Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

celowość instalacji bufora ciepła z kotłem na paliwo stałe,

Recommended Posts

właśnie też mnie to interesuje

dla mnie jedynym plusem jest to że mogę za zbiornikiem prowadzić instalacje

w pexie a nie w miedzi , zagotowanie wody praktycznie niemożliwe,wiec można

zmienić rury na wytrzymujące mniejsze temperatury .

Ale zawsze jest jakieś ale,

koszt tego zbiornika to koszt przekraczający całą instalacje w miedzi ,więc zaoszczędzić i tak sie nie da na materiale.Jeśli wierzyć zapewnieniom instalatorów i

producentom tych akumulatorów to oszczędności przyjdą później z czasem użytkowania całe instalacji.

Bo przecież mamy zaoszczędzać do 30% procent opały w skali roku, wiec co 4 rok grzejemy za darmo :lol:

Wiec jak dawać zbiornik czy nie????

opiszę może swoją instalację

bufor 1700 litrów ( własnej produkcji) połączony z kominkiem z płaszczem ctm 24 kw, w całym domu podłogówka ( domek 160m2) bufor będzie jeszcze współpracował na taniej taryfie z kotłem elektrycznym 15 kw. Palę od dwóch tygodni, dom w trakcie ocieplania poddasza, ale dół zamknięty ( no może poza drzwiami zewnętrznymi), oto moje pierwsze spostrzeżenia:

palę na maxa około 7 godzin woda w buforze osiąga temp 70 -80 stopni ( oczywiście podłogówka cały czas pracuje) o godz 16 przestaję dokładać do kominka, na drugi dzień przy cały czas pracującej podłogówce woda w buforze ma jeszcze temp 35 stopni, a temperatura w pomieszczeniach jest na stałym poziomie, czyli od godziny16 do godziny 8 następnego dnia (16 godz) ogrzewanie "jedzie na buforze"

nie mam jeszcze założonych termostatów oraz siłowników na rozdzielaczach, oraz ocieplonego poddasza ( myślę że te elementy też będą żródłem oszczędności )za około 2-3 tygodnie będę miał kompletną instalację to napiszę wszystkie spostrzeżenia , no i temperatura na zewnątzr będzie niższa

wielki plus to to , że nie hamuję procesu spalania drewna , a to w moim odczuciu pozwala zaoszczędzić na kosztach opału

pozdrawiam

mario345

Plusy z bufora w instalacji z kotłem stałopaliwowym są natychmiastowe i wielorakie, a okres zwrotu inwestycji w bufor jest bardzo krótki.

Inwestycja w pompę ciepla jest zasadna jedynie dla stosunkowo dużych obiektów, okres amortyzacji nakładow jest długotrwały, a komfort cieplny względny.

malo ludzi inwestuje w bufor ciepla bo znaczna czesc hydraulikow (tych robiacych domowe instalacje) albo wogole nie wie co to jest albo "no fajnie to Pan wymyslil ale po co to Panu nie lepiej piec z nadmuchem?". W sklepach czy hurtowniach tez albo nie wiedza co to za zwierz ten bufor albo wiedza i od razu odradzaja bo cena zaporowa (i tu fakt - ceny gotowych buforow wiekszej pojemnosci sa bardzo wysokie).

Z pompa ciepla nie da sie tego porownac ani pod wzgledem przeznaczenia (pompa ciepla to zrodlo ciepla, bufor to akumulator) ani ceny ani komfortu (do pieca na paliwo stale jednak i tak trzeba "przykladac" - choc mozna uzyc pieca z podajnikiem czy palnika na pellety czy prądu w taniej taryfie - tak tez robią). Koszt bufora - coz - za cene sredniej klasy pieca z podajnikiem mam piec bez podajnika i bufor. Sa pewne dodatkowe koszta - np laddomat 21 (1000zl) lub zawór ESBE TV (280zl) wraz z pompą, zaworem klapowym, filtrem (tu rozna cena w zaleznosci od pompy).

Kwestia oszczednosci opałtu: moze i jest, nawet jesli jej nie ma to wzrasta komfort uzytkowania pieca na paliwo stałe, odpada koszt wentylatora i pradu do niego - nadmuch pieca, zmniejsza sie ryzyko korozji pieca, niszczenia komina (pali sie na max'a - mniej zwiazkow szkodliwych). Jesli CWU polaczyc z buforem to przy dobrze wykonanym buforze (ocieplenie) ciepełka w lecie starczy na dlugo by podgrzewac ta wode - na jak dlugo - letni eksperyment pokaze - narazie dotarlem do opinii uzytkownika mowiacej o 6 dniach przy 3 osobowej rodzinie. Wg tej osoby pali po prostu raz na 6-7 dni, laduje bufor, i zapomina o problemie CWU. BUfor 2000l, bojler CWU osobno chyba 200 czy 250.

Plusy z bufora w instalacji z kotłem stałopaliwowym są natychmiastowe i wielorakie, a okres zwrotu inwestycji w bufor jest bardzo krótki.

Inwestycja w pompę ciepla jest zasadna jedynie dla stosunkowo dużych obiektów, okres amortyzacji nakładow jest długotrwały, a komfort cieplny względny.

A może choćby kilka tych plusów wielorakich możnaby wymienić??

A zapytam co mi szkodzi:

A jak się ma bufor ciepła do pieca na eko groszek z podajnikiem??

Jest sens coś takowego wykonać??

Ktoś liczył ile możnaby na tym zyskać czy stracić??

Moim skromnym zdaniem - stosowanie Bufora dla kotłow opalanych węglem lub miałem to strata czasu i kasy

Bufor ma sens przy opalaniu drewnem - dlaczego??

Dlatego iż drewno należy spalać (aby uzyskać najsensony stosunek żywotności do wydajności) w temp jak najwyższej.

W tym miejscu powstaję potęzny naddatek energi którą mozna skumulowąc - stąd pojawia się bufor. Takie spalanie drewna wymagane jest nawet w kartach gwarancyjnych coponiektórych kociolków (np Atmos)

Spalając całą komorę załadowcża w tem na zailianiu poweidzmy 90C - uzyskujemy nadmiar energi którego chałupa nie weźmie - i albo trzeba to wywietrzyć, albo zasmołowąc kocioł i komin (co wielu czyni) Tu wręcz prosi sie o BUFOR.

Oczywiście można identycznie spalać węgiel czy miał - tyle tylko że przy niskich temp. np 50C na zasilaniu sspalanie tego paliwa nie szkodzi tak strsznie kotłowi jak drewno. przy węglu czy miale podaczas niskiej temp nie uzyskujemy Kwasu Octowego - przy drewnie Owszem.

Pozdrawiam

Sebo8877

Wszyscy tylko o buforze z wody.

A może pomyśleć i wybudować dom jako bufor.

Materiały aż się cisną:

cegła - wysoka akumulacyjność (nielubiana przez murarzy:)) droga

silka - wysoka akumulacyjność wzgl. tania ( materiał okreslany jako zimny przez murzarzy:))

Tylko ten ciężar ekipa murarska musi być dobrze odrzywiona.

Pozdrawiam

Wszyscy tylko o buforze z wody.

A może pomyśleć i wybudować dom jako bufor.

Materiały aż się cisną:

cegła - wysoka akumulacyjność (nielubiana przez murarzy:)) droga

silka - wysoka akumulacyjność wzgl. tania ( materiał okreslany jako zimny przez murzarzy:))

Tylko ten ciężar ekipa murarska musi być dobrze odrzywiona.

Pozdrawiam

W ścianach za dużo nie zmagazynujesz. Do jakiej temperatury chcesz je podgrzać? Do 25 stopni?

Dokladnie - sciany z ciezkiego materialu (silikat np) rzeczywiscie maja pewne zdolnosci akumulacyjjne podobnie jak wylewka (z ogrzewaniem podlogowym) ale w buforze ciepla nie chodzi przeciez o taka akumulacje - chdozi o przyjecie naddatku energii i wykorzystaniu go pozniej do napedzania podlogowki/grzejnikow/cwu. Scian w ten sposob nie wykorzystasz.

Sensownosc stosowania z piecem na podajnik - chyba jedynie w celu zwiekszenia trwalosci tego pieca. Czy drewno czy wegiel - zawsze lepiej spalac te paliwo w optymalnych warunkach - duszenie pieca na 50 za pomoca "boskiego" nadmuchu do optymalnych warunkow nie nalezy. Rzecz jasna - bufor ma najwiecej sensu przy paliwie typu drewno, brykiet - tak jak pisze Sebo8877. Jednakze i przy weglu sa podobne problemy - stad przeciez krotka gwarancja na kotły stalowe a znacznie dluzsza na żeliwne - niezalenzie od rodzaju paliwa. Dla drewna jest wrecz tak ze niektore firmy wogole nie daja gwarancji jesli instalacja bedzie bez bufora i z zapewnioną temperaturą powrotu powyzej 60 st C (bodajze Atmos ma takie zapisy).