temperatura na piecu (ogrzewanie miałowe) ok. 65 stopni. Dzwoniłam do naszego instalatora. Stwierdził, że to przez zwiększone ciśnienie wody. Czym to mogło być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 17.06.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zima przyszła i człowieku brakuje kontaktu z klientami. Jak będę potrafił to chętnie poradzę. Proszę o pytania... Mam problem z baterią jak na poniższych obrazkach: http://silniki.neostrada.pl/bateria%20gora.jpg http://silniki.neostrada.pl/bateria%20bok.jpg Otóż od pewnego czasu otwiera się i zamyka ona coraz ciężej. Boję się że pewnego dnia już nie będę mógł puścić wody do zlewu. Czy należy całą wymienić, czy może jakąś część? Nie chcę na razie rozkręcać bo może się okazać że już tak szczelnie nie skręcę? Jak to się rozkręca? Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 wczoraj przez zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym dosyć mocno kapała mi woda. Zdarzyło się to po raz pierwszy. Temperatura na piecu (ogrzewanie miałowe) ok. 65 stopni. Dzwoniłam do naszego instalatora. Stwierdził, że to przez zwiększone ciśnienie wody. Czym to mogło być spowodowane? Zwiększone ciśnienie... naczynko ma za mało ciśnienia, lub go już nie ma... Zawór bezpieczeństwa puszcza powyżej 3 barów... Radzę sprawdzić naczynko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zima przyszła i człowieku brakuje kontaktu z klientami. Jak będę potrafił to chętnie poradzę. Proszę o pytania... Mam problem z baterią jak na poniższych obrazkach: Otóż od pewnego czasu otwiera się i zamyka ona coraz ciężej. Boję się że pewnego dnia już nie będę mógł puścić wody do zlewu. Czy należy całą wymienić, czy może jakąś część? Nie chcę na razie rozkręcać bo może się okazać że już tak szczelnie nie skręcę? Jak to się rozkręca? Proszę o porady. Obawiam się że coś co się nazywa diamond jest nienaprawialne..... radzę wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 17.06.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zwiększone ciśnienie... naczynko ma za mało ciśnienia, lub go już nie ma... Zawór bezpieczeństwa puszcza powyżej 3 barów... Radzę sprawdzić naczynko w jaki sposób mam je sprawdzić? Od czego stało się coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Zwiększone ciśnienie... naczynko ma za mało ciśnienia, lub go już nie ma... Zawór bezpieczeństwa puszcza powyżej 3 barów... Radzę sprawdzić naczynko w jaki sposób mam je sprawdzić? Od czego stało się coś takiego? Rozumiem że to jest naczynko dotyczące CO...... czy zamontowane jest przy zasobniku.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 17.06.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 tak, zamontowane przy zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 tak, zamontowane przy zasobniku. Zakręć wodę wchodzącą na dom -> odkręć któryś kran - manometrem sprawdź ciśnienie na naczynku -> powinno być co najmniej 2 bary. Jeżeli ciśnienie wchodzące do domu jest większe niż 3,5 należy zamontować reduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts