Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

dorzucę swoją, choć jeszcze drzwi nie są zamontowane. Biała i surowa oraz bardzo jasno oświetlona - niecałe 4m2 w bloku, w małej kawalerce, dla jednej osoby. ;-)

%25C5%2581azienka+001.JPG

%25C5%2581azienka+002.JPG

%25C5%2581azienka+003.JPG

%25C5%2581azienka+005.JPG

%25C5%2581azienka+004.JPG

Chciałam mieć łazienkę surową, białą, bardzo jasno oświetloną, bez "stałych" dekorów - żeby można było troszkę ją zmienić wymieniając dodatki. Pomysł i projekt własny.

Płytki podłogowe: Cotto Tuscania, model Grey Soul Light, rektyfikowane 60x60, duża spoina ze wzgl. na ogrzewanie podłogowe (identyczna podłoga z małą spoiną jest w przedpokoju, garderobie i aneksie kuchennym, bo nie chciałam dzielić i tak małej podłogi na kilka powierzchni).

Płytki ścienne: Ceramstic, seria Opp, błyszczące białe rektyfikowane, ścienne, 30x60, położone ze spoiną 1,5 mm.

Sedes i bidet: Roca Nexo.

Umywalka: Roca Gap.

Wanna: Koło, 170 cm. Nie polecam wanny Koło do białej łazienki, gdyż ma zbyt szary odcień, w porównaniu do płytek. Mądrzejsza o to doświadczenie, teraz szukałabym bielszej z płytką w ręce. ;-)

Blat: klepka bukowa, ścinek blatu kuchennego, tj. blatu Lagan, Ikea. Olejowany.

Meble: wykonywane na zamówienie, białe, lakierowane na wysoki połysk. Pod umywalką jest druga, ukryta wewnątrz pierwszej szuflada.

Armatura: baterie bidetowa i umywalkowa Hansgrohe Focus, zawór/przełącznik czterodrożny oraz iBox także Hansgrohe, ale wylewka przez przelew z syfonem oraz deszczownica - Kludi (bo były znacznie tańsze).

Lampy: na suficie trzy białe panele LED 13W firmy LED Line, kupione w sklepie KingLed (i to one dają efekt, jakby zamiast sufitu nad łazienką było słońce) oraz dwa kinkiety na żarówki z małym gwintem (zapewniają przytłumione intymne oświetlenie, w razie potrzeby), także KingLed.

Zegar: Ikea, model Svamla (mam jeszcze trzy w innych kolorach, na wymianę kolorystyczną dodatków, jakby mi się czarny znudził). ;-)

Dodatki: czarny ceramiczny komplet z Agata Meble, 4-elementowy, za około 17zł całość.

Dojdą jeszcze białe bardzo klasyczne drzwi z podcięciem, bez przeszklenia, jak producentowi uda się wreszcie wykonać ościeżnicę bez wad. ;-)

Edytowane przez Leia.O

Paradyż- Secret Edeno Bianco z tym, że one są białe w delikatne szare paseczki.

te same płytki wybrałam do swojej łazienki po czym z nich zrezygnowałam. Jak Ci się czyszczą dekory? Koło wanny i przy umywalce na bank zbiera się woda w żłobieniach dekorów - wycierasz wszystko do sucha po każdej kąpieli i korzystaniu umywalki?

Wanna piękna, jednak przeszkadzają mi różne kształty ceramiki

fioletowfiolka może płytki opoczno valentina?

Edytowane przez ania_zet

Witam,

dorzucę swoją,

Chylę czoła nie tylko nad łazienką, ale umiejętnościami fotograficznymi :)

Wyglądają jak zdjęcia do katalogu.

Opisz od razu płytki, ceramikę, lampy bo za chwilę zostaniesz zasypana pytaniami :)

Cudo, nic dodać, nic ująć ! jak Ty zrobiłaś te zdjęcia z góry ? :)

Aparatem na wysięgniku? :)

Edytowane przez joliska

Dziękuję bardzo za miłe słowa. :-)

Zwłaszcza, że standardową reakcją jest opinia, że wykończyłam laboratorium lub szpital. ;-) :-P

Uzupełniłam pierwotny wpis o wykorzystane elementy, żeby nie rozbijać tego na kilka postów (bo wiem, jak to jest szukać takich informacji...). ;-)

Zdjęcia z góry zrobiłam bardzo prosto: stojąc na taborecie (zdj. umywalki) oraz na brzegu wanny, tym od ściany (zdj. ogólne). Natomiast ułatwieniem jest to, że mam aparat z ruchomym wyświetlaczem. ;-)

Przyznaję, że musiałam się troszkę nagimnastykować, żeby nie było widać mojego odbicia w żadnym lustrze ani szybie, stąd takie perspektywy zdjęć. ;-)

@Princesa, zegar z Ikei, model Svamla. Ikea chyba się z niego wycofuje, bo zniknął ze strony Ikei, w krakowskim sklepie tydzień temu było tylko kilka czarnych sztuk, a parę m-cy temu solidny zapas w różnych kolorach.

Polecam ten zegar do łazienki. Nie ma szybki, więc nic nie zaparuje. Dodatkowo jest bardzo tani (20-kilka złotych), bardzo lekki, więc nie trzeba było wiercić w płytkach - trzyma się na dolepionym haczyku.

Na bidecie mi bardzo zależało. Tak bardzo, że - mimo tego, że nie jestem zwolenniczką takiego rozwiązania - pralka i suszarka wyjechały do kuchni w zabudowę wysoką koło lodówki. ;-)

Edytowane przez Leia.O

Jak Ci się czyszczą dekory? Koło wanny i przy umywalce na bank zbiera się woda w żłobieniach dekorów - wycierasz wszystko do sucha po każdej kąpieli i korzystaniu umywalki?

Jak dla mnie bardziej pracochłonna jest płytka podstawowa niz dekor. Dekor przy wannie jest niemal bezobsługowy, a blat raz w tygodniu czyszczę szczoteczka i rzeczywiście wycieram do sucha. A "na co dzień" wycieram wg potrzeb, ale nie po każdym korzystaniu. umywalka jest duża wiec nic nie chlapie się dookoła.

Leia, łazienka fantastyczna- jasna i przestronna. Gratuluję :)

Jeszcze raz dzięki. :-)

Przypuszczam, że część ludzi nie chce się dzielić, bo ma wyraźny zakaz od architekta (tak było z niektórymi moimi znajomymi). ;-)

Wszelkie "prawa autorskie" dot. tej łazienki należą do mnie, więc sobie mogę tą wiedzą szastać na prawo i lewo. ;-)

Tak na szybko powiedzieć jeszcze mogę, że niestety błędów się nie ustrzegłam. Był to najczęściej przeze mnie googlowany temat przed rozpoczęciem urządzania, więc pewnie mimo wszystko kilka błędów zaoszczędziłam. ;-)

Jakby ktoś był zainteresowany wadami i zaletami oraz innymi uwagami dot. wyposażania łazienki (co i na inne często można przełożyć), służę pomocą. ;-)

Dodam, że jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o takie sprawy techniczne (niestety, teraz jako kierunek studiów wybrałabym jakieś budownictwo), perfekcjonistką oraz Zosią-Samosią (bo usiłowałam zdobyć wiedzę dot. remontów). Mieszanka wybuchowa (i obiekt niechęci wykonawców...). ;-)