Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hairdresser - bardzo fajna lazieneczka. czekam na zdjecia z lustrami.

a czy rowazyliscie wymiane/pomalowanie kratki - bo razi taka biala na czarnej farbie

Dziekuję :)

łazienka, jak widac nie jest jeszcze skonczona i nie umyta

Kratka docelowo tez będzie czarna (jak mi sie uda taka znaleźć, jeżeli nie to pomaluję).

Sufit tez wymaga jeszcze domalowania, bo nie jest idealnie czarny.

Lustra zamówione, jak bedą to wstawię fotki :)

Błagalne pytanie do szczęśliwych posiadaczy nowych łazienek...

Czy ktoś z Was ma płytki ścienne położone bez fug? Jeśli tak: jak rozwiązaliście sprawę podłogi? Tam też bez fug?

Nie miałam możliwości zmierzyć gresu, który będzie na podłodze. Architekt powiedział 60x60 (na próbniku i na stronie www również info o 60x60), to przyjęłam, że tyle właśnie ma... No i dokupiłam doń ścienne 30x60, żeby mi się idealnie fugi ściana-podłoga zbiegały. Dziś porównałam jedne z drugimi i co? I ścienne mają bok równo 60 mm, a podłoga... 59,7 ;(

I nie wiem co mam teraz zrobić. Myślałam, by położyć ścienne bez fug, podłogowe z fugą 1,5 mm (szczęśliwie wg projektu tylko jedna pełna płytka ścienna łączy się z pełną podłogową - stąd 1,5 mm, a nie 3 mm). Jednak mimo wszystko nie potrafię sobie wyobrazić jak będzie wyglądać ta podłogowa fuga na styku dwóch bezfugowo łączonych płytek ściennych...

Dodam, że płytki są rektyfikowane, bo to zapewne ma znaczenie przy efekcie końcowym takich zabiegów. Ściany białe półmat, podłoga szara gres mat. Piszę o kolorach, bo może taka biała bezfugowa tafla to nie będzie koszmarne partactwo przy tych fugach na gresie (?)

Człowiek się stale uczy... Za późno zwykle...

Bardzo proszę o odpowiedź każdego, kto ma fugi na podłodze, a na ścianie brak. Albo kogoś, kto jest w stanie sobie to wyobrazić i ocenić jak to będzie wyglądało....

Edytowane przez AniaS79

niech zgadne - płytki z różnych kolekcji?

bez sprawdzenia? odważnie.

nigdy nie słyszałam o układaniu płytek zupełnie bez fugi. pomysł wydaje mi się nietrafiony - całe życie byś musiała z pyłem wychodzącym z pod spodu. o efekcie wizualnym nie wspominając... przecież te szpary widać.

ja mam podłogę w innej kolekcji niż ściany,

podłogą ma 60x60 i 2mm fugi,

a ściany 30x60 i płytyki są rektfikowane.....ale to teoria, chciałam zupełnie bez fugi, ale w rzeczywistości okazało się że aż tak super to się nie da, bo:

minimalne różnice jednak były (płytki b.popularne, ponad 100zl za metr-żeby nie było że mega najtańsze były, nie pamiętam nazwy)...coś Megana, albo Travena,...

ponadto ta ściana ze ściennymi jest przy prysznicu więc płytkarz powiedział że i tak trzeba położyć fugę- i faktycznie, trudno byłoby mi sobie wyobrazić zupełnie bez fugi, po położeniu teoretycznie bezfugowym, potem było fugowanie fugą bardzo zbliżoną do koloru glazury- nawet gdzieś kiedyś publikowałam zdjęcie gdzie widać te fugi....

AniasZ, a glazurnik nie może przyciąć tycvh ściannych płytek o 3mm? Przecież to pikuś.

Układanie bezfugowe to zwykle oznacza fugę 0.5mm, co w praktyce często jest więcej, bo jak w taka szczelinkę później fugę włożyć. Poza tym to może nie wyglądać dobrze - na podłodze fuga, na ścianie brak.

AniaS79 Sheenaz ma rację, bezfugowe układanie to zazwyczaj fuga 05-1 mm, nie łudź się, że płytki rektyfikowane - nawet te b. drogie - są na tyle równe, że można je położyć bezfugowo. Zawsze będą szparki pomiędzy nimi, a łazienka będzie wyglądała na niewykończoną. Poza tym ścian na pewno tez nie masz idealnie prostych, a przy fudze zawsze łatwiej delikatnie "zgubić" krzywiznę. Ja mam na ścianie płytki rektyfikowane i fugę 1 mm, która jest w kolorze płytek i zupełnie nie rzuca się w oczy. Jest delikatna, prawie jakby jej nie było :)

Przemyśl to dobrze, bo szkoda by było kuć.

Nieśmiało wklejam swoją łazienke. Skończona w 90 %, brak lustra na szafkach nad umywalką i dodatków. Zdjęcie robione jak nie było drzwi wew. Już mieszkamy i jak narazie jestem zadowolona. Łazienka mała, nie ma szaleństwa, miało być przytulnie i tanio:)

W zabudowie pod umywalką od prawej: pralka pod zabudowe, szafka na chemie, kosz na bielizne.

http://img534.imageshack.us/img534/5643/dscn1239tg.jpg

http://images49.fotosik.pl/1177/c872b3acac5b7870gen.jpg

http://images41.fotosik.pl/1170/edbf5f70b48e0fbegen.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/8895/dscn1231xj.jpg

Edytowane przez monika_fal

Błagalne pytanie do szczęśliwych posiadaczy nowych łazienek...

Czy ktoś z Was ma płytki ścienne położone bez fug? Jeśli tak: jak rozwiązaliście sprawę podłogi? Tam też bez fug?

Aniu, a nie można reklamować tych płytek? Skoro nie są zgodne z opisem :(.

Masz jeden z piękniejszych projektów łazienki jaki widziałam i wiem, że dla Ciebie kwestia tych fug jest szalenie istotna. Myślę jednak, że lepiej będzie wyglądała ściana z fugowaną kaflą i niezgadzającą się fugą na podłodze, niż kafle bez fug na ścianach.

Scheenaz ma dobrą sugestię. Zapytaj fachowca czy to wykonalne, tylko nie wiem czy nie policzą Wam więcej za zabawę w przycinanie?

Uściskaj mocno Madzię - niech szybko wraca do zdrowia. A Ty głowa do góry - będzie dobrze :hug:

Monika_fal przychylam się do Magdy 34 - lustra na wszystkie szafki zrobią łazienkę bardziej elegancką. Generalnie podoba mi się, prosto, funkcjonalnie, bez zbędnych ozdóbek i jarmarcznych deseni. Na pewno będzie to ponadczasowa łazienka. Moja mała sugestia to ożywić trochę blat, bo na razie ma charakter tak nieco "laboratoryjny" ;) Nie wiem też czy zmiana płytek podłogowych na jasne przy umywalce to dobry pomysł, wydaje mi się, że drewnopodobne na całości wyglądałyby korzystniej

A co planujesz na półkach przy wannie? Biorąc pod uwagę twoje zamiłowanie do chowania (fajny pomysł z pralką i koszem na bieliznę) chyba nie będzie to przegląd kosmetyków? ;)

Odnośnie marek to mam pytanie o płytki ścienne i podłogowe oraz surowiec z którego masz blat.

pozdr.

Anius79 dokładnie taki sam problem miałam, płytki scienne jakies wloskie idealnie 30x60 a podlogowe bernina v&b 29,7 x 59,7 :) u mnie w zasadzie stykaja się one tylko pod prysznicem, bo więcej ściennych nie mam... w każym razie na podlodze mam po prostu szerszą fugę, co przy podłogówce tez jest wskazane :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fb/bf/cqfg/8hxi4KISfLZGeYiqHB.jpg

Więc decyzja zapadła - lustra na wszystkich szafkach:) dziękuje

STEFANY

za bardzo nie mam pomysłu jak ożywić blat... co do jasnych kafelek na podłodze masz racje, efekt mierny a na białych kafelkach widać tylko moje czarne kudły:)

kafelki białe to paradyż Vivida Bianco, drewnopodobne Nowa Gala Stonewood SW 03

blat na szafkach to laminat wykończony Rausolidem (zwykła doklejka raczej się nie sprawdzi w łazience)

Półki na wannie, może to zabrzmi dziwnie ale planuje wstawić płytę z fototapetą na szynie (przesuwana jak drzwi w szafie) szerokości ok 80 cm żeby zasłoniła kosmetyki.

Kasia Wojtek

Zabudowa z szafek ma wymiar: szerokość 170 cm głębokość 70 cm