Sniper 27.11.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) mój prysznic ma półkę na 1,2 m maskująca rury (rury idą wierzchem, obudowane k-g, nie wkuwaliśmy w ściany). Płytki bedą ułożone z lekkim spadkiem, by woda spływała. Ja się tam nie znam, ale to się chyba nie uda... Istnieje coś takiego jak napięcie powierzchniowe cieczy, czyli taka niewidzialna siła, która jednak będzie tą wodę zatrzymywać. Oddziaływanie jest tym większe, im twardsza woda i niższa jej temperatura. Jeśli chlupniesz dużym strumieniem, to siła grawitacji zrobi swoje i woda zleci na dół. Ale pojedyncze krople przy lekkim spadku nic sobie z tego nie zrobią. Zatrzymają się na płytce formując piękny menisk wypukły. Nawet jeśli potoczą się w kierunku pochyłości, to jest jeszcze bardzo duża szansa, że zatrzymają się na krawędzi cięcia płytki, bo błona która się tam wytworzy będzie na tyle silna, że zatrzyma wodę na płytce. Moim zdaniem będzie tam stała woda. Nie kałuża, ale pojedyncze krople. Będą wysychać, zostawiając osady soli i metali, czyli naszego kochanego wapnia i magnezu. Im więcej osadów, tym większa porowatość i więcej stojącej wody. Półka będzie zakamieniona. Albo trzeba będzie wycierać, albo się z tym pogodzić. No jeszcze jakiś impregnat natłuszczający może pomóc, ew. nano-wycieraczka. Jak masz pod ręką idealnie gładką płytkę, możesz zrobić test: jak duży musi być kąt, żeby woda spływała w całości i nie zatrzymała się na krawędzi? I czy taki kąt jest wystarczający, żeby ciężki szampon nie zjechał razem z wodą? To powiedziałem ja - specjalista od teorii spiskowych, kuriozów i absurdów. Edytowane 27 Listopada 2013 przez Sniper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 no wiesz, zasadniczo zamierzam myć kabinę co jakiś czas, to i osad zejdzie. To, o czym piszesz nie omija koszyków - też na nich osadza się węglan, a i niekiedy śliskie osady bakteryjne. Dlatego koszyki też trzeba myć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 27.11.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Mam wnękę na kosmetyki w jednej z łazienek. Woda się na niej odrobinę (dosłownie) zbiera, jednak deszczownia nie jest bezpośrednio nad półką, a na prostopadłej ścianie. Po każdym użyciu prysznica po prostu ściągam z niej wodę "ściągaczką", podobnie jak ze ścian kabiny (i z płytek od razu;)). Nie mam żadnego nalotu, nic nie jest oślizgłe etc. Wymaga to poświęcenia ok. 3-5 minut po kąpieli, ale za to oszczędza mi potem znacznie więcej czasu, który musiałabym przeznaczyć na zmywanie kamienia szyb, płytek albo właśnie usuwania nalotów z półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 27.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 no wiesz, zasadniczo zamierzam myć kabinę co jakiś czas, to i osad zejdzie. O.O O tym nie pomyślałem. Muszę spytać żonę, kto się u nas tym zajmuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpilka87 27.11.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Moja dokończona łazienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 27.11.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 27.11.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 (edytowane) Moja dokończona łazienka O, jak tam milusio. Co to za wanna? A fotkę po przeciwnej stronie kibelka można prosić? Tam jakaś szafka wisi? A blat pod umywalkę jest z laminatu, płyty meblowej, gresu, szkła, kamienia, marmuru czy betonu? Edytowane 27 Listopada 2013 przez Sniper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 27.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Moja dokończona łazienka Śliczna łazieneczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 27.11.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Dziękuję za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 27.11.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Moja dokończona łazienka fajna lazienka ale...jak dla mnie blat powinien byc drewniany/fornirowany w kolorze zabudowy geberitu/drzwi a bateria wannowa z tej samej 'kolekcji' co umywalkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpilka87 28.11.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 fajna lazienka ale...jak dla mnie blat powinien byc drewniany/fornirowany w kolorze zabudowy geberitu/drzwi a bateria wannowa z tej samej 'kolekcji' co umywalkowa Bateria jest z tej samej kolekcji Jeżeli chodzi o blat to... są gusta i gusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpilka87 28.11.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) O, jak tam milusio. Co to za wanna? A fotkę po przeciwnej stronie kibelka można prosić? Tam jakaś szafka wisi? A blat pod umywalkę jest z laminatu, płyty meblowej, gresu, szkła, kamienia, marmuru czy betonu? Dziękuję na drugiej stronie stoi duża biała, lakierowana szafa. Blat pod umywalką to laminat. Wanna CERSANIT VIRGO. Edytowane 28 Listopada 2013 przez szpilka87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 28.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) a bateria wannowa z tej samej 'kolekcji' co umywalkowa Faktycznie jest trochę niespójności, chociaż sam nie zwróciłem na to uwagi. Ale jeśli to ta sama kolekcja, to może to być Tres Max-Tres, bo oni faktycznie wrzucili tam do jednego wora wszystko, co się tylko dało. Tam samych baterii umywalkowych jest ponad 40 rodzajów i tylko nieliczne mają ze sobą coś wspólnego. Inny producent zrobiłby z tego 10 spójnych serii, a tutaj jest chaos. Dla mnie nie psuje to obrazu łazienki, ale osobiście unikałbym takiego połączenia, choćby nie wiem jak bardzo producent przekonywał, że to ta sama seria. Ale Tres słynie z braku konsekwencji w swoich projektach. Raz jest dźwigienka, innym razem gałka, czy jakiś tam dzyndzelek, ale wszystko razem nazywa się tak samo. Edytowane 28 Listopada 2013 przez Sniper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 28.11.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 szukam inspiracji na biało-kolorową łazienkę z płytkami 9,8*9,8 Paradyż: reflette, ton, oxicer lub vermilia. chciałabym połączyć je z biała płytką oxicer bianco 19,8 * 19,8; nie wiem co z podłogą - bo biała odpada absolutnie. więc jaka? szara? kolorowa? bardzo mało jest łazienek z wykorzystaniem w/w płytek, a chyba nie wszyscy mają szare? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 28.11.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 szpilka87 super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 28.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 szpilka87 super i ja się pod tym podpisuję - jest super!!! bez wodotrysków - i dzięki temu jest ładnie, spokojnie i elegancko:) bardzo przyjemna łazieneczka:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 28.11.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Bateria jest z tej samej kolekcji Jeżeli chodzi o blat to... są gusta i gusta ja nie zarzucam ci braku gustu tylko wyrażam swoja opinie może bateria i być z tej samej kolekcji ale forma nieco się różni...nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 28.11.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Aniu jakiej głebokości masz tą wnękę w prysznicu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolom 28.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Nie wiem jak się dodaje kilka cytatów, więc będzie bez.Odpowiedź tyczy się właściwie kilku postów z ostatnich dwóch stron.... Jak mi zrobią łazienkę do Poniedziałku, to może pokaże Wam zdjęcia w której jest wszytko o czym piszecie i pytacie w ostatnich stronach.Będzie.- Zestaw podtynkowy z termostatem i wyborem kierunku (deszczownica - słuchawka). Tak w nawiasie pisząc (czemu niektórzy nazywają to deszczownią?, nie ma takiego określenia, jest deszczownica. Deszczownia kojarzy mi się ze "zlewnią").- Wykuta półka w ścianie na mydełka, szampony i inne duperele.- Łazienka na ścianach biała, podłoga właśnie w kolorze, tak dla odcięcia (teraz zastanawiamy się jaki kolor dać na podwieszanym pół suficie, w kolor czy biały). Trochę się waham ze zdjęciami, bo wrzucę na koniec roku 2013. a w 2014 pojawi się post "najładniejsze łazienki 2014-go" i będzie DZ/DT czyli Dupa Zimna po Czasie jak to zwykł mawiać Pan Profesor od automatyki gdy wykładał całki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts