Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dyskusja zaczęła się od wpisu:

Łazienki są tematyczne, nie chcieliśmy żeby przypominały te z gotowych projektów, lub od Pani "Projektant" z centrum Łazienek.

Ja jeszcze w nawiązaniu do postu uli.

Powiedzmy, że ktoś wychował się w przecietnych polskich wnętrzach (bo na takie było stać rodziców). Został potem zawalony zdjęciami przepięknych super-mega-hiper wnętrz. Może rozróżniać kicz od sztuki. To wcale nie znaczy, że będzie wiedział jak rozmawiać z projektantem wnętrz, skoro będzie mu się podobać wszystko: ładne wnętrze i klasyczne i minimalistyczne i prowansalskie i skandynawski. A skąd ma wiedzieć w jakim będzie się czuł najlepiej, skoro całe dotychczasowe życie mieszkał we wnętrzach z meblami BRW? :D

Edytowane przez Elfir

Dyskusja zaczęła się od wpisu:

Łazienki są tematyczne, nie chcieliśmy żeby przypominały te z gotowych projektów, lub od Pani "Projektant" z centrum Łazienek.

Ja jeszcze w nawiązaniu do postu uli.

Powiedzmy, że ktoś wychował się w przecietnych polskich wnętrzach (bo na takie było stać rodziców). Został potem zawalony zdjęciami przepięknych super-mega-hiper wnętrz. Może rozróżniać kicz od sztuki. To wcale nie znaczy, że będzie wiedział jak rozmawiać z projektantem wnętrz, skoro będzie mu się podobać wszystko: ładne wnętrze i klasyczne i minimalistyczne i prowansalskie i skandynawski. A skąd ma wiedzieć w jakim będzie się czuł najlepiej, skoro całe dotychczasowe życie mieszkał we wnętrzach z meblami BRW? :D

Właśnie to miałam na myśli pisząc, że obcowanie ze sztuką daje coś więcej. Uczy również myślenia, zaglądania wgłąb siebie. Jestem pewna, że taki człowiek nie ma wiekszych problemów z okresleniem, w czym czułby się najlepiej. Czasami wynika to z fascynacji dana kulturą, ale żeby się nią zafascynować, trzeba coś o niej wiedzieć. A tego nie dają podróże typu zorganizowana wycieczka, której główną atrakcją są stragany z pamiątkami. Nie mam nic do wnętrz inspirowanych obcą kulturą czy eksponowania pamiątek (chociaż sama nic nigdy z żadnej podróży nie przywiozłam). Ale w dyskutowanych wnętrzach nie widać żadnej fascynacji. Widać tylko tło do tandetnych masowych pamiątek.

Nie trzeba mieć w domu dzieł sztuki, żeby kształtować w sobie wrażliwość na piękno. Po to są galerie sztuki, albumy itp, a prawdziwy miłośnik odmówi sobie nowego ciucha a pójdzie na ciekawą wystawę, koncert, czy do teatru. Tu wcale nie chodzi o pieniądze. A najprościej kształtować wrażliwość u dzieci podziwiając naturę. Bóg dał nam ją za darmo.

Jestem pewna, że taki człowiek nie ma wiekszych problemów z okresleniem, w czym czułby się najlepiej.

Pracuję z ogrodami, ale nadal nie jestem pewna, czy umiałabym wybrać jeden konkretny styl dla siebie, gdybym miała wolną rękę :)

Ale umiejętność wyboru stylu niekoniecznie bierze się z niewiedzy, z braku doświadczenia. Z moich obserwacji wynika, ze o ile dla siebie jest bardzo trudno coś wybrać o tyle dla kogoś innego już aż takiego problemu nie ma. Po prostu gdy wybieramy coś dla siebie towarzyszą nam ogromne emocje i wtedy trudno spojrzeć z dystansem i ciężko zdecydować zarówno co się podoba jak i co by się chciało.

No właśnie, mam w pracy koleżankę która projektowała łazienki w Leroy Merlin przez kilka miesięcy. Byłam z nią na szkoleniu, krótkie zapoznanie ze wszystkimi, trener pyta : a Pani czym się wcześniej zajmowała? Ja byłam projektantem wnętrz. Myślałam że padnę :jawdrop: :lol2:

:eek:

ja bym nie wytrzymała i taką od razu sprowadziła na ziemię

Reni1980 ja już Twoje łazienki swego czasu oglądałam i dochodziłam potem do siebie jakiś czas, a teraz wracam szukać umywalki i szafki do małej łazienki. Reni czy ta szafka to kupiony standard czy robiona? Umywalka koło Twins? No i jeszcze białe kafle w małej, co to i jak się sprawuje? Wielkie dzięki :)

Reni1980 ja już Twoje łazienki swego czasu oglądałam i dochodziłam potem do siebie jakiś czas, a teraz wracam szukać umywalki i szafki do małej łazienki. Reni czy ta szafka to kupiony standard czy robiona? Umywalka koło Twins? No i jeszcze białe kafle w małej, co to i jak się sprawuje? Wielkie dzięki :)

helloł, umywalka koło twins, szafki pod nią koło domino- gotowce a płytki białe płytki tubądzin kolekcja colour, ja je lubię ale widać każde chlapnięcie wodą, no pod prysznicem nie było by kolorowo