Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z-paul wg mnie nie chodzi tyle o rozjaśnienie co o nadanie tej łazience lekkości oraz wprowadzenie ładu i spokoju. W obecnym rozmieszczeniu kafli łazienka wydaje się być zbyt chaotyczna. Dziewczyny na forum dobrze Ci radzą, na etapie projektu praktycznie wszystko jeszcze można. Zastanów się nad radami dziewczyn, bo doświadczenie u nich duże, a z tymi projektantkami to bym była ostrożna.

Przy tym układzie punktów wody jaki masz (zakładam,że taki już jest i nie można go zmienić) ja bym osobiście zmieniła:

-wysoką szafkę (słupek) przeniosłabym z lewej strony umywalki, a umywalkę przesunęłabym odrobinę w prawo. Słupek z lewej będzie mniej narażony na wodę podczas brania prysznica,

- grzejnik jak pisała Duś w dość nieszczęśliwym miejscu ;), ale patrząc na odległość od muszli może nie będzie tak źle z jego higieną:)

-zrezygnowałabym z jasnego paska kafli pod grzejnikiem, zostawiłabym tam ciemne wówczas powierzchnia geberit + grzejnik "zyska" na objętości

-zrezygnowałabym z dwóch pionowych pasków kafli przy wannie, na tej ścianie umywalkowej. Wg mnie są tam zbędne, poza tym nie zbiegają się z linią wanny co od razu rzuca się w oczy

-zrezygnowałabym z poziomego paska dekoru na tej dużej ścianie gdzie obecnie jest wysoka szafka, zostawiłabym jednolitą jasną. No i z tego dekoru za lustrem też bym zrezygnowała. Na "gołą" jasną ścianę gdzie teraz stoi szafka słupek zawsze możesz kupić jakiąś grafikę jak będzie Wam tam za łyso.

Kurcze wychodzi na to, że z większości bym zrezygnowała :p

z-paul, to tak na szybko co przychodzi mi do głowy. To Wasza łazienka i Wam ma się podobać, ale zastanówcie się czy spokojniejsza wersja nie będzie bardziej klasyczna i ponadczasowa. Mielibyście dwa kolory tak ja dziewczyna chce, a dekor kwiatowy zaznaczycie w jednym miejscu, przez co nie będzie przerysowany.

Tak na marginesie to z wizualek wynika, że macie dość sporą tą łazienkę. Jak ją "uspokoicie" to nabierze takiego salonowego klimatu.

Ależ się rozpisałam...

Jeszcze pare prezentacji:

[ATTACH=CONFIG]206238[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206239[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206240[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206241[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]206243[/ATTACH]

Co o tym sądzicie?

Ojej jak tu sie dużo dzieje!!! Jak dla mnie dużo za dużo tego dobra.I te płytki po sam sufit i tych dekorow cala masa i ten samotny słupek na środku ściany...Jesli to wizka spod ręki projektanta to słabe to jest...Zmien go!;)

tak ogólnie to wszystko jeszcze jest na etapie możliwych rozwiązań, gdyż hydraulik jeszcze nie zaczął swojej pracy. Ale nad takim rozkładem długo sie zastanawialiśmy i wyszło że nam pasuje najbardziej.

Jeśli chodzi o szafkę-słupek z lewej strony umywalki to początkowo też tak chciałem, lecz wtedy umywalka przesuwa się dość blisko wanny. Obudowę wanny w razie jakichkolwiek problemów z odpływem, syfonem, trzeba zaopatrzyć w wyjmowalna płytkę, a przy bliskości szafki umywalkowej mogą ze sobą kolidować.

Jeśli usuniemy dekor i ciemne płytki ze ściany z umywalką i ściany ze słupkiem to otrzymamy 2 ściany w jedynie jasnym kolorze. Czy nie będzie trochę pusto? Hmmm?

Jasny pas pod grzejnikiem może zniknąć, tylko jak wtedy będzie wyglądał biały grzejnik na ciemnej płytce?

przede wszystkim sprzedawca to najczęściej nie projektant, a osoba ogarniająca średniowymagający program do projektowania układów płytek.

odnoszę wrażenie, że w tych samych płytkach znajomy zrobił łazienkę w mieszkaniu na wynajem (kupował w którymś z popularnych marketów budowlanych za ok. 30 zł/m2). zrobił prosto - jasna podloga, jaśniutkie ściany, pasek dekoru z jakimś liściem dookoła całego pomieszczenia na wys. "ponad pralką". i wyszło prosto, schludnie, naprawdę ładnie - nie mogłam uwierzyć, że zamknął się w ledwie kilku tys.

dlatego proponuję to maksymalnie uprościć - jasne ściany, jasna podłoga. ciemniejsze pewnie będą meble łazienkowe więc się skontrastuje. jeśli upierasz się na dekor - zaakcentuj nim w łazience 1 miejsce (tylko u ciebie wanna średnio oddzielona od reszty, a wc to średnio akcentować)...

Skoro hydraulik nie zaczął jeszcze pracy to może spróbuj od nowa coś wyskrobać.

Dla mnie najbardziej zapalnymi punktami w rozmieszeniu sprzętów jest ta samotna szafka i grzejnik, nie dość, że przy wc to jeszcze oddalony niemiłosiernie od wanny. Może spróbuj miskę wc na tej ścianie co grzejnik, a grzejnik wrzuć pod okno. Na jakiej wysokości masz to okno?

Co do szafek to może dobrym rozwiązaniem byłoby przenieść umywalkę na tą samotną ścianę, do rogu wstawić słupek a obok umywalkową. Ściana vis-a-vis drzwi byłaby pusta. No, chyba żeby pokusić się na umieszczenie tam, obok wanny właśnie grzejnika.

Co do płytek podtrzymuję zdanie dziewczyn - maksymalnie uprościć. Może całość jasna, a dwa rzędy kafli od góry ciemne, a dekory tylko na wannie + podłoga jak dla mnie ciemniejsza. Albo ta opcja o której pisałam wcześniej, kolorem grzejnika bym się nie martwiła, wzięłabym chromowany - w nawiązaniu do armatury.

Kombinuj, kombinuj... póki masz czas

Jeśli chodzi o układ płytek to było to wspólne ze sprzedawcą 2-godzinne projektowanie.

to wcale nie gwarantuje projektu idealnego

odpowiedz na pytanie - czy taka wlasnie lazienke chcecie ? czy bedziecie cieszyc oko za kazdym razem do niej wchodzac, czy po tygodniu bedziecie mieli miny na klodke, bo sie okaze, ze to nie to ??

czy te konktretnie plytki ? te dekory ??

czy taka wlasnie kolorystyka ?

programow z plytkami jest wiele i samemu mozna pokusic sie o projekt duzo lepszy niz ten, ktory przygotowal sprzedawca (bez urazy, ale powinien sie wstydzic dajac klientom taki produkt)

jesli lubicie brazy to na rynku jest wiele slicznych plytek, a w necie i na FM wiele inspiracji i realizacji, ktore jestem pewna, sprostaja Waszym wymaganiom

im bardziej stonowana lazienka tym wieksza gwarancja, ze przez lata sie nie znudzi i zawsze bedzie elegancka, a Wy mozecie ja odmienic niewielkim kosztem, zmieniajac dodatki

dobra baza to podstawa - im mniej wzorow, dekorow tym lepiej - uwierz mi :)

np taka

http://indesigns.com.au/blog/wp-content/uploads/2012/07/InDesign-Blog-Post-Brown.jpeg

lub taka :)

http://www.onhomeinteriors.com/wp-content/uploads/2011/05/Bubble-Big-bathroom-with-Beige-And-Brown-HIA-Australian-Awards-winning-4.jpg

tutaj sa dwa kolory, skoro dziewczyna sie ku takiej sklania :)

http://www.meihuboyue.net/wp-content/uploads/2012/12/A-beautiful-bathroom-with-bright-brown-wallpaper-a-dark-brown-wallpaper-in-one-side-a-dark-floor-mat.jpeg

http://www.daymonstudio.pl/wizualizacje-wnetrz/duze/lazienka3.jpg

zwroc uwage na gladkie powierzchnie - ilez w tym elegnacji :)

pozdraiwam

łazienka niestety jest wąska i dość długa, ma 170cm szerokości, I kibelek nie może być na środku ponieważ siedząc na nim kolanami niemal dotykałoby się szafki z umywalką ;) Meble będę miała inne, białe, bez słupka, projektant w sklepie wstawił cersanitu w sumie nie wiem czemu. Chodzi mi bardziej o kafle, jak wstawić dekory aby nie było ich za duzo ale zeby jednak były :) dzięki za odzew fajna kobieto!

Dziewczyny a co powiecie teraz? Tylko panel prysznicowy bedzie jasny. Płytki są białe w cieniutkie srebrne paseczki i nie wiem czy pasuje mozaika w kolo lustra. Moze dekor kwiatowy znad umywalki przesunąć np w czwarty rząd kafli? Bo gdzies bym go chciała.... Wiec czekam na rady... :) I krytykę bo jeszcze wszystko można zmienić ;)

2.jpg

1.jpg

o niebo lepiej, ale.... czy na ścianie z drzwiami płytki są w ogóle potrzebne ?

Ja bym jeszcze "zdjęła" jeden kafel od góry, na całym obwodzie łazienki i spod okna.

Nie widzi mi się dekor *ramka" w kabinie i na obudowie wucetu (jak pisałam wcześniej - nie ogarniam eksponowania tego miejsca).

Jeśli bardzo chcesz te kwiaty , to może prosty pas pod panelem prysznicowym i jak jest - nad umywalką ??

Lub całość nad szafką (pod lustrem) , a powyżej już bez dekoru ??

Madzik jest lepiej :) mam podobne uwagi, co Malka

ramka przy panelu - nie potrzebna

wokol lustra tez - ale to juz kwestia tego, czy Wam sie podoba, bo jesli ta ramka bedzie z tej samej mozaik co blat - to jest to pewne nawiazanie i ok

natomiast jesli chcesz kwiaty, to zrob z nich po prostu sciane przy prysznicu (2-3 rzedy, nie wiem jak dlugi bedzie prysznic)

wc z kwiatow - nie koniecznie

no i polecam policzyc sobie wstepnie ile wyjdzie tych dekorow, bo cena w ich przypadku jest za sztuke i moze okazac sie, ze ich koszt przewyzszy cene wszystkich plytek i bedziesz sie ponownie glowic, gdzie te dekory polozyc