Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Mam takie pytanie, czy rozdzielacz do podłogówki może być umieszczony jakieś 10-15 cm poniżej wężownicy ? Tzn. tak naprawdę to dolna belka była by poniżej, górna była by mniej-więcej na tym samym poziomie. Czy takie rozwiązanie nie jest z jakiegoś powodu nieprawidłowe ?

Będzie problem z odpowietrzeniem.....

Dzięki, a czy mogę prowadzić rurę tak jak na rysunku poniżej (oczywiście wszystkie zagięcia łagodne) ?

http://img292.imageshack.us/img292/633/rozdzielaczje9.th.jpg

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, dzięki za komentarz. Ostatnie pytanie dzisiejszej nocy :-). Czy można zasilać 2 obwody podłogówki na poddaszu z rozdzielacza na parterze (zakładam że ten rozdzielacz będzie podpięty do zaworu mieszającego oraz będzie oddzielony sprzęgłem hydraulicznym) ? Długość dobiegów to ok. 13-14 metrów. Przez skórę czuję że to słaby pomysł, ale co o tym sądzisz ?

dodatkowo oprócz podłogówki grzejniki w jadalni i łazienkach

aha i jeszcze kwestia z dzisiaj. Powszechnie przy kotle kondensacyjnym daje sie większe, przewymiarowane grzejniki aby przy mniejszej temperaturze wody miały większą powierzchnię grzania.

Tak również proponuje mój Pan hydraulik. Jednak podobno w centrali Wiessmanna zalecają aby obliczać grzejniki jednak na 70/55 stopni. Ponieważ liczba dni z temperaturą - 20 stopni dla jakiej wykonuje się instalacje trafia się tylko kilka dni w roku, więc po co przewymiarowywać grzejniki dla tych kilku dni.

Czy myśli Pan, że takie myślenie ma sens. I jak Pan dobiera grzejniki?

pozdr.

Konrad

dodatkowo oprócz podłogówki grzejniki w jadalni i łazienkach

aha i jeszcze kwestia z dzisiaj. Powszechnie przy kotle kondensacyjnym daje sie większe, przewymiarowane grzejniki aby przy mniejszej temperaturze wody miały większą powierzchnię grzania.

Tak również proponuje mój Pan hydraulik. Jednak podobno w centrali Wiessmanna zalecają aby obliczać grzejniki jednak na 70/55 stopni. Ponieważ liczba dni z temperaturą - 20 stopni dla jakiej wykonuje się instalacje trafia się tylko kilka dni w roku, więc po co przewymiarowywać grzejniki dla tych kilku dni.

Czy myśli Pan, że takie myślenie ma sens. I jak Pan dobiera grzejniki?

pozdr.

Konrad

Grzejniki należy policzy dla kotła kondensacyjnego..... To powinien zrobić projektant lub hydraulik....

Zapotrzebowanie pomieszczenia = moc grzejnika dla odpowiedniego zasilania.

Jeżeli panowie z wiessmana nie potrafią tego zrobić to radzę zmienić kocioł.

Zresztą i tak radzę zmianę.... z nimi jest problem z serwisem.... na przegląd się czeka po 2 miesiące.

Czy podłogówka będzie podpięta do rozdzielacza grzejnikowego?

Zasilać można..... ale jeżeli odpowietrznik bedziesz miał na belce..... a reszte układu piętro wyżej to jak chcesz powietrze.....????

przewrotnie powiem,

notorycznie wykonuję podłogówkę w łazienkach które są na piętrze a rozdzielacz z resztą podłogówki jest na parterze i jakoś nie mam problemów z odpowietrzeniem łazienki,

bez stosowania odpowietrzników,

Zasilać można..... ale jeżeli odpowietrznik bedziesz miał na belce..... a reszte układu piętro wyżej to jak chcesz powietrze.....????

przewrotnie powiem,

notorycznie wykonuję podłogówkę w łazienkach które są na piętrze a rozdzielacz z resztą podłogówki jest na parterze i jakoś nie mam problemów z odpowietrzeniem łazienki,

bez stosowania odpowietrzników,

Ja bym się takimi osiągnięciami raczej ni chwalił... ale skoro kolega chce ...

a co tutaj jest do chwalenia,

podłogówka jest w układzie zamkniętym jak wygonisz powietrze to musi chodzić,

trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić,

nic więcej,

syfony w instalacjach są nie do uniknięcia i rzeczą instalatora jest wiedzieć jak sobie z tym radzić, a nie pisać że się nie da odpowietrzyć małego syfonu na podłogówce

Tutaj chyba trzeba się wykazać troszkę logiką.... w instalacji zawsze zostanie trochę powietrza..... nową instalacje odpowietrza się przez miesiąc a jeszcze po drodze zdejmuje się ze dwa razy grzejniki .

Wypchnięcie powietrza jednorazowe nie jest problemem..... problemem jest dalsza praca takiego układu....

Więc jeżeli zrobisz sobie syfon to zawsze tam wejdzie powietrze.... !!!

wczoraj przez zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym dosyć mocno kapała mi woda. Zdarzyło się to po raz pierwszy. Temperatura na piecu (ogrzewanie miałowe) ok. 65 stopni. Dzwoniłam do naszego instalatora. Stwierdził, że to przez zwiększone ciśnienie wody. Czym to mogło być spowodowane?

Zima przyszła i człowieku brakuje kontaktu z klientami.

Jak będę potrafił to chętnie poradzę.

Proszę o pytania...

Mam problem z baterią jak na poniższych obrazkach:

http://silniki.neostrada.pl/bateria%20gora.jpg

http://silniki.neostrada.pl/bateria%20bok.jpg

Otóż od pewnego czasu otwiera się i zamyka ona coraz ciężej. Boję się że pewnego dnia już nie będę mógł puścić wody do zlewu.

Czy należy całą wymienić, czy może jakąś część?

Nie chcę na razie rozkręcać bo może się okazać że już tak szczelnie nie skręcę?

Jak to się rozkręca?

Proszę o porady.

wczoraj przez zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym dosyć mocno kapała mi woda. Zdarzyło się to po raz pierwszy. Temperatura na piecu (ogrzewanie miałowe) ok. 65 stopni. Dzwoniłam do naszego instalatora. Stwierdził, że to przez zwiększone ciśnienie wody. Czym to mogło być spowodowane?

Zwiększone ciśnienie... naczynko ma za mało ciśnienia, lub go już nie ma...

Zawór bezpieczeństwa puszcza powyżej 3 barów...

Radzę sprawdzić naczynko

Zima przyszła i człowieku brakuje kontaktu z klientami.

Jak będę potrafił to chętnie poradzę.

Proszę o pytania...

Mam problem z baterią jak na poniższych obrazkach:

Otóż od pewnego czasu otwiera się i zamyka ona coraz ciężej. Boję się że pewnego dnia już nie będę mógł puścić wody do zlewu.

Czy należy całą wymienić, czy może jakąś część?

Nie chcę na razie rozkręcać bo może się okazać że już tak szczelnie nie skręcę?

Jak to się rozkręca?

Proszę o porady.

Obawiam się że coś co się nazywa diamond jest nienaprawialne..... radzę wymienić.

Zwiększone ciśnienie... naczynko ma za mało ciśnienia, lub go już nie ma...

Zawór bezpieczeństwa puszcza powyżej 3 barów...

Radzę sprawdzić naczynko

w jaki sposób mam je sprawdzić? Od czego stało się coś takiego?

Rozumiem że to jest naczynko dotyczące CO...... czy zamontowane jest przy zasobniku.?